Mit csináljak a kutyámmal? Remegőroham és támadás ha jön valaki?
nézd. ha én vagyok a falkavezére a kutyának az eleve azt jelenti hogy nem "pofátlankodik" az ajtóba. ugyanis ez nem az ő tisztje eldöneni hogy ki ellenség és ki nem. hacsak nem ő a vezér. akkor igen, ő fogja eldönteni hogy ki ellen védi meg a családot és ki ellen nem. ezrt is viselkedik úgy ahogyan.
az hogy sokkot kapott amikor betörni próbáltak hozzátok az is szintén azért volt mert úgy érezte meg kell védenie a házat és ez túl nagy falat. emiatt is mondják hogy ne a kutyát használjuk betörés ellen mert túl nagy stressz a számára. ezesetben megkockáztatnám még azt is hogy a kuyád kistestű...
"Én vagyok a falkavezér nála, minden úgy van ahogy én akarom"
biztos vagy te benne? mert én úgy látom hogy nem tudod leállítani egy bizonyos viselkedésről. illetve amikor lenyomod tiltakozik, ez szintén nem annak a jele hogy elismer vezetőjének, ugyanis egyértelműen nem ért egyet a viselkedéseddel (lenyomod) és nem is veti magát a te akaratod alá. sőt nem is éri hogy te mos minek nyomigálod lefele hiszen akadályozod őt abban hogy megvédjen titeket. ugyanis ez a feladata mert ő a falkavezér jelnleg és nem te.
én pl. úgy vélem valóban én vagyok a falkavezér ami többek között abban is megmutatkozik hogy a kutyám nem viselkedik így ha idegen jön. van egy jelzés értékű vakkantása de amint rászólok abba is hagyja (sőt sokszor még rá sem kell szólni ha látja hogy ott vagyok) és nem furakszik az ajtóba. ez nem más mint hogy nekem mint vezetőnek átadja a lehetőséget hogy magam döntsem el most barát jött e avagy ellenség, és természetesen a jelenlétemben nem is viselkedik tiszteletlenül az idegenekkel, ugyanis maximálisan elfogadja az én döntésemet hogy aki bent van az nem ellenség.
tudod nagyon nehéz dolog megérteni a különbséget akközött hogy a kutyám be van tanítva . "Ja és azt még hozzáteszem hogy a kutyasuliban mi voltunk a megjobbak, az utcán 100% osan szótfogad,teljesen behívható"
őszinte leszek: a kérdéses esetet alapul véve sajnos én kizártnak találom hogy a kutya valóban 100%os teljesítményt nyújt mindenféle helyzetben. ugyanis ha valóban így lenne akkor nem lenne gond az általad fogadott idegenekkel sem. egyértelműen kivehető hogy a kutya dönt nem pedig te. tehát ennek fényében én nem hiszem hogy a kutya valóban 100%osan hallgatna rád az utcán mondjuk egy idegen kutyával szemben, vagy bármilyen olyan helyzetben ahol a kutya úgy véli hogy veszély van.
sajnos az sem a jó vezető ismérve hogy nem ismeri fel hogy a kutyája mekkora stresszben él azáltal hogy magát hiszi vezetőnek és még a tetejében lenyomigálják a földre. egyébként érdekes hogy ezt a formáját a nevelésnek boldog-boldogtalan mindenféle csip csup dologra alkalmazza ráadásul totál következetlenül. ha valóban te lennél a vezetője a kutyának akkor nem is lenne arra szükség hogy a kutyát elzárjad, sőt valójában nem is lenne gondod mert simán el tudnád küldeni a kutyát olyan helyről ahol nem kívánatos ("menj innen ez az én dolgom").
javaslom hogy egy nagyon jó kutyasulit keress fel (sajnos ez az egyetlen megoldás) ahol nem csak azon van a hansúly hogy a kutya a jutalomfalatért milyen szépen üget pórázon hanem a gazda-kuya közti kapcsolaton, tehát a viszonyrendezésen. ahol megfelelően megértetik veled mi is a jó vezető ismérve illetve segítenek is visszaszerezni ezt a szerepet. egy kutyától nem nehéz, ők nem ragaszkodnak ehhez, ellenben szeretnék látni hogy a gazdi valóban alkalmas a szerepre amit nem a jutalomfalattal vagy a következetlen büntetésekkel érünk el.
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!