Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az baj ha nem ivartalanítom a...

Az baj ha nem ivartalanítom a kutyáimat?

Figyelt kérdés
Két kutyám van, egy közepes testű keverék és egy tacskó. (szukák) Hobbikutyák, nem hordom őket kiállításra. Miért mondja mindenki, hogy ivartalanítani kellene? Mindig vigyázok tüzelésnél, nincsenek kanok a közelben, amelyek át tudnának szökni vagy ilyesmi. Valahogy félek az ivartalanítástól, mégiscsak beavatkozás a szervezetébe... a keverék 6.5 éves a tacsi 1.5. Soha, egyetlen almom sem született semmilyen állatfajtából. Elítélem a szaporítást. Miért mondja mindenki, hogy a hobbikutyákat ivartalanítani kell?
2013. ápr. 14. 20:07
 1/7 anonim ***** válasza:
90%
nem kötelező, én sem vagyok hive egészséges kutya ilyen komoly műtétjének. ha vigyázol rájuk semmi baj nem lehet. nekem is van itthon öreg kutyám, és semmi baj vele.
2013. ápr. 14. 20:11
 2/7 anonim ***** válasza:
73%
Nem kötelező ivartalanítattni, ez így igaz. De ne felejtsd el hogy az ivaros kutyáknál bizonyos betegségek nagyon valószínűek, daganat, genyes méhgyulladás, álvemhesség. Az ivartalanított kutyák életkora is magasabb. Van egy ismerősöm, ő sem vot híve az ivartalanításnak, 7 évesen is írszetere beteg lett. Elvitte dokihoz, mert egyébként tényleg figyelt rá, és szerette a maga módján. Vizsgálat után azonnal műtét, mert gennyes méhgyulladása volt a kutyának. Nem tudták megmenteni. A doki behívta a műtöbe, megmutatta a kutyát, és hogy hogyan néz ki a méhe. Szegény lány iszónyúan kikészűlt, magát hibáztatta amiért nem ivartalaníttatta a kutyát. Nem szép történet de igaz.
2013. ápr. 14. 20:21
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha egészségesek, s vigyázol rájuk, nem kell. Olyan szukáknál, akiknél rendszeres a tüzelés utáni álvemhesség, erősen ajánlott az ivartalanítás. De egyébként szerintem ezt a gazda hatásköre eldönteni, ha képes az ivaros kutyáját felelősségteljesen tartani, akkor ebbe másnak beleszólási joga nincs, hisz minden műtétnek van bizonyos mértékű kockázata és vannak mellékhatások is (pl én több olyan szukát ismerek, aki ivartalanítás után inkontinens lett), amiket egészséges kutyánál nem biztos, hogy megéri vállalni.
2013. ápr. 14. 20:21
 4/7 anonim ***** válasza:
66%

Másfél éves volt a szuka kutyám, amikor ivartalaníttattam, 2 tüzelésen volt túl. A második után elég durván álvemhes lett, a cicijei tele voltak tejjel. Amint elmúltak a tünetek, vittem ivartalanítani, és kiderült, hogy kezdődő méhgyulladása volt.

Nekem ez elég volt ahhoz, hogy megfogadjam, nem fogok többé ivarosan tartani kutyát.

2013. ápr. 14. 20:31
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem baj, ez a te döntésed, neked kell mérlegelni az előnyeit, hátrányait, illetve viselni a következményeit.
2013. ápr. 14. 21:27
 6/7 anonim ***** válasza:
56%
Ha tudsz rájuk vigyázni, és nem produkálnak állvemhességet vagy valami ilyesmit, akkor teljesen rendben vannak, nem kell feleslegesen műteni.
2013. ápr. 15. 02:30
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen a te döntésed. Ilyen esetben is csak azért érdemes ivartalaníttatni, mert rengeteg betegséget megelőzöl ezzel. Többnyire a kutya 6-7 éves kora után jelentkeznek ezek, amik így különösen veszélyesek, hisz egy idősebb kutyát nem is lehet olyan biztonságosan kezelni. Az álvemhesség pedig egyáltalán nem előfeltétele egy méhgyulladás vagy ivarszervi rák kialakulásának, csupán növeli az esélyét, így ezzel nem is érdemes számolni.
2013. ápr. 15. 09:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!