Miert írják sokan, hogy csak tenyésztőtől lehet fajtatiszta kiskutyát venni?
Szerintem válassz egy szép keveréket. A fajtatiszta kutyákkal sajnos már az a gond, hogy egy nagy beltenyészet az egész és ezért gyakoribbak közöttük az idegbeteg, daganatos kutyák.
Én menhelyről hoztam ki a labrador-vizsla keverékemet. 10 éves, de 5-nek néz ki.
Én ezért is a menhelyet választottam, és még azért is, mert szerintem 150-200 ezer egy kutyáért rengeteg pénz, annyi nekem nincs, és szerintem ez sok egy kutyáért.
Nem a törzskönyv a lényeg (bár valóban a legtöbben erre élezik ki a témát). A lényeg az, hogy a kölyökkutya, akiért BÁRMENNYI pénz kifizetek:
- legyen genetikai betegségektől mentes (ez a szülők szűrése által derül ki)
- élete első nyolc hetét megfelelő körülmények között töltse el (gondolok itt infralámpára, jó starter tápra, illetve fiatalabb korban - ha szükség van rá - megfelelő tápszerre, két hetes kortól rendszeres féreghajtásra)
- korához képest megfelelően immunizált (oltott) legyen - ami nyolc hetesen ugyebár két (egy parvo, egy kombi) oltást jelent
- rendelkezzen chippel
A szülők, akiktől a kölyök származik, legyenek szintén egészségesek, ne találomra legyenek összetéve (a hülyeségből és a pénzért szaporítóknál is ez a helyzet), hanem valamiféle terv alapján, ami által a kölykök szebbek/jobbak/okosabbak lesznek, mint az elődeik (ez lenne ugyanis a tenyésztés célja, nem az, hogy Bodrinak is legyen gyereke), ezen felül mindketten rendelkezzenek LEGALÁBB tenyészthető minősítéssel (hiszen nem minden kutya tenyészthető). A szuka kapja meg a megfelelő állatorvosi figyelmet a vemhesség alatt (három ultrahang, két herpesz elleni oltás, két hetente féreghajtás, rendszeres vizsgálat) és az ellés folyamán is, amennyiben szükséges - nem is beszélve a vemhes, majd szoptatós tápról, amit szintén meg kellene kapnia.
Kérdezem én, hogy ha egy "tenyésztő" megad mindent a szukának és a kölyköknek is a fentebb felsoroltak közül, ügyel a párosításra (ezért akár utazik is a kanhoz), súlyos pénzeket hagy az állatorvosnál, ÉPP azon a kölykönként 5500 forinton fog spórolni? De számoljunk csak bele minden "papírozási" költséget: fedeztetési jegy: 2000,- ; alombejelentő: 2000,- ; törzskönyvek: 5500,-/kölyök (ebben ugye benne van a chip ára is, ami szintén a törzskönyvekkel érkezik). Ez egy hatos alomnál 37000 forint - csak viszonyításként: egy teljes DP szűrés (könyök+csípő) ára 20-30000 forint, egy herpesz elleni oltás 12000, egy ultrahang 5-10000.
Ahol ezen a párezer forinton spórolnak, ott bizony spórolni fognak máson is, ami többletköltségként nem a "tenyészőnél", hanem nálad fog jelentkezni, amikor egy törzskönyves kölyök árának többszörösét hagyod a dokinál (hiszen a szaporítót nem fogja érdekelni, hogy a tőle kikerült kutya beteg - ezzel szemben a tenyésztő, ha a szerződésben is szerepel, állja az állatorvosi költségek egy részét).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!