Gyümölcs, zöldség, tea?
Ugye úgy van, h felnőtt kutya testtömegének 2-3%-át kell alapul venni. Szerintem nálad érdemes elsőre 3%-kal kalkulálni, ugye még növésben van, de már nem olyan intenzív szakaszban. Számolok neked most ezzel, aztán ha később úgy látod, akkor számolhatsz 3,5 v akár 4%-kal is, ha kevés lesz.
Amúgy is érdemes időközönként majd utánaszámolnod :)
Tehát 21 kg-os kutya 3%-a, az 63 dkg (nem kell mindent teljesen pontosan méricskélni, de én most pontos adatokat fogok neked írni).
Ez a 63 dkg a napi kajája, ezt kell elosztanod 2 étkezésre. Én úgy szoktam, h a csontos husit és a zöldséges/gyümölcsös turmix felét vacsira kapja, a husit és a turmix másik felét pedig reggelire.
A klasszikus BARF-nál az arányok úgy vannak, h 30% hús, 40% csontos husi, 30% zöldség/gyümölcs turmixolva - ezeken is lehet változtatni, a kaki, szőr stb. függvényében.
Ezeknél maradva úgy néz ki, h a 63 dkg kajából:
- 19 dkg színhús
- 25 dkg csontos husi
- 19 dkg zöldség/gyümölcs
Pl. baromfit min. 3-4 napig kell fagyasztani, belsőséget min. 1 hétig, a többi hús min. 1-1,5 hétig. Disznót és vaddisznót tilos nyersen adni, minden más mehet!
A kutya.hu egész helytálló a cikk :) Nálam is 3 naponta van belőség, heti 2x tojás. Lazacolajat szoktam neki adni minden nap, ill. zöldkagyló kivonatot. Teafüveket szoktam keverve adni neki (pl. csipkebogyó, citromfű stb.), lucernaport, ilyesmiket. Igazából mindennek megvan a maga szerepe, h miért adom :)
Hát ez attól függ, honnan veszed a hozzávalókat, én fillérekért jutok hozzá, pl. pulyka farhátat 59Ft/kg áron veszek, szarvas/őz nyesedéket sem sokkal drágábban.
Én Brit Care-rel etettem előtte, mindennel együtt olcsóbbra jövök ki.
Bocsi, egy kicsit gellert kaptak a válaszok!
Az eredeti kérdésnél maradva: menyi gyümölcs, zöldség kell a kutyának (a teától most tekintsünk el) én azt válaszoltam, amennyit a kutya kíván.
Tehát a zöldségből a gyümölcsből!!!!
Több éves tapasztalatom és nem egy, vagy két kutyánk életéből, hogy ezekből nem eszi túl magát.
Én igen.
Ha BARF mellett döntesz, gyarapodni fog a kutyus, nem kell extra hízó kúra :)
Hogy meg szoktuk-e hámozni?
A legutóbbi alkalomig - a sárgarépát - meghámoztam.
Csakhogy a kutyánkat bent kellett tartanom - műtét utáni állapot -, és a kutya ott volt velem, amikor a családnak sárgarépát tisztítottam. Nyúzott a répáért. Gondoltam, megnézzük, mit tesz a répa héjával, amit amúgy a zöldtrágyába (komposztba) szoktam gyűjteni. Háát, rávetette magát! Habzsolta, nagyon ízlett neki.
:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!