Hogyan tudom megállapítani, hogy megbízható egy tenyésztő? Sokan mondták már, hogy "csak megbízható tenyésztőtől vegyél kutyát".
Ez nagyon nehéz, nem egyszerű. Sok felé kell járnod, hogy megtaláld a megbízható tenyésztőt, észrevedd az árulkodó jeleket. Elsőként tapasztalatot kell szerezned, mert sajnos hiányzik a pozitív reklám. Más szóval senki nem fogja azt mondani, hogy x tenyésztőtől vegyél kutyát és y-tól ne.
A "jelek" (legalábbis szerintem, és ebben nincs benne az összes):
- Csak törzskönyvvel együtt árulja a kutyáit (ebben nem alkudozik !!), és kezdő csomaggal is ellát (kutyának etetőtál,játék,egy kisebb adag kutyatáp)
- Szerződést köt a gazdival, amiben benne van, hogy a kutyus ivartalanítási kötelezettséggel (tenyésztési és kiállítási céllal vásárolt kutya estén természetesen nem) adja el és kizárólag neki adhatod vissza ha baj van vele
- 8 hetes kora előtt a kiskutya nem kerül az új gazdihoz
- A kutyus eladását követően folyamatos visszajelzéseket vár el a gazditól. Tudni szeretné hogyan fejlődik a kutya, és szükség esetén tanácsokkal is ellát. Sokan blogot szoktak írni,ez nem kötelező, másképp is lehet.
- Vásárlás előtt jóval személyes elbeszélgetés NÁLA, és szemrevételezheted a szülőket és az eredményeiket
- Egy, maximum kettő fajtával foglalkozik függetlenül a divatirányzattól. Vannak tenyésztők, akik a tenyésztéssel felhagynak, ha fajta iránt nincs olyan nagy kereslet és helyette másik fajta tenyésztését kezdik el.
Az első jókat írt. Kizárólag személyes ismerettség során tudsz meggyőződni róla. Itt egy táblázatos összefoglaló:
Egy megbízható tenyésztő első körben mindenképpen le akar róla beszélni valamilyen formában, ill. a kérdéseivel el akar bizonytalanítani!
Ha ennek ellenére is állod a sarat, és látja hogy valóban fel vagy készülva a kutyatartás minden árnyoldalára IS, akkor felajánl egy személyes találkozót ahol szimpátia esetén kiválasztod a kölyköt, és elvitel előtt annyiszor látogathatod meg ahányszor akarod, persze csak ha ráér, de általában napszaktól függetlenül bármikor mert nincs takargatnivalója.
Ja: és még egy fontos dolog, egy igazi kutyatenyésztő "szerelmes a kutyáiba" ha áttál már szerelmes embert nem lesz nehéz felismerni, a fentieket épp azért követi el a gyanútlan érdeklődővel szemben mert az esélyét is szeretné kizárni hogy nem megfelelő családba kerüljön.
Egyetértek az előttem írókkal.
Két dolog amire, felhívnám a figyelmet: A legnagyobb dumával a szaporítók rendelkeznek, aki mindenáron rá akar beszélni a kutyájára, azt jól kerüld el.
A másik az első hsz-ban írt ajándékcsomag. Egy barátnőmmel beszélgettem róla, hogy vannak olyanok, akik egy rakat mindennel ellátva adják a kutyát. Én is szoktam egy kis plüssjátékot adni vele, hogy itthoni szaga legyen, meg néhány napra elegendő kaját. De van olyan, aki több cuccot ad, mint maga a kutya. A barátnőm - aki mindenki által elismerten jó tenyésztő - azt mondta, hogy ő nem csinál árukapcsolást, a vevő örüljön, hogy vehet tőle ilyen minőségű kutyát.
Nem azt fogja mondani, hogy ne vegyél kutyát, hanem figyelmeztet mindenre, ami vele jár.
Úgy általában a kutyatartás hátrányaira és az adott fajta speciális igényeire.
Nem azért, mert dögivel van előjegyzése (nem is tudom honnan veszik ezt a válaszolók, én nem ismerek ilyet), hanem mert csak biztos helyre adja a kiskutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!