Hogy legyek a falkavezér? (több lent)
Kamaszodik, tipikus :D Ha kitartasz és következetesen nem engedsz neki akkor nem lesz baj. Ezeket olvasd el, benne van a morgás kezelése, megy ilyenek:
a másik kutyát amelyikkel semmi gond már miért kellene kizárni a falkából???! nem szabad ezt! mert totál következetlen!
namármost. ha a szemmel verés nem használ akkor bizonyosan nem is csinálod jól. én már csak tudom, az én kutyám egy szenya volt végigpróbálta velem a szenyaság minden lehetőségét VISZONT soha nem morgott rám megharapni meg főleg nem. persze tudta hogy ezt tényleg nem teheti meg. hiszen a szemmel verés komolyan felért neki egy alapos elagyabugyálással így csak nagyon komoly esetekben is használtam. én azt gondolom hogy a dolog nyitja ha szó szerint úgy lesel rá mint akit mindgyárt agyonversz. vannak nagyon okos kutyák akik elkerülő magatartást alkalmaznak, tehát elfordítják a fejüket. de ez téged ne érdekeljen. úgy lesd mint kocsmában a részeg aki kinézte magának hogy most kivel fog balhézni és biztos is magában hogy azt az illetőt (ezesetben a kutyát) simán leüti, tehát nem fél. persze nagyon oda kell figyelni erre hogyan és mikor csinálod. én inkább amondó vagyok ha a kutya nem félt megharapni akkor túl rossz a kapcsolatotok így a dologból valószínű hogy az sülhet ki hogy neked támad, hiszen egyérelműen nem tart tőled. tehát a szemmel verést hanyagoljuk.
a másik lehetőség hogy a kutyát elzavarod magadtól amikor nem megfelelően viselkedik és a másikhoz sem engeded oda. mondjuk játszál a másik kutyával de ha ő beleavatkozik azonnal zavard el. itt valóban fontos szempont az hogy a másik kutyának valóban te legyél a vezére, mert ha a rosszaság eléri hogy vele foglalkozzon akkor ezzel tulajdonképpen megvan az ő falkája és te lettél kizárva. fontos hogy a jól viselkedő kutyát ebben az esetben mindenképp magadhoz tudd hívni. magyarán ha választania kell teközötted és a másik kutya közöt akkor gondolkodás nélkül téged válasszon. ez nem azt jelenti hogy fél rúd szalámit vagy akármit ajánlasz fel a kuyának mert az nem tekintély. önmagadért, teérted kell hogy a kutya válasszon. ezzel a rosszabbik is rájön hogy senki nem fogadta el őt vezérként. mindenképpen számíts arra hogy amikor elzavarod magadtól az első dolga az lesz hogy az idősebbikhez fogja venni az irányt éppen ezért, de a legjobb ha az idősebbiket magadhoz utasítod aki melletted is marad . ha az idősebbiket nem tudod elhívni őtölle akkor nagy gáz van és kutyasulira szorulsz.
amint úgy látod hogy pocsékul érzi magát mert senki nem foglalkozik vele akkor hívd oda magadhoz és szintén juti meg minden nélkül fektesd le magad elé. itt megint csak cikibe vagy ha nem hozzád hanem a másik kutyához veszi az irányt. ilyenkor megint elzavarod. ezzel érteted meg hogy te vagy a vezér tehát neked kell megfelelnie ahhoz hogy a falka újra "emberszámba" vegye. ilyenkor amikor elzavarod és megérti hogy senkinek sem kell hagyjon titeket békén jó alaposan kínozd meg. játsz a jobbik kuyával érezzétek jól magatokat hadd lássa miből marad ki.
amikor magadhoz hívod fontos arra figyelned hogy milyen testbeszéddel jön feléd. ha megértette a lényeget akkor leszegett fejjel, leengedett farokkal fog egyenesen feléd menni ezzel is kimutatva feléd a tiszteletét. ilyenkor tutira nem is lesz gondod semmilyen paranccsal mert azonnal megcsinálja amit kérsz. ha viszont wzeleburdi ugyrabugrál akkor sajnos nem biztos hogy megteszi majd azt amit kérsz. persze ez sem baj, akkor nem szenvedett eleget. ha kiadod a parancsszót de nem végzi el simán elzavarod a neveletlenségéért megint. nem kell olyan kutya amelyik nem működik együtt a vezérrel. az is fontos hogy ha valóban minden rendben van akkor bőven elég 5-10 perc a kutyának ahhoz hogy azonnal visszább vegyen. viszont ez abban az esetben lényeges ha valóban az idősebbik szemében kétségtelenül te vagy a vezető. szó szerint minden azon áll vagy bukik hogy a másik kutya ki mellé áll ebben a jelenetben. ha kudarcot vallasz akkor sincsen gáz viszont akkor nagyon hamar fel kell keresned egy jó kutyasulit ahol a viszonyrendezésen is nagy hangsúlyt fektetnek így ők segítenek meg/vissza szerezni a poziciódat.
fontos hogy ha a kuya szépen odajött hozzád és azonnal le is feküdt eléd akkor oldd fel simivel, dicsérettel és esetleg jöhet játék is vagy csak simán otthagyod.
elméletileg ha sikeres volt az akció akkor ezzel egyértelmüsítetted a kutya felé egyszer s mindenkorra ki a főnök. de ha túlságosan merész és máskor is bepróbálozik vagy esetleg mással akkor is ugyanígy kell eljárnod. minden olyan esetben amikor nem megfelelően működik együtt ki kell zárni így a falkából. nem elzárni hanem kizárni, nem foglalkozni vele, levegőnek nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!