Talált élelem megtagadása pozitív megerősítéssel?
A kutyám eddig mindent csakis és kizárólag pozitív megerősítéssel tanult meg, büntetéssel, szidással,soha nem mentünk semmire, sőt, általában csak rontott a dolgokon.
Már mindent tud amit szeretnék, számomra majdnem tökéletes. Megnéztem különböző kutyaiskolák honlapjain az alap és középfokú tanfolyamok anyagait, ezek mind mennek. Kivéve az élelemmegtagadás.
Mivel lakásban lakunk, így csak séta közben van ezzel probléma, ezért nekünk kifejezetten a talált élelem megtagadása lenne fontos. Már mindent bevetettem. "Akadálypályát" állítottam, ott gyakoroltunk, mindig rászólok, leszidom, próbáltam a kavicsos pet paackos módszert, ha látom hogy megindul a kaja felé, már hívom vissza, többnyire sikertelenül. Semmi nem segített. Olyannyira nem, hogy ha messziről kiszagol valamit, rohan oda és eszi meg. Ilyenkor konkrétan szarik rám magasról, mondhatok bármit. Amikor már szájában a falat, elszalad előlem, és csak akkor jön vissza amikor lenyelte. Bármi másról le tudom tiltani, erről nem.
Mivel minden mást csak pozitív megerősítéssel tanítottam meg neki, ezért arra gondoltam, hátha erre is van olyan módszer, amihez ez elég. Remélem tudtok segíteni, mert már fogalmam sincs hogy mit tegyek.
kispalikee, nálunk dettó ugyanez a szitu :D én is megkaptam már, hogy ki nem néznék belőlem, hogy ilyeneket tudok mondani. Az én problémám is az, hogy muszáj értelmes szavakat morognom, és nálam sajnos nem működik, hogy "ne csináld aranyom" mély torokhangon, a szidásnak igazinak kell lennie, hogy nálam működjön. Ezért kaptam is már ismerősöktől, hogy hogy mondhatok olyat a kutyámnak, hogy ha elfut/felesz valamit, akkor kinyírom, megnyúzom, hasonlók. Tudom, hogy nem szép, de természetesen nem gondolom komolyan. De mivel a kutya csak a hangsúlyt érti, tökéletesen működik. És amíg működik, nem fogok idegenek kedvéért változtatni.
Kérdező, nem értem a problémád, sokan leírták már, mit tegyél, te pedig azon lovagolsz, hogy apróságokban tévedtek(jutifalat, kutya fajtája). Azt pedig el kell fogadni, hogy a kutyád nem behívható, és nem tekint falkavezérnek. És ezek alapján megnevelni. Az pedig, hogy hetek óta nem használtál pórázt, nem tartom jó ötletnek, ha nem tudod 100%-an behívni a kutyádat. Honnan tudtad eddig, hogy amerre mentek, ott nincs szétszórva étel, ami után rád nem hallgatva rohan a kutya? Mi van akkor, ha egy forgalmas út túloldaláról érez meg valamit?
Na, tehát megbeszéltük, hogy ezt a problémát nem pozitív megerősítéssel kell megoldani, hanem általában a tekintélyalapú tiltás (ahol nyilván a tiltó szó már kondicionálva van) működni szokott. Ezt a többiek alaposan körbejárták. Te elmesélted, hogy a tiltás illetve a büntetés tekintély híján nem működik. Ez abból látszik, hogy a kutya továbbra is produkálja a nem kívánt viselkedést. A büntetés sikertelensége adódhat abból is, hogy nem tudsz büntetni, esetleg az eddigi komolytalan büntetgetésekkel hozzászoktattad a kutyát. Ez is sokrétű dolog, büntetni nagyon nehéz de könnyű rosszul csinálni. Tehát mivel a közted és a kutyád között történő ilyen jellegű interakciók láthatóan hatástalanok (és interneten nem is nagyon fogjuk tudni rendbetenni a kapcsolatotokat), ezért mi lenne, ha tovább gondolnánk a szituációt úgy, hogy kiveszünk belőle téged?
Nézzük csak a kutyát önmagában! Hogyan lehetne rávenni, hogy ne egyen meg semmit amit talál az utcán úgy, hogy ebben nem próbálja megakadályozni senki? Miért is eszi meg alapból a talált ételt egy kutya? Azért, mert az ősi életbenmaradási ösztöne azt mondja, hogy "itt a táplálék, fér még a pocimba, tehát meg kell ennem, ha nem akarok éhenhalni, hiszen ki tudja mikor lesz megint lehetőségem enni valamit". Így vannak programozva soktízezer év óta. Ezt az ősi ösztönt kell valamilyen módon fölülírni. A megoldás már az első hozzászólások közt elhangzott: A talált élelemhez rossz élményt kell társítani. Ha minden talált élelemhez kellően rossz élmény társul, akkor nemhogy megenni nem fogja, de kifejezetten elkerüli majd az ilyen kajákat annak ellenére, hogy te nem szólsz rá. Fontos, hogy itt se szabad büntetgetni, mert hozzászokik. Keményen büntetni kell de mindössze csak pár alkalommal! Mivel azt beszéltük, hogy kiveszünk téged a képletből ezért olyan büntetési formát kell választani, amiről a kutya nem tudja, hogy tőled származik, hanem azt hiszi, hogy a talált élelemtől jön. Erre jó eszköz lehet az elektromos nyakörv, kapásból a legerősebb fokozatra állítva. Mivel ő nem tudja összekötni azt, hogy te megnyomtad a gombot és őt megrázta az áram, a büntetés az ős szemében nem tőled származik és neki az egészből annyi fog lejönni, hogy "számba vettem a kaját és az valami baromi sz@r volt". Valószínűleg visítva eldobja és arrébb szalad. Talán a következő kajánál is be fog próbálkozni, de mivel résen vagy, azonnal nyomod a gombot. Ha nagyon makacs, akkor lehet, hogy még a harmadiknál is oda kell pörkölni, de sokkal valószínűbb, hogy a harmadikat már messzire elkerüli. A gyakorlati megvalósítás pedig úgy történik, hogy csőbe kell húzni a kutyát. Ki kell provokálni, hogy hibázzon. Egy idegen segítő a séta útvonalatokon előre elhelyez több megbeszélt helyen különböző csábító kajákat, te pedig figyelsz és pontosan időzítve nyomod a gombot. Azért jó, ha idegen teszi ki a kaját, mert egy okosabb kutya simán beazonosítaná rajta a gazdi szagát.
Ez egy végső megoldás és nekem nem is szimpatikus, mert pont attól fosztod meg vele magadat és a kutyádat, hogy megismerjétek egymást és kialakuljon köztetek egy jó kapcsolat, egy összhang. Ráadásul ez csak egy problémát old meg a sok közül, nem univerzális a hatása. Ettől még nem fogod tudni lehíni a vadról, tüzelő szukáról stb. Ha valódi megoldást szeretnél, akkor én azt javaslom, hogy iratkozz be egy olyan kutyaiskolába ahol a kutya-gazda kapcsolatra fektetik a hangsúlyt, és több hónapos kemény munka árán megismerheted magadat, a kutyádat, kialakulhat köztetek az ideális kapcsolat és képes lehetsz minden hasonló jellegű probléma önálló kezelésére. Mivel mi nem ismerünk benneteket, nem látunk bele a kapcsolatotokba, így az alapvető, fapados tanácsokon kívül mélyrehatóbban nemigen tudunk segíteni.
Ezen az elektromos nyakörvön el fogok gondolkodni. Vagy először valami nagyon erős hangkeltő eszközön.
Egyébként nincs más gond, bármikor lehívom tüzelő szukákról, más kutyáktól játék közben is. Igazából nincs más orvosolni való probléma.
Amúgy szerintetek elektromos nyakörvet lehet valahol kölcsönözni? Mert ahhoz azért elég drága, hogy 3x megnyomjak rajta egy gombot. :)
tegnap 23:04
Amit én már leírtam röviden azt te kitűnően és jól kibővítetted. Gratula!
A másik válaszolónak meg,hogy nem kell startpisztoly, elég egy papírpatronos játék pisztolyt eldurrantani amikor épp a kaját felveszi.
Azt is írtam,csak akkor lesz hatásos ha a kutya fél a lövéstől vagy a durranástól, ellenkező esetben meg sem fog rá rezdülni.
Különben az elektromos nyakörvet, de csak ebben az esetben én is ajánlanám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!