Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miert írják sokan, hogy csak...

Miert írják sokan, hogy csak tenyésztőtől lehet fajtatiszta kiskutyát venni?

Figyelt kérdés
Ha csak kedvencnek szeretnék kiskutyát miért kell olyan drága kutyát venni? Esetleg apróhirdetések útján talált fajtatiszta törzskönyv nélküli kutyákkal mi a baj?

2013. máj. 5. 15:17
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
76%
Azt nem értem, hogy egy csomó ilyen ember van, aki mindenképp "fajtiszta" kutyát akar de természetesen tk nélkül. Egy tk kiváltása ha jól tudom 5000 vagy 5500 Ft. Szerinted ha tényleg minden rendben van a szülőkkel, akkor miért sajnálják a szaporítok kiváltani, amikor ez rengeteget dobna a kölykök árán? Azért mert valaki mutat neked két kutyát, hogy ők a szülők abból te honnan tudod, hogy nem a szomszéd kutyája ruccant át egy kis mókára? De ha nincs pénzed, vagy sajnálsz kiadni egy komolyabb összeget egy valóban törzskönyves kutyára, akkor ott a menhely, fajtamentők stb ők is hálásak lesznek, ha onnan választasz. Ha ez viszont derogál, akkor lehet spórolgatni. Sokan azzal érvelnek a menhely ellen, hogy de ő xy fajtát akar. Sajnos az expressen kb annyira kapsz igazi yorkit, mopszot vagy akármit, amennyire egy menhelyen.
2013. máj. 5. 16:25
 12/18 anonim ***** válasza:
24%

Szerintem válassz egy szép keveréket. A fajtatiszta kutyákkal sajnos már az a gond, hogy egy nagy beltenyészet az egész és ezért gyakoribbak közöttük az idegbeteg, daganatos kutyák.

Én menhelyről hoztam ki a labrador-vizsla keverékemet. 10 éves, de 5-nek néz ki.

Én ezért is a menhelyet választottam, és még azért is, mert szerintem 150-200 ezer egy kutyáért rengeteg pénz, annyi nekem nincs, és szerintem ez sok egy kutyáért.

2013. máj. 5. 16:27
 13/18 anonim ***** válasza:
78%
kedves utolsó, azért gondolom egy tévéért simán kiadtok 100-150 ezer forintot. Sokan foglamatok sincs a tenyésztőkről. Normális helyen nem ugy működik, hogy ennyi a kutya, akinek van pénze, az viszi, akinek nincs az nem kap. Egy almon belül is elég változatosak a kiskutyák. És egy jó tenyésztpnél az a legfontosabb szempont, hogy a lehető legjobb gazdához kerüljenek a kölykök. Ha születik olyan kiskutya akinek tenyésztésből kizáró hibája van, vagy tenyésztői szemmel nem olyan igéretes, a rendes ár töredékéért szokott gazdihoz menni. Én előbb felvenném a kapcsolatot tenyészetekkel, esteleg megemlitheted, hogy családi kedvencet keresel, ha születik olyan kiskutya, tartson evidenciában.
2013. máj. 5. 17:26
 14/18 anonim ***** válasza:
84%
Nem VENNÉK kutyát soha. Tele van a menhely gyönyörű kölykökkel vagy kifejlett kutyákkal. Ha csak arra szeretnéd, hogy kertes házban vagy parkban játssz vele, vagy elvidd sétálni az erdőbe, fürödni a tóba stb. bármilyen kutya megfelel. Mindkét kutyám utcáról van és gyönyörűek, semmi gond nincs velük.
2013. máj. 5. 17:53
 15/18 sippara ***** válasza:
93%

Nem a törzskönyv a lényeg (bár valóban a legtöbben erre élezik ki a témát). A lényeg az, hogy a kölyökkutya, akiért BÁRMENNYI pénz kifizetek:

- legyen genetikai betegségektől mentes (ez a szülők szűrése által derül ki)

- élete első nyolc hetét megfelelő körülmények között töltse el (gondolok itt infralámpára, jó starter tápra, illetve fiatalabb korban - ha szükség van rá - megfelelő tápszerre, két hetes kortól rendszeres féreghajtásra)

- korához képest megfelelően immunizált (oltott) legyen - ami nyolc hetesen ugyebár két (egy parvo, egy kombi) oltást jelent

- rendelkezzen chippel

A szülők, akiktől a kölyök származik, legyenek szintén egészségesek, ne találomra legyenek összetéve (a hülyeségből és a pénzért szaporítóknál is ez a helyzet), hanem valamiféle terv alapján, ami által a kölykök szebbek/jobbak/okosabbak lesznek, mint az elődeik (ez lenne ugyanis a tenyésztés célja, nem az, hogy Bodrinak is legyen gyereke), ezen felül mindketten rendelkezzenek LEGALÁBB tenyészthető minősítéssel (hiszen nem minden kutya tenyészthető). A szuka kapja meg a megfelelő állatorvosi figyelmet a vemhesség alatt (három ultrahang, két herpesz elleni oltás, két hetente féreghajtás, rendszeres vizsgálat) és az ellés folyamán is, amennyiben szükséges - nem is beszélve a vemhes, majd szoptatós tápról, amit szintén meg kellene kapnia.

Kérdezem én, hogy ha egy "tenyésztő" megad mindent a szukának és a kölyköknek is a fentebb felsoroltak közül, ügyel a párosításra (ezért akár utazik is a kanhoz), súlyos pénzeket hagy az állatorvosnál, ÉPP azon a kölykönként 5500 forinton fog spórolni? De számoljunk csak bele minden "papírozási" költséget: fedeztetési jegy: 2000,- ; alombejelentő: 2000,- ; törzskönyvek: 5500,-/kölyök (ebben ugye benne van a chip ára is, ami szintén a törzskönyvekkel érkezik). Ez egy hatos alomnál 37000 forint - csak viszonyításként: egy teljes DP szűrés (könyök+csípő) ára 20-30000 forint, egy herpesz elleni oltás 12000, egy ultrahang 5-10000.

Ahol ezen a párezer forinton spórolnak, ott bizony spórolni fognak máson is, ami többletköltségként nem a "tenyészőnél", hanem nálad fog jelentkezni, amikor egy törzskönyves kölyök árának többszörösét hagyod a dokinál (hiszen a szaporítót nem fogja érdekelni, hogy a tőle kikerült kutya beteg - ezzel szemben a tenyésztő, ha a szerződésben is szerepel, állja az állatorvosi költségek egy részét).

2013. máj. 5. 18:25
 16/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Nem derogálnak a keverek kutyusok csak mivel fiatal kutyust szeretnek befogadni nem akartam zsákba macskát húzni a fajták után néztem, hogy körülbelül miből legyen össze rakva, milyen illene hozzám ( azt már kiokoskodtam hogy a terrierek nem jók a macsekok mellé mert kölcsönösen idegesitik egymást a tempramentumuk miatt) és sok helyen belefutottam ebbe a tenyésztő dologba es nem hagyott nyugodni. De azt hiszem mostmár értem a lényeget. De azert fenn tartom h vannak tenyésztők akik rosszabbak, de erről nem a becsületesek tehetnek. :-)
2013. máj. 5. 19:06
 17/18 anonim ***** válasza:
32%
én szaporítótól vásároltam , neki mindkét kutyája tks volt nekem ez elég volt meg elég volt hogy láttam a szüleit , meg is vásároltam és egy gyönyörű kutya cseperedett fel belőle egy olyan amilyen a környéken nincs mindenki megcsodálja már elmúlt 4 éves tehát dyisplasiát elvileg megúsztam mivel ez a betegség rendszerint 4 éves kor alatt már kijön . szal nekem szerencsém volt na lehet hogy egy becses kennelből nem hoztam volna ilyen szép kutyát , de amúgy én azért is megbíztam ebben az emberben akitől vettem mert régi motoros neve egy csomó nyertes kutya mellet szerepel mint résztvevő mint tenyésztő ...
2013. máj. 5. 19:48
 18/18 anonim ***** válasza:
0%
fajtája német juhászkutya az a cser vörös fajta :D szép nagyon ...
2013. máj. 6. 10:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!