Nektek mennyire szocializált a kutyátok? Mi az amit már nem tolerál? Mi az a szituáció amikor már érzitek, hogy inkább visszahívjátok vagy oda sem engeditek, hogy ne legyen balhé? Kan vagy szuka a kutya? Ivaros vagy ivartalan?
Annyit azért leírok, hátha kicsit kiszélesíthetem a látásmódodat, hogy léteznek berögzült viselkedések. Na most ezek már elvesztették a jelentéstartalmukat, a kiváltó indok nincs meg, csupán a megjelenése, tehát a viselkedés. Ilyen lehet ez pl. morgás, folytonos megalázkodásra utaló lefekvés (jelenlegi ideiglenesemnél ez volt eleinte), vagy a száj nyalogatása is. Tisztában vagy te a domináns fogalmával? Vagy úgy gondolod, akkor az sosem fog semelyik kutyának behódolni? Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy van 'A domináns' kutya, és ő mindig ugyanazt a viselkedést produkálja. Más kutyák felé, más szituációkban egész máshogy viselkedhet. Pl. nálunk a suliban van egy elég domináns roti, aki lemorog más kutyákat, de egy német juhásznak folyton megadja magát, pedig a német juhász szinte az összes többi alatt helyezkedik el. Tessék itt egy weboldal, tudományos kutatásokat olvasgathatsz rajta, nem olyan szintűeket, hogy 'szájnyalogatás az csak behódolás lehet': [link]
Igaz kicsit bonyolultabb, mint egy félórás szízörmilán és rá kell szánni az időt, de megéri, mert sokkal mélyebb betekintést nyerhetsz a kutyák valódi személyiségébe.
kedves kispalikee!
szerintem ne menjünk megint bele a vitatkozásba akárcsak multkor amikor megszóltál hogy a kutyám engedély nélkül még pórázról elengedve sem szaladhat ki a világból tehát a komfortzónámon belül kell tartozkodnia tök mindegy milyen haverok vannak 50 méterre. majd miután jól körberöhögtél hogy ez nem neveltség meg tudom is én még mi egyebek. később kiderült hogy voltak gondok a kutyáddal ( még fingani is csak engedéllyel lehetett) illetve ma már az egyik kérdésnél ugyanazt írtad amit én is anno. nem engeded csak úgy el a kutyát... nah de ez most lényegtelen is. hidd el képben vagyok azzal hogy nem csak annyiból áll az egész hogy farokcsóva akkor barátságosság. hidd el van is fogalmam a dominanciáról sőt. arról is van fogalmam hogy egy domináns kutya nem minden kutyával szemben nyerhet, tehát van olyan kutya amelyiknek neki kell behódolnia. ugyanakkor nem értem hogy konkrétan te az állításodat (domináns a kutya) mire alapozod ha már olyan nagyon művelődtél, illetve azt sem hogy lényegében te miről beszélsz. azt írtad hogy láttál már domináns kutyát amelyik megadta magát eddig érthető is. de ha a szóban forgó kutya állandóan nyalogatja az idegenek száját akkor állandóan meg is adja magát nemde? meg úgy egyáltalán, kérlek írd már le nekem hogy a te meglátásod szerint a szóban forgó kutya miért domináns? abban igazad van hogy egy állat viselkedését látni kell ahhoz hogy valóban tudjad diagnosztizálni a helyzetet, de te pl. honnan vetted azt hogy a kutya domináns testartásban nyalogatja a másik képét? írta a kérdező?
tudod arról is van fogalmam hogy pl. a morgás nem mindig az agressziót jelenti, vagy a farokcsóva nem mindig a barátságosság jele. és még sorolhatnám ítéletnapig is az egészet. hidd el én alaposan utánnajártam a dolgoknak persze még bizonyosan így is van mit tanulnom. (jópap holtig tanul)
de ha már a kötekedésnél tartunk és az okoskodásnál. és ha már olyan csodálatosan megtanultad a kutyák testbeszédét, fel nem foghatom hogy lehetsz pl. te is az aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját ott ahol nem szabadna. a tetejébe pedig tojsz bele magasról hogy mik a szabályok. egy kutyáról tanulhatsz egy egész életen át akkor sem lesz mindig és mindenkor kiszámítható. magyarán bármikor történhet bármilyen baleset a póráz nélküli kutyáddal amikor ordíthatsz is utánna nem fogja érdekelni mert valami megijesztette mondjuk.
de szerintem maradjunk annyiban hogy megvárjuk a kérdező pontosítottabb válaszát a kutyával kapcsolatban és majd talán elválik hogy valóban domináns kutyával állunk e szemben. nem mondom hogy kizárt hogy igazad lenne. de az eddig leírtakból ordít hogy ez a kutya nem domináns egyáltalán. lehet még a száj nyaldosása bizonytalanságból, de ezzel megint oda lyukadunk ki hogy a kutya egyáltalán nem egy domináns jellem.
nem mellesleg a dominancia nem csak abból áll hogy végigizéljük a park összes kutyáját vagy (ok nélkül) csak állandóan lenyomkodja a másik kutyát. ...
az általad belinkelt publikációt pedig köszönöm, amint lesz időm bele is kukkantok.
De ott is eldől a dominancia, ha rámorognak, és nem kopik le. De azt sehol nem írtam, hogy ez tuti dominancia, csak akár még az is lehet. Meg egy rossz beidegződés is, vagy a feszültség levezetése. Millió oka lehet, de minek írjak le bármit is, ha úgysem olvasod el figyelmesen, csak belémkötsz.
A 3 kutyámból pedig egyet sétáltatok póráz nélkül, mert benne bízok meg annyira, hogy megtegyem. Viszont ha veszélyes helyen vagyok vele (forgalmas út mellett/ vasúton/ pályaudvaron), akkor rá is ráteszem a pórázt, pont azért mert bárki megijesztheti hátúlról (pl. csak úgy poénból), és ne ugorjon a vonat/ autó elé. De mikor mellékutcákban sétálunk, oda nem teszek, és ez az én döntésem. Ha megbüntetnek, szintén az én bajom, vállalom a tetteimért a következményeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!