Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szaporítótól vett kutya?

Szaporítótól vett kutya?

Figyelt kérdés
Annyira zavaró már, hogy mindig mindenki azzal jön, hogy ha nem tenyésztőtől vesz valaki kutyát, akkor majd lehet élete végig orvoshoz járkálni vele, mert az a kutya csak roncs lehet, testileg, idegileg egyaránt. Ez hülyeség! Már miért ne lehetne szép, egészséges kutyát venni szaporítótól is? Persze ki lehet fogni beteges, hibás egyedeket, de azért az sem mindegy milyen helyről vesszük azt a kutyát,hogy vannak tartva a szülei, hogyan foglalkoztak a kölykökkel amíg el nem hoztad őket stb. Én szaporítótól vettem kutyát,illetve ez nem is helyes kifejezés mert ingyen adta nem is vettem.Már másfél éves a kutyám és még soha semmi baja nem volt. Egyszer esett meg az, mivel imád felugrálni mindenféle magas helyre,hogy rosszul érkezett le és nagyon megütötte az egyik hátsó lábát.Ezután még napok múlva is ha futott akkor látszott rajta, hogy egy picit húzza és ezért páros lábbal futott, ami ugye az egyik jele a diszpláziának is.Elvittem orvoshoz és mivel nem törzskönyves a kutyus le is nézett minket rendesen és hiába mondtam el, hogy mi történt, állította, hogy ez biztos, hogy diszplázia, mert az nagyrészt a genetikán múlik (burkoltan ezzel azt mondta, hogy mivel szaporítótól van egyértelmű, hogy diszpláziás lesz, mivel a szülei nem voltak szűrtek és ilyen kutya csak roncs lehet) Tudtam jól, hogy nem diszpláziás, de oké csináljuk meg a röntgent, mire megérkezett az eredmény, már el is múlt a sántítás, egyébként HD-A besorolást kapott. Szóval egészség kipipálva. Küllem: gyönyörű szép kutya lett belőle,az utcán is mindenki a csodájára jár,tudom, mindenkinek a saját a kutyája a legszebb,de a bizonyíték, hogy nem én vagyok az elfogult, az az, hogy mikor a barátnőmmel együtt sétáltatunk (ugyanilyen fajtájú kutyája van csak 2 hónappal idősebb és ő igazi tenyésztőtől van) minden egyes ember aki megszólít az én kutyámtól van elájulva és nem az övétől.Szellemi állapot : Nagyon okos, könnyen megnevelhető, a végletekig barátságos mindenféle ivarú,méretű és a legfontosabb! viselkedésű kutyával. Soha nem dominált még le másik kutyát, viszont nem is adja meg magát, de ezt úgy el tudja intézni, hogy a másik kutyát nem nyomja le, nem harapja meg egyszerűen csak lazán agresszió nélkül mutatja meg a testi erejét a másiknak. Tökéletes őrző-védő,senki még az ismerősök sem jöhetnek be anélkül, hogy én beengedném őket, de akit beengedek azt sosem bántaná,kettesben is lehet hagyni őket egészen nyugodtan.Nem félős, nem feszült,mindig nyugodt és kiegyensúlyozott, történjen bármi.Miért nem menhelyről van ha már nem tenyésztőtől vettem: Már kb. 2 éve nézem a fajtamentők oldalát és még soha egy darab kölyök nem volt köztük. Nem egy könnyű eset ez a fajta és nem hinném, hogy jó lenne egy 2-3 vagy több éves ki tudja milyen előéletű kutyával próbálkozni... nem csak nem lenne jó, kifejezetten veszélyes is lehet.Fajtamentők egyébként sem adtak volna nekem kutyát, mert albérletben élek és ez az egyik alap dolog amit kikötnek, hogy albérletben élőknek nem adnak ki kutyát. Mindent összevetve nem hinném, hogy én lennék az egyetlen pozitív példa, szóval nem kellene ennyire túl reagálni ezt a tenyésztős szaporítós dolgot...
2013. márc. 11. 10:35
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
100%

20as!

Ez így van! Kitart az ember a kutyája mellett. De pont azért kellene megfelelő helyről venni a kutyát, hogy ne csak kitartani kelljen a kutya mellett...

Plusz van olyan, aki igenis céllal vesz kutyát, pl. testőrnek, mert olyan helyen lakik, vagy dolgozni vele. És ha egy ilyen ember kifog egy hibás egyedet, akkor nagy valószínűséggel megválik tőle, hiszen a büdös életbe nem lesz belőle testőr, vagy épp jó munkakutya! Nem mindenki csak hobbi célból tart kutyát és nem mindenki csak kerti dísznek, kikapcsolódásnak, ölelgetni való kedvencnek tartja!

2013. márc. 11. 12:15
 22/39 anonim ***** válasza:
Szerintem viszont ha nem válik be munkára, kutya kötelessége megtartani házikedvencnek. Ez olyan, mintha egy mentőkutyát öregkorára benyomnának a gyepire, mert már nem hasznos :( ne már.
2013. márc. 11. 12:23
 23/39 anonim ***** válasza:
100%

"ha le tudsz írni olyan gondolatot, hogy "kutyát, aki csak összeszarja az udvart..." Akkor nagyon szerethetedca kutyákat"

ha már idézel, idézz pontosan...

mellesleg hol az összefüggés? vannak, akiknél gyakorlatilag csak ezért van a kutya. hazaér, megvakarja a feje búbját, aztán esetleg hétvégén elviszi sétálni. ehhez akármilyen keverék kutya is jó, semmilyen képességet, ösztönt nem igényel. ha már minimális elvárásaink vannak (legalább annyi, hogy a labrador hozza vissza a botot), akkor már számít, hogy honnan vesszük.

a magam részéről fontosnak találom, hogy a kutyák használva legyenek, az ösztöneiket kiélhessék, a fajták megmaradjanak úgy, ahogyan eredetileg kialakultak.

2013. márc. 11. 12:38
 24/39 anonim ***** válasza:
100%

Sok mindene leírtak előttem a többiek, én arra a gondolatodra reagálnék, hogy az emberek el vannak ájulva a szaporítós kutyádtól. Az enyémtől is:) De ettől még tudom, hogy nem sok köze van a fajtához küllemben, csak ezt egy mezei ember nem veszi észre, ő csak azt látja, hogy kék szeme van, fekete-fehér bundája, akkor husky. Az hogy a fülei 2x akkorák, mint kéne, hogy a lábai rosszul állnak, hogy a bundája fele akkora, az csak egy tájékozottabb embernek tűnik fel. Pont ez a szaporítók egyik ismertetőjele: a szokásos küllemre utaznak, ami az emberek fejében él, az hogy az nem felel meg a fajtastandardnek mellékes, csak el lehessen adni. Arról már ne is beszéljünk hogy rossz idegrendszerű a kutya, de az tökmindegy, csak legyen egy hülye aki megveszi.

Másrészt azért is tartom undorító dolognak a szaporítókat támogatni, mert rengeteg kutya sínylődik a menhelyeken, gyepmesteri telepeken pont az emberek felelőtlensége miatt. Egy 20ezres kutyát simán bead az ember, egy tenyésztőtől vettről már 2x meggondolja, és a legtöbb tenyésztő ha szükséges, visszaveszi a kutyát.

2013. márc. 11. 12:38
 25/39 A kérdező kommentje:

12-es! szó szerint dysplasia mentes, két állatorvos vizsgálta csak meg, de hidd el a hozzáállásuk alapján ők örültek volna legjobban,ha az orrom alá dörgölhetik, hogy ha van deformitása még ha csak enyhe is.Biztosan többet ér ha a bizottság értékeli ki, de azóta sincs semmi jele, tünete annak, hogy diszpláziás lenne, ivartalanítva is van,úgyhogy ha mégis lenne bármi amit esetleg nem vettek volna észre akkor sem tudná már örökíteni.

15 és 19! Akart egy második kutyát a saját szukájától azzal a kannal akit ő erre a célra kiválasztott. Nem az volt a célja, hogy a többi kölyökből meggazdagodjon de nem is az, hogy mindet megtartsa ezért is adta ingyen őket, de azt nem mondtam, hogy nem szelektált. Beszéltünk többször telefonon, találkoztunk kétszer személyesen. Elbeszélgettünk arról, hogy hová kerül a kutya, hol és hogyan fogom tartani, a fajtáról, a neveléséről. Megmondta, hogy ha nem talál alkalmasnak rá akkor nem kapok kölyköt és kész, mert imádja a kutyáját és a kölykeit is a sajátjaként szereti. Félévente küldök képeket és beszélünk a mai napig.

Lehet, hogy a tenyésztőnél vett tökéletes,drága holmit nem dobják ki, de az nem feltétlenül azt jelenti, hogy jobb élete van annak a kutyának.Ha udvaron, kennelben bezárva él, mert nem fordítottak elég figyelmet a szocializációjára vagy nem is értik, hogy mi az és az élete arról szól, hogy hörög a kerítésnél az nem élet, még ha a legjobb táppal etetik is és egészséges mert nem jött elő semmilyen örökölhető betegsége.Ha valaki szereti a kutyáját és foglalkozik vele, akkor is megteszi ha törzskönyves és akkor is ha nem. Ha meg pötyike státusz szimbólum és drága holmi, nem lesz boldog és nem is viszi vissza a gazdája a tenyésztőhöz, mert akkor nem lenne kit mutogatni.Mindkét esetben vannak eltérések és kivételek természetesen.

2013. márc. 11. 12:40
 26/39 anonim ***** válasza:
100%
Nagazi, ezt azért cáfolnám. Az én keverék, talált kutyám egyszerűen minden sportban fantasztikusan teljesít. Míg törzskönyves nj-okkal sz.rakodni kell hónapokat, hogy végre ráfogjon a gazdi által hozott párnára, addig az én kutyám úgy fél perc játék után ment a sulis játéknak. Engedelmesben is fantasztikus, az agya egy szivacs, hihetetlen agilis, frizbire, lasztizásra kiváló, a szaglása is remek. És mindezt nem azért írom, mert a saját kutyám, mert a másik kutyámról nem írok ilyeneket, mert ő gyengébb szellemi képességű a tanulást illetően. Így csak arra kérlek, attól hogy keverék egy kutya, ne gondold, hogy nem szükséges neki a szellemi- és fizikai foglalkozás.
2013. márc. 11. 12:42
 27/39 anonim ***** válasza:
100%
de azért nem ugyanaz a helyzet akkor, ha hozol egy keverék kutyát, akinél kipróbálgatod, hogy mihez van kedve/képessége/ösztöne, aztán adott irányban foglalkozol vele, mint akkor, amikor vércsapa munkára kell egy véreb, vagy a 300as nyáj mellé egy terelőkutya. mert sokra mész vele, ha a pulid agility géniusz, ha amúgy terelő munkára vetted...
2013. márc. 11. 12:50
 28/39 anonim ***** válasza:
100%

A keverékeket nem lehet egy kalap alá venni a szaporítottakkal.

A keverékek tudnak jól is elsülni, kitartóak és oksak is lehetnek elég nagy százalékban.

A szaporított kutyák sokszor nagyon beltenyészetesek ami sokat ront.. persze még ezek is tudnak jól sikerülni ha a szaporító véletlen pont két jó kutyát talált. Ami elő is fordul 100ból egyszer..

Mindkét esetben persze tud rontani ha az anya kutya vemhesen nem kap megfelelő táplálékot stb... Nem olyan egyszerű dolog ez. Nem véletlen vannak a Tenyésztők akik erre teszik fel az életüket sokszor.. mert ez egy qrva drága hobbi...

2013. márc. 11. 12:52
 29/39 anonim ***** válasza:
100%

A szaporítós kutya olyan, hogy vagy bejön, vagy nem...

Lehet, hogy kifogsz egy egészséges kutyát, aki 15 évig társad lesz és oltásokon kívül nem lát orvost, de lehet, hogy kifogsz egy betegeset, amire aztán a gatyádat is ráköltheted. És csak egyszer kell belenyúlni.

Nekem sikerült...

Megvettük 35 ezerért, kultúrált környezetből 2 oltással és féreghajtva a kölyköt.

Azóta erről a kutyusról kiderült, hogy ideggyenge, epilepsziás (élete végéig gyógyszert kell szednie, ami szintén nem két fillér) és diszpláziás is.

Mindenkinek szíve joga onnan venni kutyát, ahonnan akar, de ha csak tehetem, igyekszem lebeszélni az embereket.

Persze tenyésztőnél is születhet beteg kölyök, ezt senki sem mondta, de sokkal kevesebb az esélye, ha pedig az ember rááldoz egy kis időt, utánaolvas, hogy mi alapján lehet megkülönböztetni a két tábort, még kisebb az esélye, hogy mellényúljon.

És sajnos ismerettségi körömben is rengeteg ilyen van: szívbetegségben 2 évesen elpusztult boxer, szintén epilepsziás labik, ideggyenge goldenek, amik bizony támadnak, TNS-ben elpusztult border, hogy csak párat említsek. És ezek "csak" kedvencek voltak.)

2013. márc. 11. 13:14
 30/39 Bozsikrisz ***** válasza:
100%

Nekem is szaporítótól van a kutyám, és bár ránézésre fajtatiszta, a standard méretnek a duplája a súlya. De ez nem fontos, mert amúgy egészséges, gyönyörű, és imádom.

VISZONT! Anno, amikor megvettem, kb semmit nem tudtam a kutyatartásról, és mivel azt írták a hirdetésben, hogy fajtatiszta, nekem ez elég is volt.

Az elmúlt 6 év alatt rájöttem, hogy mi a különbség a tenyésztés és a szaporítás között. És én most nem arra akarok kitérni, hogy egészséges e vagy sem, hanem arra, hogy ha akkor 10-20 ezer forinttal többet szánok rá, akkor nem egy szaporító zsebét tömtem volna, és talán 1 kutyával kevesebb lenne most gazda nélkül Magyarországon.

Ez olyan, mint a pillangóhatás.

Mindenesetre megfogadtam, hogy a következő kutyám vagy örökbefogadott lesz, vagy kizárólag jó nevű, leinformálható tenyésztőtől vásárolom. És hangsúlyozom, nem azért, mert rossz tapasztalataim vannak, hanem mert a lelkiismeretem így diktálja.

2013. márc. 11. 13:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!