Szaporítótól vett kutya?
20as!
Ez így van! Kitart az ember a kutyája mellett. De pont azért kellene megfelelő helyről venni a kutyát, hogy ne csak kitartani kelljen a kutya mellett...
Plusz van olyan, aki igenis céllal vesz kutyát, pl. testőrnek, mert olyan helyen lakik, vagy dolgozni vele. És ha egy ilyen ember kifog egy hibás egyedet, akkor nagy valószínűséggel megválik tőle, hiszen a büdös életbe nem lesz belőle testőr, vagy épp jó munkakutya! Nem mindenki csak hobbi célból tart kutyát és nem mindenki csak kerti dísznek, kikapcsolódásnak, ölelgetni való kedvencnek tartja!
"ha le tudsz írni olyan gondolatot, hogy "kutyát, aki csak összeszarja az udvart..." Akkor nagyon szerethetedca kutyákat"
ha már idézel, idézz pontosan...
mellesleg hol az összefüggés? vannak, akiknél gyakorlatilag csak ezért van a kutya. hazaér, megvakarja a feje búbját, aztán esetleg hétvégén elviszi sétálni. ehhez akármilyen keverék kutya is jó, semmilyen képességet, ösztönt nem igényel. ha már minimális elvárásaink vannak (legalább annyi, hogy a labrador hozza vissza a botot), akkor már számít, hogy honnan vesszük.
a magam részéről fontosnak találom, hogy a kutyák használva legyenek, az ösztöneiket kiélhessék, a fajták megmaradjanak úgy, ahogyan eredetileg kialakultak.
Sok mindene leírtak előttem a többiek, én arra a gondolatodra reagálnék, hogy az emberek el vannak ájulva a szaporítós kutyádtól. Az enyémtől is:) De ettől még tudom, hogy nem sok köze van a fajtához küllemben, csak ezt egy mezei ember nem veszi észre, ő csak azt látja, hogy kék szeme van, fekete-fehér bundája, akkor husky. Az hogy a fülei 2x akkorák, mint kéne, hogy a lábai rosszul állnak, hogy a bundája fele akkora, az csak egy tájékozottabb embernek tűnik fel. Pont ez a szaporítók egyik ismertetőjele: a szokásos küllemre utaznak, ami az emberek fejében él, az hogy az nem felel meg a fajtastandardnek mellékes, csak el lehessen adni. Arról már ne is beszéljünk hogy rossz idegrendszerű a kutya, de az tökmindegy, csak legyen egy hülye aki megveszi.
Másrészt azért is tartom undorító dolognak a szaporítókat támogatni, mert rengeteg kutya sínylődik a menhelyeken, gyepmesteri telepeken pont az emberek felelőtlensége miatt. Egy 20ezres kutyát simán bead az ember, egy tenyésztőtől vettről már 2x meggondolja, és a legtöbb tenyésztő ha szükséges, visszaveszi a kutyát.
12-es! szó szerint dysplasia mentes, két állatorvos vizsgálta csak meg, de hidd el a hozzáállásuk alapján ők örültek volna legjobban,ha az orrom alá dörgölhetik, hogy ha van deformitása még ha csak enyhe is.Biztosan többet ér ha a bizottság értékeli ki, de azóta sincs semmi jele, tünete annak, hogy diszpláziás lenne, ivartalanítva is van,úgyhogy ha mégis lenne bármi amit esetleg nem vettek volna észre akkor sem tudná már örökíteni.
15 és 19! Akart egy második kutyát a saját szukájától azzal a kannal akit ő erre a célra kiválasztott. Nem az volt a célja, hogy a többi kölyökből meggazdagodjon de nem is az, hogy mindet megtartsa ezért is adta ingyen őket, de azt nem mondtam, hogy nem szelektált. Beszéltünk többször telefonon, találkoztunk kétszer személyesen. Elbeszélgettünk arról, hogy hová kerül a kutya, hol és hogyan fogom tartani, a fajtáról, a neveléséről. Megmondta, hogy ha nem talál alkalmasnak rá akkor nem kapok kölyköt és kész, mert imádja a kutyáját és a kölykeit is a sajátjaként szereti. Félévente küldök képeket és beszélünk a mai napig.
Lehet, hogy a tenyésztőnél vett tökéletes,drága holmit nem dobják ki, de az nem feltétlenül azt jelenti, hogy jobb élete van annak a kutyának.Ha udvaron, kennelben bezárva él, mert nem fordítottak elég figyelmet a szocializációjára vagy nem is értik, hogy mi az és az élete arról szól, hogy hörög a kerítésnél az nem élet, még ha a legjobb táppal etetik is és egészséges mert nem jött elő semmilyen örökölhető betegsége.Ha valaki szereti a kutyáját és foglalkozik vele, akkor is megteszi ha törzskönyves és akkor is ha nem. Ha meg pötyike státusz szimbólum és drága holmi, nem lesz boldog és nem is viszi vissza a gazdája a tenyésztőhöz, mert akkor nem lenne kit mutogatni.Mindkét esetben vannak eltérések és kivételek természetesen.
A keverékeket nem lehet egy kalap alá venni a szaporítottakkal.
A keverékek tudnak jól is elsülni, kitartóak és oksak is lehetnek elég nagy százalékban.
A szaporított kutyák sokszor nagyon beltenyészetesek ami sokat ront.. persze még ezek is tudnak jól sikerülni ha a szaporító véletlen pont két jó kutyát talált. Ami elő is fordul 100ból egyszer..
Mindkét esetben persze tud rontani ha az anya kutya vemhesen nem kap megfelelő táplálékot stb... Nem olyan egyszerű dolog ez. Nem véletlen vannak a Tenyésztők akik erre teszik fel az életüket sokszor.. mert ez egy qrva drága hobbi...
A szaporítós kutya olyan, hogy vagy bejön, vagy nem...
Lehet, hogy kifogsz egy egészséges kutyát, aki 15 évig társad lesz és oltásokon kívül nem lát orvost, de lehet, hogy kifogsz egy betegeset, amire aztán a gatyádat is ráköltheted. És csak egyszer kell belenyúlni.
Nekem sikerült...
Megvettük 35 ezerért, kultúrált környezetből 2 oltással és féreghajtva a kölyköt.
Azóta erről a kutyusról kiderült, hogy ideggyenge, epilepsziás (élete végéig gyógyszert kell szednie, ami szintén nem két fillér) és diszpláziás is.
Mindenkinek szíve joga onnan venni kutyát, ahonnan akar, de ha csak tehetem, igyekszem lebeszélni az embereket.
Persze tenyésztőnél is születhet beteg kölyök, ezt senki sem mondta, de sokkal kevesebb az esélye, ha pedig az ember rááldoz egy kis időt, utánaolvas, hogy mi alapján lehet megkülönböztetni a két tábort, még kisebb az esélye, hogy mellényúljon.
És sajnos ismerettségi körömben is rengeteg ilyen van: szívbetegségben 2 évesen elpusztult boxer, szintén epilepsziás labik, ideggyenge goldenek, amik bizony támadnak, TNS-ben elpusztult border, hogy csak párat említsek. És ezek "csak" kedvencek voltak.)
Nekem is szaporítótól van a kutyám, és bár ránézésre fajtatiszta, a standard méretnek a duplája a súlya. De ez nem fontos, mert amúgy egészséges, gyönyörű, és imádom.
VISZONT! Anno, amikor megvettem, kb semmit nem tudtam a kutyatartásról, és mivel azt írták a hirdetésben, hogy fajtatiszta, nekem ez elég is volt.
Az elmúlt 6 év alatt rájöttem, hogy mi a különbség a tenyésztés és a szaporítás között. És én most nem arra akarok kitérni, hogy egészséges e vagy sem, hanem arra, hogy ha akkor 10-20 ezer forinttal többet szánok rá, akkor nem egy szaporító zsebét tömtem volna, és talán 1 kutyával kevesebb lenne most gazda nélkül Magyarországon.
Ez olyan, mint a pillangóhatás.
Mindenesetre megfogadtam, hogy a következő kutyám vagy örökbefogadott lesz, vagy kizárólag jó nevű, leinformálható tenyésztőtől vásárolom. És hangsúlyozom, nem azért, mert rossz tapasztalataim vannak, hanem mert a lelkiismeretem így diktálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!