Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szaporítótól vett kutya?

Szaporítótól vett kutya?

Figyelt kérdés
Annyira zavaró már, hogy mindig mindenki azzal jön, hogy ha nem tenyésztőtől vesz valaki kutyát, akkor majd lehet élete végig orvoshoz járkálni vele, mert az a kutya csak roncs lehet, testileg, idegileg egyaránt. Ez hülyeség! Már miért ne lehetne szép, egészséges kutyát venni szaporítótól is? Persze ki lehet fogni beteges, hibás egyedeket, de azért az sem mindegy milyen helyről vesszük azt a kutyát,hogy vannak tartva a szülei, hogyan foglalkoztak a kölykökkel amíg el nem hoztad őket stb. Én szaporítótól vettem kutyát,illetve ez nem is helyes kifejezés mert ingyen adta nem is vettem.Már másfél éves a kutyám és még soha semmi baja nem volt. Egyszer esett meg az, mivel imád felugrálni mindenféle magas helyre,hogy rosszul érkezett le és nagyon megütötte az egyik hátsó lábát.Ezután még napok múlva is ha futott akkor látszott rajta, hogy egy picit húzza és ezért páros lábbal futott, ami ugye az egyik jele a diszpláziának is.Elvittem orvoshoz és mivel nem törzskönyves a kutyus le is nézett minket rendesen és hiába mondtam el, hogy mi történt, állította, hogy ez biztos, hogy diszplázia, mert az nagyrészt a genetikán múlik (burkoltan ezzel azt mondta, hogy mivel szaporítótól van egyértelmű, hogy diszpláziás lesz, mivel a szülei nem voltak szűrtek és ilyen kutya csak roncs lehet) Tudtam jól, hogy nem diszpláziás, de oké csináljuk meg a röntgent, mire megérkezett az eredmény, már el is múlt a sántítás, egyébként HD-A besorolást kapott. Szóval egészség kipipálva. Küllem: gyönyörű szép kutya lett belőle,az utcán is mindenki a csodájára jár,tudom, mindenkinek a saját a kutyája a legszebb,de a bizonyíték, hogy nem én vagyok az elfogult, az az, hogy mikor a barátnőmmel együtt sétáltatunk (ugyanilyen fajtájú kutyája van csak 2 hónappal idősebb és ő igazi tenyésztőtől van) minden egyes ember aki megszólít az én kutyámtól van elájulva és nem az övétől.Szellemi állapot : Nagyon okos, könnyen megnevelhető, a végletekig barátságos mindenféle ivarú,méretű és a legfontosabb! viselkedésű kutyával. Soha nem dominált még le másik kutyát, viszont nem is adja meg magát, de ezt úgy el tudja intézni, hogy a másik kutyát nem nyomja le, nem harapja meg egyszerűen csak lazán agresszió nélkül mutatja meg a testi erejét a másiknak. Tökéletes őrző-védő,senki még az ismerősök sem jöhetnek be anélkül, hogy én beengedném őket, de akit beengedek azt sosem bántaná,kettesben is lehet hagyni őket egészen nyugodtan.Nem félős, nem feszült,mindig nyugodt és kiegyensúlyozott, történjen bármi.Miért nem menhelyről van ha már nem tenyésztőtől vettem: Már kb. 2 éve nézem a fajtamentők oldalát és még soha egy darab kölyök nem volt köztük. Nem egy könnyű eset ez a fajta és nem hinném, hogy jó lenne egy 2-3 vagy több éves ki tudja milyen előéletű kutyával próbálkozni... nem csak nem lenne jó, kifejezetten veszélyes is lehet.Fajtamentők egyébként sem adtak volna nekem kutyát, mert albérletben élek és ez az egyik alap dolog amit kikötnek, hogy albérletben élőknek nem adnak ki kutyát. Mindent összevetve nem hinném, hogy én lennék az egyetlen pozitív példa, szóval nem kellene ennyire túl reagálni ezt a tenyésztős szaporítós dolgot...
2013. márc. 11. 10:35
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
81%
Fajtamentőknél levő kutyák jó részének sincs meg a törzskönyve, aztán mégis minden szépet és jót elmondanak azokról a kutyákról... Ez az egész szaporítós dolog szerintem inkább arról szól, hogy egyszerűen túl sok a kutya amúgy is, és még ha a szaporítóknál is megszületik sok kiskutya, azzal még több kutya lesz. Na meg a szaporítókat tényleg senki sem ellenőrzi, hogy hogy bánnak a kutyáikkal, hogy tartják őket, hányszor ellik az az anyakutya, és ha ilyen kutyát vesz valaki, az támogatja, hogy fennmaradjon ez a rendszer. És ez a kutyáknak sem jó.
2013. márc. 11. 10:45
 2/39 anonim ***** válasza:
41%
Ma , ha nem törzskönyves a kutya, már szaporítózzák is.Holott nem csak fekete-fehér a helyzet.Nem kell ezen fennakadnod. Mindenkinek szíve joga, honnan szerez kutyát.Az azonban valóban igaz, hogy egy találomra összehozott párosítás még fajtatiszták esetében is nagyobb lehetőséget rejt magában, hogy valami hiba lesz a kölykök valamelyikében.Sajnos, még a hivatalos tenyésztők sem mind feddhetetlenek. Vannak, akik a törzskönyv oltalma alatt csak darabra gyártják a kutyákat. Ezért sem szabad teljesen egyértelműen kijelenteni, hogy papír nélkül szaporított a kutya, papírral pedig maga a tökéletesség.
2013. márc. 11. 10:45
 3/39 anonim ***** válasza:
84%
A törzskönyv egy biztosíték. Én is egyetértek azzal, hogy nem kell lenézni a nem törzskönyves kutyákat, mert ők is lehetnek gyönyörűek és okosak. DE! Sajnos az még semmi, hogy a másfél éves kutyád még egészséges. Az enyém is (törzskönyv nélküli fajtatiszta) egészséges volt akkor még. Most napi háromszor kell kezelnem, ha elszökne vagy ellopnák, és nem tudnám gondozni, meghalna. Sajnos az ilyen kutyák zsákbamacskák, a szerencse műve hogy lappang-e bennük veleszületett betegség, vagy nem. Amelyikben nem, az pont annyira jó kutya, mint egy csúcstenyészeti, de érted, mit akarok ezzel mondani. Azzal a papírral magadat biztosítod be, hogy nincs a kutyának semmi olyan rejtett baja, amit MÉG nem tudsz, de kijöhet. Lehet, hogy a következő kutyámat én is törzskönyvvel veszem, pedig nem vagyok elvakult, de szeretném, ha egészségben és boldogan élne mellettem a kutyám.
2013. márc. 11. 10:46
 4/39 klopusz ***** válasza:
23%

Szia!

Először is, gratulálok a blökidhez, hogy ilyen klassz lett.

Szerintem tisztázzuk először, kit tekintünk szaporítónak?

Én a magam részéről ügy gondolom, az a szaporító, aki a szuka kutyáját/kutyáit minden tüzeléskor elleti csak azért, hogy rengeteg pénzt keressen. Ez viszont független attól, hogy van-e a kutyusnak törzskönyve, mivel - sajnos - általában van is. A szaporítók a szukákat addig használják, amíg van bennük szuszm, ha látványosan leromlik a kölyökállomány, akkor dobja az anyát és ennyi.

Ha valaki nem ad törzskönyvet a fajtatiszta kölyökhöz, az nem jelent semmit, legfeljebb azt, hogy nem akart egy vagyont kifizetni a törzskönyvezésért, tetoválásért, mert mondjuk csak egyszer az életében akarja a kutyáját elletni. Sokkal fontosabb az, amit Te írtál, hogy hogyan bánik az állataival, milyen körülmények között tartja őket, mennyit foglalkozik velük. Ha ezek, az utóbbi körülmények jók, akkor egy jól szocializált, normális kutyát szerezhetsz.

Mivel a DP-vizsgálat nem minden fajtánál kötelező még, sok esetben törzskönyvetett kutyát adnak el olyan DP-vel, hogy az már kölyökkorban messziről látszik.

Remélem, segítettem.

2013. márc. 11. 10:48
 5/39 anonim ***** válasza:
100%

a mentett beaglem is valsz. szaporítótól van (előző gazdája 25ért vette). baromi szép, őt is tényleg mindenki megcsodálja ( [link] de pontosan tudom, hogy hiába lassan 3 éves, bármikor előjöhet bármi bibi.

A szaporítókkal nem csak az a baj, hogy hogy tartják a kutyát, hanem testvéreket, illetve anya-fia, apa-lánya is pároztatva van, ami mint tudjuk nem egészséges. És ezzel tényleg leginkább az a probléma, hogy tudják, hogy kereslet van a "fajtatiszta" kutyákra, gyártják a kiskutyákat, amelyik meg nem kerül gazdához, azt kirakják az utcára, vagy menhelyre dugják, aminek az a vége, hogy rengeteg a fölösleges kiskutya és leginkább a keverék és idős kutyáktól veszik el a lehetőséget, hogy gazdihoz kerülhessenek.

2013. márc. 11. 10:52
 6/39 A kérdező kommentje:
Utolsó! Tudom, hogy a törzskönyv egyben biztosíték, persze ezzel is lehet vitatkozni,mert ez a fajta kimondottan egészséges,egyedül a diszplázia veszélye áll fenn, de sok törzskönyves kutya lesz diszpláziás és mégsem annyira nagy biztosíték akkor. Ilyenkor mi van, a tenyésztő vagy vissza veszi a kutyát, de ha már megszerettem akkor sem adnám vissza ha halálos beteg lenne, vagy visszafizeti az árát, de azzal mit érek ha a kutyám szenved,neki ezzel nem lesz jobb. Ha később kijön valami betegség, akkor arra ugyanúgy megvan az esély egy törzskönyvesnél is.
2013. márc. 11. 10:59
 7/39 anonim ***** válasza:
94%

Azért nem szabad szaporítótól venni kutyát, mert elcseszik/cseszitek vele az adott fajtát! Egy szaporító nem fogja a kutyákat betegségekre szűretni, nem foglalkozik vele, hogy egészséges egyedeket pároztasson és azzal sem, hogy egészséges utódok szülessenek. Mivel nem állít ki törzskönyvet, így az ősök nem visszakereshetők, ezáltal ugyancsak gyengül az adott fajta.

Az lehet, hogy nem minden szaporított kutya beteges és nem azt mondjuk, hogy buták, stb., de nagy részük az, és abszolút nem felel meg a fajta standardjának.

Az a gond, hogy sokan, akik mondjuk kezdeni is akarnak valamit a kutyával (őv, stb.), azok nagyokat csalódnak, mert megvesznek egy olcsó, szaporított kutyát, ami aztán nem hozza a várt eredményt. Miért? Azért, mert a drága szaporító nem a standardnak megfelelő egyedeket pároztat, stb. Ez nem csak a külsőséget, hanem a belsőt is érinti.

El fognak veszni a fajták, ha ez így megy tovább. A menhelyek pedig dugig vannak az ilyen kutyákkal, akiket megvettek, mert olcsóbbak, mint egy tenyésztőnél, mert hát mégis "ugyanaz" a fajta (ami persze nincs így), de nem hozták azt a szintet, amit annak az adott fajtának hoznia kellene! Pl. különböző egészségügyi problémák, idegrendszeri problémák. Egyébként meg sokan nem is veszik észre, hogy a kutyájuknak idegrendszeri problémája van, mert nem ismerik fel...

Az egy másik téma, hogy hogyan lehet kiválasztani a megfelelő tenyésztőt, ugyanis a legtöbb nem más, mint undorító szaporító, kutyagyáros. Nem egy fajta van, ami a MEOE-nak köszönhetően elsilányodik, hiszen nekik sem az a lényeg, hogy egy adott fajta olyan legyen, amilyennek lennie kell, hanem azt nézik, hogy egy fajta mitől lesz eladhatóbb. És az, hogy ez a fajta silányodásához vezet, az már nem érdekli őket. Nem véletlenül vezették be a felülbélyegzett törzskönyveket sem! Ezzel azt érték el, hogy a nem megfelelő ősöktől származó, "selejtes" kutyákat is el lehet adni törzskönyvezve és így mindenki boldog.

Szóval a megfelelő tenyésztő kiválasztása egy külön téma, nem egyszerű feladat!

Nekem is van keverék kutyám is és fajtatiszta, tenyésztőtől vásárolt kutyám is és nagy a különbség a kettő között. Akármennyire szeretem a keverék kutyámat, tudom, hogy ideggyenge... Ezzel nem azt mondom, hogy kevesebbet érnek, de pont azért vannak tele a menhelyek, mert mindenki meg akar menteni egy szegény kutyát... Egyébként meg, ha valakinek célja van a kutyával, akkor igenis szánjon rá annyi pénzt, és jó helyről vegye meg!

Szóval lehet, hogy pár szaporítótól származó egyed, vagy épp menhelyes kutya, teljesen jó idegrendszerű és egészséges, de ez nagyon ritka! Mostanában mindenhol csak azt olvasom, hogy "Ne vegyél kutyát, fogadj örökbe!" Hát nehogy már megmondja nekem valaki, hogy honnan legyen kutyám! Plusz azt nem szeretem még ezekben a felszólításokban, na meg az állatvédőkben, hogy hagyják elsilányulni a fajtákat (azáltal, hogy megmentik a szaporítós egyedeket és a menhelyes kutyákat), aztán pedig fel vannak háborodva, hogyha valaki kutyát mer vásárolni és nem pedig örökbe fogad! Először "megmentik" őket, hogy aztán bűntudatot keltsenek a lakosságban, hogy miért nem fogadnak örökbe... Tehát lényegében nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több kóbor állat legyen. A felelős állattartásért kellene lobbizni, nem pedig az örökbefogadásért és az ivartalanításért, mert az nem felelős állattartás!

"Nem csak "verseny célra"," munka célra"," kiállítási célra", de hobbi célra is egészséges, jó kutya kell!"

2013. márc. 11. 11:00
 8/39 A kérdező kommentje:
Hopp! már nem utolsó hanem 3.
2013. márc. 11. 11:00
 9/39 anonim ***** válasza:
100%

7es vagyok.

Azt már a legtöbben tudják hála az égnek, hogy az, hogy az ősök szűrtek dp-re még nem jelenti azt, hogy a kölyök nem lesz az. Azért, mert a dp-t nem csak öröklötten lehet hozni, hanem sokkal inkább kialakul a nem megfelelő tartás következtében (elhízlalás, túlzott megterhelés). Tehát ezzel a példával csak a nagyon tudatlanok szoktak előhozakodni...

2013. márc. 11. 11:03
 10/39 anonim ***** válasza:
84%

annyira zavaró már, hogy aki véletlenül mázlista kézzel nyúlt bele egy szaporított alomba, az már rögtön kampányol...

szerencséd volt, nagy szerencséd. ha körülnézek a kutyás ismerőseim között (rengetegen vannak, aktív kutyás életet élek) hirtelen nem is tudnék olyat mondani, akinek a tenyésztőtől való kutyája (örökletes) betegségben szenvedne... viszont több tucat olyan történetet tudnék mesélni, amikor szaporítótól való kutyával voltak bajok. egy border collie alig két évesen pusztult el egy epilepsziás rohamban, van az ismeretségi körömben diszpláziás kaukázusi(k), diszpláziás golden, mindenre allergiás francia bulldog, diszpláziás német juhász(ok), entrópiumos kaukázusi, viselkedésproblémás border, beagle, német juhász, golden, francia bulldog, rottweiler, bichonfélék, azt meg fel sem sorolom, hogy hány akad közülük, aki távolról ha emlékeztet a saját fajtájára, könnyebb volna azokat összeszedni, akik úgy néznek ki, ahogy ki kellene.

mellesleg az, hogy a járókelők szebbnek a látják a kutyádat biztos nagyon jól esik, de ne gondold, hogy ettől ő tényleg fajtareprezentáns, korrekt küllemű kutya.

nagy szerencséd van vele, de ez nem ok arra, hogy kampányolj egy ilyen dolog mellett. vagy vállalod a felelősséget azért, hogy valakit rábeszélsz egy beteges, gyenge kölyök megvételére, hogy aztán éveken át nézze a kutyája lassú szenvedését...? hogy egy életre elvegye a kedvét a saját kutyája a kedvenc fajtájától, mert egy tökéletesen nulla ösztönű, használhatatlan kutyát vett?

a kutyatartási kultúra fejlődésének része a tájékoztatás, a leendő kutyatartók jó irányba terelgetése. nem buzdítunk senkit arra, hogy 0 szabadidővel vegyen egy kutyát "házőrzőnek", nem buzdítunk senkit arra, hogy kangalt vegyen panellakásba, nem buzdítunk senkit arra, hogy pedigree-vel vagy forrázott búzadarával etesse a kutyáját, és végképp nem buzdítunk senkit arra, hogy a legolcsóbb hirdetést válassza "az is ugyanolyan aranyos, mint a törzskönyves" felkiáltással.

2013. márc. 11. 11:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!