Talált élelem megtagadása pozitív megerősítéssel?
A kutyám eddig mindent csakis és kizárólag pozitív megerősítéssel tanult meg, büntetéssel, szidással,soha nem mentünk semmire, sőt, általában csak rontott a dolgokon.
Már mindent tud amit szeretnék, számomra majdnem tökéletes. Megnéztem különböző kutyaiskolák honlapjain az alap és középfokú tanfolyamok anyagait, ezek mind mennek. Kivéve az élelemmegtagadás.
Mivel lakásban lakunk, így csak séta közben van ezzel probléma, ezért nekünk kifejezetten a talált élelem megtagadása lenne fontos. Már mindent bevetettem. "Akadálypályát" állítottam, ott gyakoroltunk, mindig rászólok, leszidom, próbáltam a kavicsos pet paackos módszert, ha látom hogy megindul a kaja felé, már hívom vissza, többnyire sikertelenül. Semmi nem segített. Olyannyira nem, hogy ha messziről kiszagol valamit, rohan oda és eszi meg. Ilyenkor konkrétan szarik rám magasról, mondhatok bármit. Amikor már szájában a falat, elszalad előlem, és csak akkor jön vissza amikor lenyelte. Bármi másról le tudom tiltani, erről nem.
Mivel minden mást csak pozitív megerősítéssel tanítottam meg neki, ezért arra gondoltam, hátha erre is van olyan módszer, amihez ez elég. Remélem tudtok segíteni, mert már fogalmam sincs hogy mit tegyek.
3as -bár nem szépen fogalmazott- de igaza van, ahogyan az utolsónak is.
íme ékes példája mire jutunk a CSAK POZITÍV megerősítéssel. tekintély híján lehet lehúzni a klotyón. ezidáig te mondhatni alkut kötöttél a kutyával. ha azt teszi amit te szeretnél jutit kap -ez esetben tök mindegy milyen formában, bár gyanítom fogyott a rúd párizsi rendesen- és a kutya maga eldönti ér e mindez annyit hogy számodra megfelelően cselekedjen. sajnos ez nem azt jelenti hogy te kezedben volna az irányítás, magyarán van tekintélyed azaz te vagy a falkavezér/a vezér/vezető stb -kinek mely megnevezés tetszik jobban. ugyanis ha valami szemetet talál akkor abszolút nem ér még a szavad sem de még a palackod sem annyit hogy legyen oly szíves méltóztassék legalább megállni és esetleg visszajönni hozzád, ahogyan a tekintélyed sem, mikor kérésre a "zsákmányt" nem óhajtja átadni.
én azon "brutális és agresszív barbár" emberek közé tartozom aki a negatív megerősítést is igen szívesen alkalmazta a nevelés során. tekintve a te helyzetedet, nálunk ez tanulási fázisban úgy ment hogy a kutya megindult én szóltam megállt behívtam és boldogan csörtetett vissza hozzám. ha ne adj isten nem figyeltem és úgy kaptam rajta, egyet szóltam már köpte is ki.
ma már az a szitu -hála az égnek- hogy abszolút nem érdeklik az utcán levő mocskok -sem kaki sem döglött állat, sem szemét, sem kaja maradék sem semmi, még étterem mellett eldobott fűszeres illatos húsmaradék sem- , pár napja volt hogy kiszimatolt egy döglött halat, miután megtalálta odaszimatolt egy méterről -ilyenkor maxi mellékesen odavetem "hagyd"- aztán mentünk tovább.
javaslom vedd elő a keményebbik feledet és szerezz egy kis tekintélyt magadnak hogy a szavad érjen is valamit. mert sajnos ez a rózsaszínfelhős pozitívosdi nem jön be úgy látszik. kellene egy kis tapasztalat is a "hogyan büntess" terén. ami szívás mert ha eddig nem kellett igénybe venni megfelelő segítséget ehhez mindenképpen kell.
mellesleg mint már írtam én igen keményen büntettem, a negatív megerősítés teljes palettáját ismerem és alkalmaztam ha kellett. de az tuti hogy áramos megoldáshoz én nem nyúlnék. főleg nem olyan esetben amikor simán meg lehetne ezt a dolgot is oldani sokkal szebben. nah persze ha nem megy a tekintély kigyúrása... akkor valóban a palack sem ér semmit. az én kutyámnál tökéletesen használt pl. ez is.
és nem azért mert be lenne tojva a hangoktól (petárdázhatnak akármit csinálhatnak semmi baja) vagy mert olyan nagyon megijedne hogy bántja a palack, esetleg fájna neki. hanem azért mert mögöttes tartalma van. vagyis hogy az "én kezem bármeddig elér". akár egy apró faágat is lendíthetnék felé attól is totál kizökken, vagy egy full üres fél literes műanyag palackot... tök mindegy. a tekintélyen van a hangsúly. nélküle sokat nem érsz amikor a kutya akaratát/ösztönét kell letiltanod.
Ne haragudjatok, de totál rosszul használjátok a negatív megerősítés fogalmát. Amiről itt beszéltek, az nem negatív megerősítés, hanem pozitív büntetés. Nem olyan bonyolult ám megkülönböztetni a négy fogalmat:
- neg/poz megerősítés
- neg/poz büntetés
A negatív azt jelenti, hogy elveszünk valamit, a pozitívnál adunk valamit. A megerősítés hatására az adott cselekmény gyakorisága növekszik, a büntetés hatására csökken. A durranás, elektromos ív, palack, rászólás mind olyan inger, amivel kap valamit a kutya, tehát pozitív büntetés és nem negatív megerősítés.
Pozitív büntetés???? LOL
Én is a "brutális" állattartük közé tartozom, zokszó nélkül vágtam nyakon a kutyát, vagy rángattam meg istenesen, ha valami rossz volt. Most feltétel nélkül csinál mindent első szóra, nem vár érte jutit, boldog, kiegyensúlyozott, nincsenek érzelmi viharai, stb.
Utcán akár "jöhetne velünk szembe" egy komplett grillcsirke is, észre se venné. Ha nem vagyok ott, akkor sem, tudom, kipróbáltuk.
De pl múlt hét végén suliban behívás gyakorlása lezárásként: minden kutya kocogott a gazdihoz. Én szóltam, a kutyámat mintha puskából lőtték volna ki, rohant, és leült a bal oldalamhoz.
"Pozitív büntetés???? LOL "
Nem értem min csodálkozol? Ezeket a fogalmakat illene ismerniük azoknak, akik "szakértőnek" vallják magukat és másoknak segíteni próbálnak, mert így csak elbeszélünk egymás mellett. Olyan, mintha önjelölt fizikusok osztanák az észt a magfizikáról közben meg nem tudnák mi a különbség az elektron és a proton között.
Én sem igazán értettem, Little Red miért találta viccesnek a "pozitív büntetés" kifejezést.
Ezen az oldalon minden ilyesmi fogalom le van írva:
Pozitív büntetés: "(Positive punishment (+P)): Magyar rövidítése: +B. Olyan büntetés, melynél a viselkedés eredményeképp, az alany számára nem kívánatos, elkerülendő dolog jelenik meg, keletkezik vagy történik. A pozitív szó itt nem jó/rossz értelemben értendő, hanem úgy, hogy egy nemkívánatos dolog hozzáadódik az alany környezetéhez, a cselekvés eredményeként (matematikai hozzáadás). Ilyen például az éppen rosszalkodó kiskutya fizikai fenyítése, vagy a pórázt húzó kutya megrántása."
Kár ezen feszülni, hogy pozitív vagy negatív meg-hogy B+P.
Eggy a lényeg a kutyát úgy megtanítani olyan eszközöket alkalmazni, hogy a kutyát a talált élelem felevése közben rossz élmény érje, az beépüljön az agyába és legközelebb elkerülje azt. Amit már leírtam, hogy elkerülő magatartást tanúsítson a számára rossz élmény hatására.
Nem kell ide semmi különösebb kacifántos szakszó, csak a paraszti józan ész.
11es vagyok. én nem magyar országon élek. nálunk ezt nem cifrázzák ennyire agyon, pozitív meg negatív van aztán csókolom. (persze lehet hogy cifráznák de az itteni nyelven az már bonyolítaná számomra a dolgot és meg sem érteném) . a gyakorlatban fel tudok mutatni egy domináns kutyát amivel teljes mértékben meg vagyok elégedve. nem lenne domináns -tehát nem kellene mindig a maxit nyújtanom és tényleg odatennem magam, mert egyetlen tévedés és máris kiröhög a kutya- akkor tökéletesnek is mondanám. így is jó csak kicsit szívás hogy tényleg nem hibázhatok.
szóval kérdem én, azért mert ezt leegyszerűsített formában tanultam meg az elméletben már semmit nem is tudok a gyakorlatban -ami úgy gondolom az igazán fontos-? mellesleg zsuzsabazsa nagyon jól fogalmazott, nem kell ezt cifrázni. számomra nem is meglepő hogy sokan ha még tudják is mégis ilyen leegyszerűsítve gondolkodnak, mert marhára nem azon lesz a lényeg a gyakorlatban hogy magadban vágjad a megfelelő szavakat hanem hogy az adott körülményeknek megfelelően büntesd a kutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!