Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyám nagyon rosszul...

A kutyám nagyon rosszul viselkedik?!

Figyelt kérdés

Sziasztok.

van egy 11 hónapos labrador kuvasz lány keverék kutyánk.

2 hónapos korától van nálunk menhelyről szenvedett sokat.. sosem volt engedelmes akármit csináltunk.

ezek a tünetek vannak nála:

nem pisil kakil lent,kis korában sem volt hajlandó,így rászokott hogy ki kell nyitni az erkélyt ha kell neki valami,ugyanis kaparja az ajtót,hiába megyünk le,inkább tartja ha 2 órát is vagyunk le.. életében kb 3x kakilt lent..

-agresszíven viselkedik más kutyával vagy emberrel legtöbbször.. nem mindig.

- nem szoba tiszta

-morog ránk az ételélt,játékáért,csontjáért.

-fél a kutyáktól,emberektől.. néha el is szalad.. azaz szaladna ha nem lenne pórázon.

-ha egyedül marad vonyít ugrál stb.

-ha megjövünk ugrál,vonyít stb..

-ha hangot hall akkor ugat akárcsak beszéd a szomszédba ugat akár az éjszaka közepén is..

-állandóan feljön az ágyra ott akar aludni.. de ott is alszik sajnos..

-válogatós,sokszor nem eszi meg az ételt..

-elhordja az ételt a tálból és szét szemeteli az egész házat

-turkál a szemétben,hiába van rajta a tető,lelöki az orrával

és még sorolhatnám..........

nem tudom mit tehetnék. szeretném végre megnevelni,mert tesómé a kutya,de össze költöztünk. ő rá hagyott mindent,de most megbeszéltem vele hogy elkezdem nevelni.

mit tudnék tenni? olvastam erről a falkavezérségről,de mindenhol más van. talán az használna?? minden idegent megugat ha jön ide valami.. és ha megharap minket?!?!?!..

esetleg tudnátok linkelni olyan oldalt ahol a falkavezérségről le van írva minden? vagy ez használ? vagy esetleg más? már mindent kipróbálnék... kérlek segítsetek.. nem bírom már.. köszönöm a válaszokat !:)

2013. ápr. 5. 18:40
1 2
 1/14 sippara ***** válasza:
77%
Kutyaiskola. Ezt már nem fogjátok magatoktól megoldani, annyiféleképpen van elcseszve a kutya, hogy vagy iskola, vagy gazdaváltás - gondolom, az utóbbit nem akarjátok.
2013. ápr. 5. 18:44
 2/14 sippara ***** válasza:
83%

De azért válaszolok pontonként, hogy ne érje szó a ház elejét:

pisi-kaki - abszolút a ti hibátok, nem, vagy nem megfelelően lett szobatisztaságra oktatva.

agresszió - megint csak falkavezérség, ő dönti el, ki barát és ki ellenség

gazdára morgás - emiatt kell az iskola többek közt, ebből látszik leginkább, hogy sehol nem vagytok a kutya szemében

félelem - nem megfelelő szocializáció, megint csak a ti hibátok

egyedül marad, vonyít, ugrál - szeparációs szorongás, megint csak kutyasuli

érkezéskor "megőrül" - lásd fentebb

ugatás - egy szóval le kéne tudnotok tiltani, megint csak suli

feljön az ágyra aludni - ez egyszerű töketlenség a részetekről (mondjuk a többi is), hacsak nem egy 90 kilós állatról beszélünk, nincs az az isten, hogy ő az ágyon alszik, pedig én ezt nem akarom

válogatás, kajaszéthordás - napi egyszer tíz percre megfelelő száraztápot elé rakjátok, aztán elveszitek (ha evett, ha nem).

turkál a szemétben - megint csak tiltani, büntetni kéne megtanulnotok

2013. ápr. 5. 18:49
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Ez bizony kutyaiskola, nem negyon tudtok mit csinálni már. Mondjuk érdekes hogy menhelyre hivatkozol holott 2 hónapos kora óta van nállatok, legalábbis ezt írtad! Ha íhy van akkor egyértelműen ti rontottátok el sajnos.
2013. ápr. 5. 18:52
 4/14 anonim ***** válasza:
Igen, igaza van az elsőnek...KUTYAISKOLA! Az én kutyám is hasonló volt (bár ő sose morgott és nem harapott volna soha, hanem mindent játékból csinált és nem tudta, hogy ez nem játék) Mindent megpróbáltam, nem vittem kutyasuliba és a vége az lett, hogy szegénykém új gazdihoz került:( De azóta is meg szoktam látogatni, meg lett nevelve, nagyon jó helyre került és jól érzi magát! Na ezt csak azért mondtam, hogy vidd kutyasuliba, mert nem lesz jó vége!
2013. ápr. 5. 18:52
 5/14 A kérdező kommentje:

és ha először megpróbálnám ezt a falkavezérséget?

és ha ne adj isten nem működik akkor vinném el ?

tesóm k*rta el. én tudok kutyát nevelni,de tesóm mindent megenged. EGY TÁNYÉRBÓL ESZNEK.... undorító azért. hagyja hogy össze nyaljon mindent,elvigye a zoknit..

én megakarom nevelni,és ha max nem sikerül viszem kutyasuliba..

most elolvastam ezt a vezérség dolgot,kipróbálom hátha használ... ha nem akkor rögtön kutyasuli... nem olcsó mert külföldön élünk ( 500 EU..) de hátha..

köszönöm a válaszokat :)

2013. ápr. 5. 18:58
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Ha mindenképpen otthon akarsz próbálkozni akkor Jan Fennel Kutyapszichológia című könyvét tudom ajánlani.
2013. ápr. 5. 19:16
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

először is, ha tudnál kutyát nevelni akkor nem itt kérdeznél, ezenfelül pedig nem hinnéd hogy mindenhol mást írnak a falkavezérségről, ugyanis mindenhol ugyanazt mondják, maximum más szavakkal.

ha már most be vagy tojva hogy a kutya megharaphat akkor mégis hogyan leszel a vezére anélkül hogy bármit is le tudnál tenni az asztalra.

harmadszor, ha elviszed egy jó suliba ott gatyába ráznak mindekettőtöket megfelelően. házilag én mindezt nem provokálnám itteni tanácsokkal anélkül hogy bárki is láthat téged, illetve azt hogy valóban értelmezni tudod e az itt halottakat(olvasottakat) ugyanis egyértelmű hogy a kutya szemében -ahogy már más is írta- sehol nem vagy, így szinte biztos hogy az otthoni probálkozásnak valóban harapás lehet a vége.

2013. ápr. 5. 19:21
 8/14 anonim ***** válasza:

Tényleg a kutyasuli lenne a legjobb megoldás, az agressziót nem hiszem, hogy egyedül tudnád otthon kezelni.

Már eléggé az elején el lett szegény rontva, nem lett rendesen szocializálva.

Nincs olyan hogy válogatós kutya. Elé rakod a kaját nem eszi meg, vedd el tőle. Következő etetésnél megint kapja meg, ha nem eszik így járt. Nem idióta, ha éhes lesz majd eszik. Sose legyen előtte kaja, ne könyörögjetek neki. 10perc után vegyétek el tőle akkor is ha eszik. Ha nyammog akkor is rögtön. Majd rá fog jönni, hogy azt eszik amit kap. Nasi az asztalról nincsen! akárhogy is kunyizik TILOS.

Nem viheti el a kaját, száraz tápot adjatok neki azt nem tudja elhordani. Egyébként szerintem azért viszi el mert félti tőletek a kaját is, a morgás is ezt bizonyítsa. Ne hagyd neki hogy akkor egyen amikor akar. Mindig a falkavezér eszik először a tányérból, a többiek csak utána. Csak akkor ehet ha te megengeded neki pl.: Tied! paranccsal.

Lent minél többet mozogjatok vele, ha csak pisil is rögtön dicsérjétek meg, jutalomfalatot is kaphat. Ha ezt így csináljátok rá fog jönni, hogy ha lent kakilok/pisilek megjutalmaznak.

Tanítsd meg neki a Csit! Parancsot. Ha elkezd ugatni mond neki hogy csit ha elhallgat rögtön mehet a jutalomfalat. Aztán szépen várj 5mp-et, majd 10-et és így tovább. Egy idő után elhagyhatod a jutalomfalatot is és simivel dicsérheted.

Amikor megérkeztek, akkor ne üdvözöljétek csak ha teljesen nyugodt. Ha ugrál, ugat ne foglalkozzatok vele! Nincs érintés, nincs beszéd és nincs szemkontaktus!

Amiket leírtam elég alapdolgok, de először azt kell elérned hogy tiszteljen a vezényszavakat csak utána tudod neki megtanítani. Mivel még fiatal könnyebben fog menni a nevelése, de ne várj egyik napról a másikra óriási javulást. Hosszú és kemény menet lesz, be kell pótolnia azt amit az elmúlt 9hónapban kimaradt neki.

2013. ápr. 5. 19:41
 9/14 sippara ***** válasza:
66%

Tényleg nem lehet minden problémátokra megoldást írni, normális ember nem is merne, hiszen nem látunk titeket, nem tudjuk, miből fakad a kutya agressziója, miért morog rátok, így bizonyos nevelési praktikák csúnyán (akár harapás formájában is) visszaüthetnek - ezt meg senki sem szeretné.

Vannak olyan dolgok, amiket megpróbálhatsz addig, amíg összerakod a pénzt kutyasulira(!!!), ha csak és kizárólag a falkasorrend a probléma, és a kutya ebből adódóan frusztrált, ezek is jóval javítani fognak az életminőségeteken. Iskolára mindenképp szükség lesz, így kérlek, ne zárd ki rögtön ezt a lehetőséget, kezdj rá félretenni (ha a kutya suli nélkül is rendbejön, "legrosszabb esetben" lesz egy halom pénzed, amit jutalomként elkölthetsz magadra és a kutyára).

Elsőként tudnod kell, hogy te egyedül képtelen leszel megnevelni. Ahhoz, hogy bármi működjön, minden családtagodnak ugyanúgy kell viselkednie a kutyával.

Alapszabályok:

Az ajtón a kutya megy ki utoljára. Ne erővel tartsd vissza! Ültesd le az ajtó egyik oldalán, ha kell, állj az ajtóba (nem elhajtani kell a kutyát, csak ne engedd ki), de ő lépi át utoljára a lakás küszöbét ki- és befelé is.

Etetés napi egyszer (vagy kétszer, ha a kora miatt indokoltnak tartjátok), azonos időpontban (esti, vagy reggeli és esti séta után), ezen kívül semmiféle nasi, és főleg kunyerálás nincs. Az etetés a következőképpen zajlik: Előveszed a tálját, kiméred az ajánlott mennyiséget a tápból, ráfektetsz egy réteg fóliát (vagy beleteszel egy csészealátétet a tálba), arra pakolsz pár falat kaját (sajtot, sonkát, akármit), amit ti esztek meg a táljából. Miután ti végeztetek, leteszed a tálat, amihez a kutya a Tiéd parancs elhangzása után nyúlhat.

Napi minimum négy séta (bár a szobatisztaság miatt igazából két óránként kéne levinni - nem tudom, ez mennyire kivitelezhető suli, munka mellett) , valahogy így:

- Reggel hat-hét körül (a ti időbeosztásotoktól függően) LEGALÁBB húsz perc-fél óra (egy óra lenne az ideálisabb) - pisi-kaki, labdázás, rohangálás, hogy elfáradjon, pihenjen, amikor nem vagytok otthon.

- Kora délután (amikor az első családtag hazaérkezik) legalább egy óra (inkább másfél-kettő), ezalatt pórázas séta, majd póráz nélküli (esetetekben ezt jól helyettesítheti egy tíz-tizenöt méteres póráz) rohangálás, labdázás.

- Késő délután (öt-hat körül) legalább húsz perc, pisi-kaki, szaglászás.

- Este (nyolc-kilenc között) újabb nagy séta, a kora délutánihoz hasonlóan.

+1 Érdemes még később az este folyamán is levinni, akár tizenegy-éjfél magasságában 10-15 percre szaglászni, pisilni.

A konkrét problémákat (már amelyikre merek megoldást ajánlani) megpróbálom neked témakörökre bontani:

1.) Szobatisztaság:

Mi történik, amikor a kutya bentre ürít? (Pontosan írj le légyszíves egy olyan esetet, amikor rajtakapjátok, és egy olyat, amikor csak a végterméket találjátok meg a padlón)

Ha bent rajtakapjátok, határozott (nem mérges, csak határozott!!!) "Nem", és azonnal séta kifelé. Addig maradjatok, amíg valamit nem produkál kint (ha ez három óra, akkor addig, ha négy, akkor addig. Az örökkévalóságig nem tudja tartani - érdemes hétvégén reggel kezdeni a próbálkozást). Ha bármit csinál (legyen az akár egy csepp pisi), hatalmas öröm, simogatás, jutalomfalat (ez olyan dolog legyen, ami tényleg érdekli: virsli, főtt csirkemáj vagy -szív szoktak beválni). Fent minden pisi-kakit feltakarítani a következő módszerrel: sima forró vizes felmosóval felmosod teljesen a helyet, aztán kicseréled a vizet domestosos forró vízre (nem elég beleönteni a domestost, ki kell cserélni az egész vizet és átöblíteni a felmosórongyot) és azzal is felmosol. Amikor az felszáradt, áttörlöd valamilyen erős szagú alkoholos törlőkendővel, amikor pedig az is felszáradt, befújod valami büdös, erős szagú olcsó parfümmel. Ha nem kapjátok rajta, akkor csak szótlan feltakarítás (a lecseszésnek gyakran kakaevés a vége).

2.) Szeparációs szorongás:

Pontosan hogyan mentek el otthonról (onnantól, hogy elhatározzátok, hogy elindultok, odáig, hogy kiléptek a házból)?

Nagyon fontos, hogy ilyenkor egyáltalán ne foglalkozzatok a kutyával. Attól a pillanattól, hogy eldöntöd, elindulsz, egészen addig, amíg haza nem értél, le nem pakoltál és nem köszöntél mindenkinek a családból, NINCS kutya. Ha rád ugrál, hátat fordítasz, vagy ellépsz az útjából, esetleg rálépsz a hátsó lábára (nem fájdalmat, csak kellemetlen érzést kell neki okozni, szóval nem teljes testsúllyal ránehezedsz, inkább csak a lábára teszed a talpad és éppen akkora nyomást fejtesz ki, hogy ő ettől meghátráljon. Nagyon fontos, hogy ilyenkor soha ne szólj a kutyához, és soha, de SOHA ne nézz a szemébe/rá. Teljes mértékben úgy kell tenned, mintha nem lenne ott. Ha te lepakoltál, ő pedig lenyugodott, és mondjuk lefeküdt a helyére, odahívod magadhoz, és üdvözlöd - ilyenkor mehet a simi, köszönés, akár játék, bármi. Ha közben úgy ítéled meg, hogy "túlpörög" - újra ugrálni kezd rád, erőszakoskodik -, egyszerűen felállsz és ott hagyod. Egészen addig, amíg újra nyugodtan a helyére nem vonul, újra nincs kutya.

3.) Ugatás

Előttem már leírták a Csst! vagy Csend parancs tanítását, ez a legjobb megoldás - ahogyan épül a tekintélyed a kutya előtt, a parancsok is egyre jobban fognak menni.

4.) Válogatás

Kiválasztasz neki egy korának, kondíciójának megfelelő tápot. Megnézed a táp zacskóját, kiméret az ajánlott mennyiséget, és minden nap ugyanabban az időpontban elé rakod (nyilván ha még kétszer etettek a kora miatt, akkor napi kétszer), majd pontosan tíz perc múlva elveszed. Ha evett, evett, ha nem, hát majd a következő alkalommal. Nem hülye, nem fog éhen halni :) Ilyenkor kiemelten figyelni kell rá, hogy ne lophasson el ott felejtett kaját az asztalról, vagy épp földre pottyant cuccokat, és ne egyen fel semmit az utcán sem - utóbbira egyébként is érdemes figyelni.

5.) Szemetes

Itt szerintem elég, ha egyszerű módon elzárjátok a szemetest, kisebb gondotok is nagyobb, mint hogy ezt kezdjétek komolyan megoldani - egyelőre az is jó lesz, ha eltüntetitek a probléma forrását.

Minden más gondotokat (morgás, agresszió) őrültség lenne "távgyógyítani".

Könyvek:

Kyra Sundance - 101 Kutyatrükk; Vámosi Nagy Nóra - Klikk!; Korom Gábor - Neked Ugatok!; Victoria Stilwell - A póráz két végén; Cesar Millan könyvei

Weboldalak:

[link]

[link]

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2013. ápr. 5. 22:32
 10/14 anonim ***** válasza:
Ez már túlmutat a kömyvből nevelhető kategórián,mert ha ilyen kutyát kapnék még nekem is össze kellene szednem magam,hogy hatékony legyek,mentett és iskolázott kutyákkal a hátam mögött.Nem azért mert lehetetlen,hanem mert nem csak az elméleti tudásod nincs meg hozzá,de kivitelezéshez szükséges tapasztalat sem.
2013. ápr. 5. 22:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!