Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Talált élelem megtagadása...

Talált élelem megtagadása pozitív megerősítéssel?

Figyelt kérdés

A kutyám eddig mindent csakis és kizárólag pozitív megerősítéssel tanult meg, büntetéssel, szidással,soha nem mentünk semmire, sőt, általában csak rontott a dolgokon.

Már mindent tud amit szeretnék, számomra majdnem tökéletes. Megnéztem különböző kutyaiskolák honlapjain az alap és középfokú tanfolyamok anyagait, ezek mind mennek. Kivéve az élelemmegtagadás.

Mivel lakásban lakunk, így csak séta közben van ezzel probléma, ezért nekünk kifejezetten a talált élelem megtagadása lenne fontos. Már mindent bevetettem. "Akadálypályát" állítottam, ott gyakoroltunk, mindig rászólok, leszidom, próbáltam a kavicsos pet paackos módszert, ha látom hogy megindul a kaja felé, már hívom vissza, többnyire sikertelenül. Semmi nem segített. Olyannyira nem, hogy ha messziről kiszagol valamit, rohan oda és eszi meg. Ilyenkor konkrétan szarik rám magasról, mondhatok bármit. Amikor már szájában a falat, elszalad előlem, és csak akkor jön vissza amikor lenyelte. Bármi másról le tudom tiltani, erről nem.

Mivel minden mást csak pozitív megerősítéssel tanítottam meg neki, ezért arra gondoltam, hátha erre is van olyan módszer, amihez ez elég. Remélem tudtok segíteni, mert már fogalmam sincs hogy mit tegyek.

2013. jún. 27. 22:07
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
100%

Én már egyszer leírtam neked egy megoldást, akkor te visszautasítottad (az uszkáros vagy, ha jól sejtem). Az a baj, hogy minél többször eszi fel a kaját, minél többször képtelen vagy letiltani, annál erősebb lesz ez a szokás. Újfent csak azt tudom mondani, hogy 10 m-es hosszú póráz. Nem szó kíséretében erőteljes rántás, majd boldogan magadhoz hívás, jutalomfalat is mehet. Az a baj, hogy nincs elég erősen kondicionálva a kis agyába a tiltószó, hiszen számtalanszor bebizonyítottad neki, hogy nem lesz különösebb következménye annak, hogy nem engedelmeskedik.

Ha a hosszú póráz nagyon nem szimpi, akkor ha feleszik valamit, ordítsd le a fejét, de úgy hogy valóban érezze, hogy nagyon-nagyon mérges vagy rá. Utána se oldd ki egyből, éreztesd vele, hogy ez kőkemény dolog.

2013. jún. 28. 16:30
 22/45 anonim ***** válasza:
Úgy értettem, hogy 'nem' tiltószó kíséretében rántás.
2013. jún. 28. 16:31
 23/45 A kérdező kommentje:

Azt hiszem félreértetek.

Egyáltalán nem vagyok ellene a büntetésnek, sőt, csak nem érek el vele sokat. Ellenben a jutalmazással igen. A kutya behívható, engedelmes, kivéve ha olyan helyre érünk, ami teli van kajával. Egyszerűen megőrül olyankor, eszét veszti.

Egyébként meg gond nélkül jön, a póráz már hetek óta elő sem került a táskám aljáról, forgalomban is biztonsággal közlekedik. Csak akkor van gond,amikor olyan helyre érünk, ahol sok a szétszórt kaja.

Persze, nagyon könnyű mindenre azt válaszolni, hogy tekintély, de én biztos vagyok benne hogy nem ezzel van gond. Nem azért mert áltatom magam, hanem azért mert tisztában vagyok vele, hogy milyen a kapcsolatom a kutyámmal.

2013. jún. 28. 17:44
 24/45 anonim ***** válasza:
100%
Szerinted nem érsz el büntetéssel "sokat" a kutyádnál. Mert nem jól büntetsz.
2013. jún. 28. 17:48
 25/45 anonim ***** válasza:
100%

neked egy nagyon könnyű kutyád van, éppen ezért ne ess tévedésbe hogy azt gondolod tekintélyed van. tudod mikor van tekintélyed? amikor a kutyát le tudod tiltani egy olyan dologról ami őt baromira érdekli. magyarán amikor se nem lát se nem hall. lehet ez kaja, utcán szemét, macska, akár tüzelő szuka. bármi ami a kutyát bepörgeti, ami a kutya ösztöneit totálisan előhívja.

én a domináns kutyámnak simán megtanítottam minden gond nélkül hogyan közlekedjen (juti nélkül). ebben nincsen semmi eksztra. persze ez is meló, de nem ez a lényeg. az igazi dolog akkor kezdődik amikor a kutyádat le tudod tiltani. te esetedben a kajáról. nem mond nekem azt hogy van tekintélyed miközben a kutya magyarán "le se sz@r" ha kaját lát. abszolút nem fontos neki a szavad, értékesebb az utcán a szemét annál hogy visszamenjen hozzád, magyarán téged válasszon a kaja helyett. azt meg már említésre se méltatom hogy ha el akarod kérni tőle akkor oda se adja. szerinted ez a vezető ismérve akinek van tekintélye? ne haragudj de sajnos nem.

de most komolyan mit csinálsz akkor amikor a kutya vígan a szemed láttára bekebelezi a kaját? nyilván semmi olyat ami vezetőhöz méltó mert már régen nem lenne ilyennel problémád.

jó példa mellesleg pont a párom. nah ő már nem tudná letiltani semmiről az ég világon. és miért? mert abszolút nincsen tekintélye.

2013. jún. 28. 18:03
 26/45 anonim ***** válasza:
Akkor most tisztázzuk mit szeretnénk!? A kérdésben szereplő "talált élelem megtagadását", vagy a kutya letiltását bármi ehetőről? Mert nagyon nem ugyanaz. Első esetben a gazda nincs jelen és nem tudja tiltani, tehát a kutyának önszántából kell megtagadnia az élelmet, a második esetben ott van a gazda és bele tud avatkozni a történésekbe.
2013. jún. 28. 18:11
 27/45 A kérdező kommentje:

Már az enyém is juti nélkül közlekedik, rég elhagytuk.

A cél az, hogy séta közben ne egye fel a kajákat és hosszútávon ne is kelljen szólnom érte.

2013. jún. 28. 18:19
 28/45 anonim ***** válasza:
100%
Na, ha ezzel kezded, akkor megkímélhetted volna a kutyádat egy képzeletbeli áramütéstől. :) Erre valóban elegendő a tekintély megléte és a tiltás. Ha következetesen (és mindig sikeresen) tiltod, akkor hamarosan rájön, hogy ezt mindig tilos amikor mellette vagy, és egyre ritkábban fog próbálkozni. Ha nem vagy mellette és még éhes is, akkor lehet, hogy az ösztön győz és megeszi.
2013. jún. 28. 18:24
 29/45 anonim ***** válasza:
47%
Ja, és itt alkalmazhatsz pozitív megerősítést úgy, hogy figyeled a kutyát és amikor csak megszagolja, de nem veszi a szájába, hanem magától otthagyja, akkor marhára megdicséred, jutalmazod. Ha a tiltás ellenére mégis a szájába veszi, akkor viszont pozitív büntetést kell alkalmazni.
2013. jún. 28. 18:27
 30/45 A kérdező kommentje:
Egyébként nagyon vicces, hogy mennyit tudtok kombinálni. Senki nem mondta, hogy jutalomfalattal közlekedünk, senki nem mondta, hogy ellenzem a negatív megerősítést, és még sorolhatnám. De ti mindezt tényként írjátok, mint ha ezt mondtam volna. Egészen biztosak vagytok benne,noha én nem mondtam. Még azt is jobban tudjátok mint én, hogy mennyire könnyű a kutyám, holott fogalmatok sincs róla, nem ismeritek, nem tudjátok mennyi munkám van benne, nem tudjátok hány éves,nem tudjátok mióta van velem, nem tudjátok milyen fajta (nem uszkár). Ha nem rugaszkodtok el ezektől a téves információktól, sajnos nem is fogjátok megérteni a valós problémát, így segíteni sem tudtok.
2013. jún. 28. 18:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!