Ti melyik oldalon sétáltatjátok a kutyátokat?
Nekem nagyon nem esik kézre a bal oldal, az a kezem "gyengébb" is. Ha a párommal sétálok kézen fogva, akkor ő a bal kezemet fogja, ha telepakolt szatyorral jövök el a bevásárolásból a bal kezemben van a motyó, a jobb oldaliban pedig a póráz.
Nem baj ez?
Vannak ennek veszélyei?
Titeket szóltak már meg mert a kutya nem bal oldalon sétál?
Nehezebb így a láb melletti sétára megtanítani a kutyust?
szerintem hülyeség, hogy melyik oldalt a jobb, mert én balkezes vagyok, és ott sétáltatom a kutyámat. De néha az útviszonyok ahol elfogy a járda, és máshol folytatódik az út ott kezet váltok.
Egyébként most tanítottam meg a kutyámnak, hogy bringa mellett pórázzal sétáljon bal oldalt, próbálkozik azzal hogy hirtelen elém vág és menne a jobb oldalra de akkor a pórázt megfeszítem, és a bal oldalon tartom. Azért mert nekem a bal kezem az erősebb.
Van amikor 2 esetleg 3 kutyát sétáltatok olyankor mindkét oldalon vannak:-)
De mivel bal kezes vagyok általában ott sétáltatom. Egyébként meg szerintem mindegy. Ezt most találtam a bal oladalon sétáltatásról
Egyes kutyaiskolák megrögzötten ragaszkodnak a kutya bal oldalon történő vezetéséhez. Ez a hagyomány a kardviselés korába és a vadászatokon használt kutyák kiképzéséhez vezethető vissza – feltételezve persze, hogy a kutyák gazdái jobbkezes emberek voltak. (Vadászkörökben egyébként fegyvertechnikai magyarázattal az ellenkezője is ismert.) Bizonyos munkakutyák (rendőrség, katonaság, VÁM) és a kutyás sportok esetében természetesen elengedhetetlenül fontos, hogy a kutya egy adott oldalra, pl. a bal lábhoz legyen szoktatva. Bizonyos munkakutyáknál (robbanószer- és kábítószer kereső, mozgássérült-segítő, terápiás kutyák) pedig az jelent előnyt, ha mind a két oldalon egyformán jól mennek. Az átlagos kutyatartó, átlagkutyája esetében azonban nincs jelentősége, hogy a kutya melyik oldalon tanul meg laza pórázon közlekedni.
Igen, a 3-as jól mondja az indoklást.
Nekem össze-vissza, mikor hogy jön ki. A lényeg, hogy láb mellett legyen.
Nem, nem szóltak még meg ez miatt.
Az én kutyám direkt szórakozik velem, ha a bal kezembe veszem a pórázt, a jobb oldalra megy, ha a jobba akkor a bal oldalra. Ezt akármeddig képes csinálni :)
Szóval kicsit nehéz vele, jobbra-balra megy, de igazából nekem tökmindegy, a lényeg, hogy ott marad a lábam mellett. Ha meg fáradt, akkor pedig pontosan mögöttem 1,5 méterre ballag, szinte én húzom őt :)
Azért alakult ez ki, mert az emberek többnyire jobb kezesek, és régen a katonák, vadászok jobb kézben tartották a fegyvert, ergó a kutyának maradt a bal oldal :)
Van vmi mondás is, hogy fegyvernek, nőnek jobb oldalt, kutyának bal oldalt a helye :D
Én a bal oldalra szoktattam a kutyát. Egyrészt azért, mert gyerekkorom óta így olvastam, így kényelmes, másrészt meg mert a versenyeken is bal oldalt kell vinni legtöbbször. Itt most a BH/IPO-ra gondolok.
Harmadrészt mert ugyan jobb kezes vagyok, de szatyrot, kutyát és táskát is jobban tudok bal kézzel erősebben tartani
Köszönöm a válaszokat! :)
Igen, ismertem ezt a "szólást", csak gondoltam megkérdezem, hogy melyik oldalra érdemesebb szoktatni a kutyust.
Még annyi, hogy kiállítások alkalmával melyik oldalt kell felvezetni a kutyát?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!