Miért bántja mindenki a német juhászkutyákat?
A sok szinte állva ülő, csámpás, dp-s példányról már nem is beszélve...szomorú irányba tart a fajta tenyésztése.
A "piros, Rex-es" kutyák eleje nagyon tetszik...de martól hátrafele egyszerűen borzalmasak.
Egy ordas munkavonalú, amely szűrt ősökkel rendelkezik, jöhetne viszont sportra :D
Ugye voltak a filmek,a fent említett Rex felügyelő,régebben a Kántor.
Az emberek mindjárt ilyet akartak,de nem mentek tenyésztőhöz,mert minek a törzskönyv meg ott drága is a kutya,jó a 10 ezer forintos kutya is az udvarba ugatni.
A szaporítók örömmel kiszolgálják az épp aktuális igényeket.Természetesen nem ügyelnek arra,hogy kiszűrjék a gyenge idegzetű "tenyészkutyákat",mindegy ha idegbeteg,csak mutatós legyen.
És ezek a problémás kutyák olyanok kezébe kerültek,akiknek fogalma nincs sem a fajtáról,sem az igényeiről.Ebből adódik az,hogy sok nj agresszív,kezelhetetlen.Egy idegrendszeri problémás kutya még profi kutyásnak is feladja a leckét,nemhogy egy tapasztalatlannak.Kutyaiskolába,ahol javíthatnának a dolgon,persze lusták elvinni,kényelmesebb a tévé előtt terpeszkedni.Jórészt az ilyen problémás kutyák okozzák a fajta rossz hírét.
Én "harci kutyás"vagyok,de nekem is csak rossz tapasztalatom van német juhászokkal.
Miért nem használják őket,sokoldalúak,kiválló szaglás,mozgékony,tanulékony erős stb,de ebben a videóban választ találsz ere a kérdésre
1 a roti kimondottan őrző védő kutya
2 A border és a puli kimondottan terelő kutyák
3 a staffi régen harci kutya volt de mikor betiltották a kutyaviadalokat csak ölebb lett
Nem a fajta hibája az hogy az emberek megkötik és szák kis helyen tertják őket sőt még sokan megi s verik ha akutya valami olyat csinál pl szétrág valamit.Ez mind csak a helytelen nevelés következménye
Érdekes az én kutyám miért nem ront egy kutyára sem és emberre se támad pedig sokszor póráz nélkűl sétáltatni.
Persze a szaporítóktól vásárolt kutyák olyanok mint a zsákba macska vagy fajtatiszta egészséges lesz vagy egy keverék és rosszabb esetben idegrendszeri problémával születő kutya.De a legtöbb esetben az emberek ahibásak mert az életvitelüknek nem megfelelő kutyát választanak.
Az előttem lévő által belinkelt videó is példázza a Német Juhász használhatóságát és sok oldalúságát.
Ezekhez a kutyákhoz "ember" kell. Puhány gazdáknak nem való.
Munkára termettek, és nem arra, hogy céltalanul éljék le az életüket és elkallódjanak holmi tespedésben.
Nekem három szolgálati kutyám volt, mindig volt feladatuk a rendőrségen. Járőrözés, bűnöző elfogás, focimeccsen biztosítás, emellett sport foglalkozás stb...
"de tényleg miért használnak a rendőrök meg a többi szervek németjuhászt? miért nem rotit vagy stafit vagy bordert vagy pulit?"
Mert a dolgok nem csak a rendőrség munkájában merülnek ki.
Van őrző-védő, vakvezető, bombakereső, terápiás kutya, meg még sokáig sorolhatnám.
Vannak olyan helyzetek amire a németjuhász a legmegfelelőbb, de vannak olyan "munkák" ahová teljesen más fajták a legjobbak.
Én voltam Dunakeszin a BM kiképzőtelepén,ahol a fegyveres szervek kutyáit és kutyavezetőit képzik.
És láss csodát,volt roti,óriás snaci,sőt keresőkutyaként spániel és pumi is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!