Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szaporítótól vett kutya?

Szaporítótól vett kutya?

Figyelt kérdés
Annyira zavaró már, hogy mindig mindenki azzal jön, hogy ha nem tenyésztőtől vesz valaki kutyát, akkor majd lehet élete végig orvoshoz járkálni vele, mert az a kutya csak roncs lehet, testileg, idegileg egyaránt. Ez hülyeség! Már miért ne lehetne szép, egészséges kutyát venni szaporítótól is? Persze ki lehet fogni beteges, hibás egyedeket, de azért az sem mindegy milyen helyről vesszük azt a kutyát,hogy vannak tartva a szülei, hogyan foglalkoztak a kölykökkel amíg el nem hoztad őket stb. Én szaporítótól vettem kutyát,illetve ez nem is helyes kifejezés mert ingyen adta nem is vettem.Már másfél éves a kutyám és még soha semmi baja nem volt. Egyszer esett meg az, mivel imád felugrálni mindenféle magas helyre,hogy rosszul érkezett le és nagyon megütötte az egyik hátsó lábát.Ezután még napok múlva is ha futott akkor látszott rajta, hogy egy picit húzza és ezért páros lábbal futott, ami ugye az egyik jele a diszpláziának is.Elvittem orvoshoz és mivel nem törzskönyves a kutyus le is nézett minket rendesen és hiába mondtam el, hogy mi történt, állította, hogy ez biztos, hogy diszplázia, mert az nagyrészt a genetikán múlik (burkoltan ezzel azt mondta, hogy mivel szaporítótól van egyértelmű, hogy diszpláziás lesz, mivel a szülei nem voltak szűrtek és ilyen kutya csak roncs lehet) Tudtam jól, hogy nem diszpláziás, de oké csináljuk meg a röntgent, mire megérkezett az eredmény, már el is múlt a sántítás, egyébként HD-A besorolást kapott. Szóval egészség kipipálva. Küllem: gyönyörű szép kutya lett belőle,az utcán is mindenki a csodájára jár,tudom, mindenkinek a saját a kutyája a legszebb,de a bizonyíték, hogy nem én vagyok az elfogult, az az, hogy mikor a barátnőmmel együtt sétáltatunk (ugyanilyen fajtájú kutyája van csak 2 hónappal idősebb és ő igazi tenyésztőtől van) minden egyes ember aki megszólít az én kutyámtól van elájulva és nem az övétől.Szellemi állapot : Nagyon okos, könnyen megnevelhető, a végletekig barátságos mindenféle ivarú,méretű és a legfontosabb! viselkedésű kutyával. Soha nem dominált még le másik kutyát, viszont nem is adja meg magát, de ezt úgy el tudja intézni, hogy a másik kutyát nem nyomja le, nem harapja meg egyszerűen csak lazán agresszió nélkül mutatja meg a testi erejét a másiknak. Tökéletes őrző-védő,senki még az ismerősök sem jöhetnek be anélkül, hogy én beengedném őket, de akit beengedek azt sosem bántaná,kettesben is lehet hagyni őket egészen nyugodtan.Nem félős, nem feszült,mindig nyugodt és kiegyensúlyozott, történjen bármi.Miért nem menhelyről van ha már nem tenyésztőtől vettem: Már kb. 2 éve nézem a fajtamentők oldalát és még soha egy darab kölyök nem volt köztük. Nem egy könnyű eset ez a fajta és nem hinném, hogy jó lenne egy 2-3 vagy több éves ki tudja milyen előéletű kutyával próbálkozni... nem csak nem lenne jó, kifejezetten veszélyes is lehet.Fajtamentők egyébként sem adtak volna nekem kutyát, mert albérletben élek és ez az egyik alap dolog amit kikötnek, hogy albérletben élőknek nem adnak ki kutyát. Mindent összevetve nem hinném, hogy én lennék az egyetlen pozitív példa, szóval nem kellene ennyire túl reagálni ezt a tenyésztős szaporítós dolgot...
2013. márc. 11. 10:35
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
100%

Tudod engem az bosszant a legjobban,hogy az emberek bele sem gondolnak mikor szaporítótól vesznek a kedvenf fajtájukból,hogy tulajdonképpen egy egy szeget vernek a szeretett fajtájuk koporsójába.. vagy smucigság,vagy tudatlanság,vagy egyszerű nemtörődömség miatt.

Ezért van annyi nyomorék németjuci ,ideggyenge labrador,agresszív golden,lövésfélő vizsla (ami nevetséges és egyben nagyon szomorú) .Nem minden kutya lesz selejtes,de folyamatosan hatványozódik a számuk,ha egy alomból mondjuk 6 kutyából 4 nem mutat csak külsőre fajtajelleget. A szívem szakad meg,hogy szép lassan egy két fajta szinte teljesen kipusztul,felemésztik a kutyagyárak .. Ebbe nem gondoltál még bele ? Sőt,te még büszke is vagy rá,hogy hozzájárulsz akár ősi kutyafajták szétb@szásához is .Akkor is ha a tied jól sikerült .

Menhelyről ,vagy fajtamentéstől kihozni kutyát egy élet megmentése,szaporítótól venni meg lehet hogy zsintén egy élet megmentése,ha esetleg falhoz csapkodná őket,ha nem vinnék el .Viszont nem cisnálna több kutyőát a későbbiekben.

Szóval te elhozol egyet,és még végtelen számú lesz utána,akik kitudja miylenek lesznek ,kitduja hová kerülnek és mi lesz a sorsuk.

Kicsit a saját önző,olcsójános felfogásotoktól továbbb kéne látni . Van olyan,hogy valaki tudatlan, (nem vagyunk tökéletesek) ,de később legalább rájön,miért nem volt jó ötlet,és többet nem támogatja a kutyagyárakat. Van olyan,aki szintén tudatlan,de még idejében utánajár,és jól dönt. Egyiket sem hibáztatom.Emberek vagyunk,tévedhetünk,lehetnek hiányos ismereteink.

Viszont azt,aki TISZTÁBAN VAN vele miért nem jó amit cisnál,mégis megcisnálja,és MÉG BÜSZKE IS rá,és másoknak akarja bemagyarázni,hogy mindneki hülye,csak ő helikopter ..na az már veszett fejsze,azzal nem is érdemes foglalkozni.Nem is étem miért írtam a hozzászólást,mert te egyértelműen az utóbbi csoportba tartozol.Szomorú.

2013. márc. 11. 18:51
 32/39 A kérdező kommentje:
Én nem tartok mindenkit hülyének, nem vagyok büszke és nem akarok senkit semmire buzdítani, De! ti meg abba nem gondoltok bele,hogy nem minden szaporító egyforma és nem mindenki hozza le az almokat minden évben újra és újra és újra.Abba sem gondoltok bele, hogy amíg az embereknek gyűjteni kell az élethez fontos dolgokra akkor nem az lesz a legfontosabb az életében, hogy a kutyatenyésztés és egyes fajták sorsa hova jut. Ha nekem és még sok sok embernek alapvető dolog lenne az, hogy vesz egy házat meg kocsit meg berendezi, meg felújítja, ha időközben romlik az állapota stb akkor mindenki tenyésztőtől venne kutyát, mert megtehetné mert nem lenne attól fontosabb dolog amit mondjuk a kutya ára miatt nem tud kifizetni. De ez egy idealizált világ és amíg ez nem fog valóra válni, addig lesznek szaporítók és lesznek akik gondolkodás nélkül tőlük vesznek kutyát. Mindeközben pedig lesznek olyanok mint Te vagy Ti akik ez ellen küzdötök, felháborodtok és törődtök ezzel, mert vagy megtehetitek vagy a fontossági listán sokkal előrébb van ez a probléma mint a legtöbb embernek. Vagy akkor ne legyen kutyája csak a lakosság 10 %-ának? Ez megint csak hülyeség... Egyébként ismerek nagyon sok tenyésztőt, illetve a kenneleket ezen a fajtán belül és a kutyák 3/4-e nem tetszik, mert boxer fejük van szerencsétleneknek és hiába törzskönyves stb. ez a fajta eredetileg nem egy nyomott orrú lomha kutya, hanem egy viszonylag karcsú, szálkás felépítésű könnyed gyors kutya volt. Na én ilyet kerestem és szaporítónál találtam meg, mert tenyésztőnél esélyem nincs rá. Nagyon sok másik fajtánál viszont a tenyésztőtől származó kutyák sokkal szebbek, mint a szaporítóktól valóak.
2013. márc. 12. 10:31
 33/39 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj hogy nem érted a fő problémát. Itt nem a tartási körülményekről van szó. Láttam már én is szaporítót aki jó körülményeket teremt a kutyáinak és szereti őket. De attól még a kutyái nem biztos hogy egészségesek és jól örökítenek tulajdonságokat. Ami elég fontos.

Olyan szaporítót is láttam már egyébként akinek szűrve vannak a kutyái ez a jobbik eset(1000ből 1ilyen kb) de ő is csak vett két kutyát és kész. Tulajdonságokra idegrendszeri dolgokra nem figyel és simán hozhat jóval gyengébb almot mint egy tenyésztő.

Nah most te is az anyagiakat hoztad fel. Nekem az első kutyám szaporítótol van(ő volt az első példám) nagyon jól bánik a kutyáival rendesen eteti őket szép helyük van minden. A kutyámra eddig (másféléves) olyan 100.000ft volt az orvosi ktg. A kutyát vetem 20.000ért. Mert akkor még úgy voltam vele hogy hülye leszek 120.000at adni egy kutyáért. Nah most pont ugyan ott tartok :)

Ahogy te is írtad. Igen csak a lakosság 10%nak legyen kutyája. A kutya luxus, ráadásul egy érző lénye akinek törődésre(nem csak a kertben simire) van szüksége. Külföldön sok helyen nincs boldog boldogtalannak kutyája(persze ott is több van mint kéne) Magyarországon ez az arány nagyon elkeserítő.kb 2.000.000 kutya simán lehet az országban. Ezeknek jó része menhelyen másik nagy része kertben. És csak töredékükkel foglalkoznak megfelelően.

[link]

Ezt a cikket most találtam érdemes elolvasni. évi 150.000 kutyát altatunk el :/

2013. márc. 12. 10:50
 34/39 anonim ***** válasza:
Mondjuk a cikk vége hülyeség a chipről de a többi nagyon jó.
2013. márc. 12. 10:53
 35/39 anonim ***** válasza:

Na ja + az emberek egy TV-re nem sajnálnak kiadni 80-150eFt-ot vagy még többet, de h egy kutyáért ennyit kifizessenek? Na az már kizárt, hiszen nem ér annyit.

Na ezen a gondolkodáson kéne változtatni. Meg az 'adjuramistenakaromazonnal' hozzáálláson, szépen össze lehet gyűjtögetni a pénzt rá.

2013. márc. 12. 11:10
 36/39 anonim ***** válasza:
100%

még egyszer leírom: már egy generáció alatt is rengeteget tud romlani a minőség. értjük ez alatt a küllemet, a jellemet, az egészséget akár mindhármat egyszerre, vagy adott kombinációkban. történik ez akkor, ha a párosításnál nem figyelnek oda a már rengetegszer leírt alapvető dolgokra. márpedig a szaporító nem figyel oda. még az a szaporító sem, aki éjjel-nappal puszilgatja a kiskutyáit... mert ha odafigyel, a költségei rögtön exponenciálisan megugranak (szűrések, eredmények, fedeztetési díj, lekéri a törzskönyvet is, ha már ennyit feccölt bele, stb) és hipp-hopp, már olyan mínuszokban van az alommal, hogy ő is rendes áron fogja adni a kölyköket, illetve akkor már nem is nagyon számíthatjuk szaporítónak.

a pénzügyi részét tekintve meg alapvető igazság, hogy mindenkinek arra van pénze, amire szeretne. nekem nem kell menő kocsi, vagy nagy tévé (nincs is tévénk, egyáltalán), okostelefon, vagy külföldi nyaralás, inkább költök az állataimra. és így megtehetem, hogy jó kajával etetem őket, eljárunk az ország végébe is versenyekre, és ha úgy adódik össze tudok gyűjteni egy minőségi kölyökre valót. a kutyatartás drága hobbi, az állatorvost nem fizeti a TB, úgyhogy akinek nagyon nincs pénze, jobb ha nem is vállal be kutyát. már szinte közhely a kutyások között, de mégis sokan nem értik: nem kötelező kutyát tartani! és nem is jár alanyi jogon... egyáltalán nem lenne baj, ha a lakosságnak csak azon része tartana kutyát, aki tényleg meg is tudja engedni magának, máris jobb lenne a kóbor kutyák helyzete.

aki pedig fajtatiszta kutyát szeretne, az igenis adózzon annyi tisztelettel a választott fajtának, hogy legalább minimálisan törődik vele. nem kell mindenkinek a fajtája javításán fáradoznia, de legalább ne verjen szeget a koporsójába azzal, hogy szaporítókat támogat...

2013. márc. 12. 12:11
 37/39 A kérdező kommentje:
Nem azt mondtam, hogy nincs pénzem meg a többi hozzám hasonló embernek, hanem azt, hogy vannak fontosabb dolgok amikre gyűjtök.Albérletben lakom, de nem akarok albérletben lakni egész éltemben, szeretnék egy saját házat, mert az egy biztos pont, egy albérlet sosem az. Nem kell menő kocsi,okostelefon felesleges dolgok, fontos dolgok kellenek. Megveszem a házat az egy dolog, de be kell rendeznem és nem a 150 ezres lapos tv-re gondolok, hanem konyhabútorra, gáztűzhelyre, hűtőre,mosógépre és hasonló nélkülözhetetlen, fontos dolgokra amik nem 2 forintba kerülnek. Törődök a kutyámmal,ha nem csinálok neki kaját akkor acanát eszik, ha csinálok akkor csirkemellet, rizst, répát, brokkolit szokott enni.Költök rá rendesen, ha bármi baja lenne, orvosi költség stb. akkor nyilván ő kerülne az első helyre, ki tudnám fizetni, de amíg nem kell addig a többi dolgot szerzem be. Azért nem veszek tenyésztőtől kutyát mert ha nem muszáj 150 ezret előre elköltenem rá, akkor annak van jobb helye. Sajnálom, hogy nem viselem a szívemen a fajta sorsát, viszont konkrétan én egy darab szeget sem ütöttem a fajta koporsóján, mert az alom ahonnan ő van nem értem lett hanem mert második kutyát akart a tulajdonos.Én is kaptam egy kölyköt ez tény, de ő már ivartalanítva van. Gondolkoztam mellé egy másik kutyán de mondta a gazda, hogy nem lesz több kölyök. Arról a helyről ahonnan ő van már nem kerül több kutya erre a világra. Az összes többi ember életére aki máshonnan, más kutyát vesz/ vett nem vagyok hatással.Nem akartam senkit meggyőzni semmiről, nem volt egyéb célom a kérdés kiírásánál csak az, hogy bemutassak egy pozitív példát is. Ennyi.
2013. márc. 12. 12:56
 38/39 anonim ***** válasza:
100%

Én vagyok a beagle-s, aki linkelt is képet.

Az előbb olyan jó gondolat volt a fejemben és el is felejtettem, de mondom a többit.

Itt nem csak arról van szó, hogy milyen betegségek stb, arról is van szó, hogy aki egy adott fajtát akar, az fizesse ki, mert sokan azért vesznek szaporítótól kutyát, mert igazából küllem alapján választanak (lásd az én beaglem volt gazdája, megvették azért mert cuki a füle, egyébként az albérlőinké volt, szóval abba nem gondoltak bele, hogy maga a fajta milyen, aztán megkértek, hogy segítsek megnevelni, mert a nagykutyám milyen okos (ő egy keverék), gondoltam nem lesz kihívás, én is tévedtem. Ez volt két éve márciusban, és úgy volt, hogy májusig marad. Se kaját, se semmit nem hoztak a kutyának, aztán június környékén eszébe jutott, hogy egyébként van nálunk egy kutyájuk, aki akkor élte kamaszkorát, úgyhogy mindent amit talált szétkapott amíg én suliztam és rájöttek, hogy nem kell, de van ismerősük, aki kivinné németországba "tenyészteni" az amúgy is szaporítótól való kutyát. Na akkor mondtuk, hogy nem. Ezek után még ki akarta velünk fizettetni, de ráébresztettük, hogy igazából ők lógnak azzal, amit a kutya evett stb, miután lemondtak róla az első utam a dokihoz vezetett chipért és ivartalanításért) szóval ebből azt akartam kihozni, hogy azért, mert nekem tetszik egy adott fajta, mert szép azért nem veszek még tenyésztőtől sem, mert ismernem kell a kutya jellemét is stb. Na most a standardban meg van határozva, hogy mittudomén milyen jelleme van egy adott fajtának, a szaporítónál baromi nagy eséllyel más lesz (csóri kutyát egyébként is verték, úgyhogy az összes férfit már messziről ugatja, a gyerekeket meg kölyök kora óta ki nem állhatja..).

Ha én vállalok egy kutyát, nem spórolok rajta azért, hogy igen, nekem legyen egy olyan kutyám, ami majdnem úgy néz ki, mint egy beagle, hanem igenis megveszem sok-sok pénzért, mert így csak fajtajellegű keveréked van, amivel a seggedet is kitörölheted kb.

És jó, a te kutyád ivartalanítva van, meg azé is akitől szerezted. És a többi kölyök? és azok gazdái? Mi van, ha ők is úgy gondolták, hogy jaj, tök szép vagy jaj én is akarok a sajátomtól másikat, akkor megint van egy alom kutya, aki szintén szaporítva van, szintén újra van egy adag, akit tovább lehet elletni.

Érted a problémát?

És sajnos a szaporító is olyan dolog, mint a *urvák, amíg van rá kereslet, vannak és lesznek is.

Elsősorban a kutyatartók és a kutyát tartani akarók fejét kéne rendbe tenni, hogy úgy általában a kutyáknak jobb, ha menhelyről, fajtamentőktől vagy rendes tenyésztőktől veszünk kutyát, és nem olcsón 20-25ért egy fajtajellegű keveréket, akinél igenis sokkal nagyobb az esély arra, hogy valami problémájuk lesz.

Rengeteg menhelye van fent jellemzés a kutya mellett, hogy milyen viselkedésproblémái vannak, mitől fél vagy épp mitől válik agresszívvé, ez mind-mind a genetikai problémák illetve a nevelés hiánya miatt is van. Mert miután megvette az olcsó kutyát, rájött, hogy igazából olyan dolgokat is csinál, ami a könyvekben a fajtaleírás mellett nincs ott, nem kellett neki mégse a kutya, a problémával senki nem foglalkozott, felerősödött benne, berakták egy menhelyre és most ott várja egy új gazdira, amire sokkal kevesebb az esélye, mert már felnőtt, mert viselkedészavaros, mert ez mert az stb.

Itt a szaporítás következményeivel van a baj, és akkor én nem említettem hogy mennyire eltűnnek a normális példányok a fajtából.

2013. márc. 12. 13:31
 39/39 anonim ***** válasza:
100%

az, hogy ki mire költ, az egyéni preferencia kérdése. a lakosság nagy százalékának nagyon nem mindegy, hogy mit és mennyiért vesz meg (nekem sem, és szerintem a GYIK-es válaszadók többségének sem) de ahogy írtam is, valamit valamiért. vannak dolgok, amiken hajlandó vagyok spórolni, sőt, meg sem veszem, cserébe vannak olyanok, amikre többet tudok áldozni. a kérdés az, hogy mire vagy hajlandó áldozni? ha inkább a egy kutya fenntartására akarsz félretenni, akkor az a te döntésed, nagyszerű kutyákat találhatsz a fajtamentésnél és a menhelyeken is, INGYEN. ha viszont fontos, hogy az adott fajta tulajdonságait hordozza, lényeges, hogy mondjuk használni tudd valamire, akkor nincs kecmec, áldozni kell rá, különben saját magaddal szúrsz ki (meg a fajtával, meg a Mo-i kóbor kutyákkal). még egyszer mondom: neked pusztán szerencséd volt!

a kutyád összes testvére ivartalanítva lett? azok a szaporítók, ahonnan elhoztad soha többet, semmilyen szukával nem fognak szaporítani? mert csak ebben az esetben jelentheted ki, hogy nem ártottál a fajtának.

az, hogy feltetted ezt a kérdést, leírtad, hogy fel akarod rá hívni a figyelmet, hogy ilyen esetek is vannak, ez bizony már kampányolás. és ezt a semmilyen magyar kutyás kultúrát még hátráltatja is az amúgy is lassú fejlődésben.

2013. márc. 14. 11:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!