Megéri megvenni ezt a kiskutyát? Többi lent.
egyértelműen nem!
a kölyköket 8 hetesen lehet csak eladni, mikrochipezve. a szülők megnézésével (ha egyáltalán azok a szülők, akiket megmutatnak neked) nem leszel előrébb, az általuk hordozhatott betegségeket úgy nem fogod látni (hacsak nincs rtg-szemed).
kutyáért akkor érdemes pénzt adni, ha valóban fajtatiszta és egészséges. előbbit a kiváltott törzskönyv igazolja, aminek a mikrochip vonalkódja egyezik a kutyában lévő mikrochip számával (nem az, hogy az állítólagos szüleinek állítólag van!), utóbbit pedig a kölyök oltási könyve (amiben állatorvosi pecséttel szerepel egy, de inkább két oltás, és a féreghajtások) és a szülők szűréseinek állatorvos általi igazolásai.
fajtajellegű keveréket, aranyos kiskutyákat találsz a menhelyen is, ingyen. vagy hozz onnan egy kölyköt, vagy vegyél igazi golden retrievert.
Ok, megnézed a szüleit és mit tudsz meg belőle - kb semmit. Látsz két kutyát és pont. Ha van tk-ük a szülőknek miért nem váltják ki a kedves gazdik a kölyköknek is (5500 Ft)?
A szülőknek megvannak a fajtára jellemző örökletes betegségeikre a szűrések (diszplázia (könyök, csípő), szembetegségek - ez a minimum)??
Legalább egy képességvizsgájuk van a szülőknek, h annyi tudható legyen h a fajtára jellemző karakterrel rendelkeznek, nem lövésfélők (ergo nem félnek a hangos zajoktól, durranástól, dörgéstől), szeretik a vizet, apportosak, nem agresszívak se kutyával, se emberrel, készségesek és emberfókuszosak?
Tenyészszemle? hogy valaki hozzáértő ember legalább küllem alapján rábólintott h tenyészthető (vagy a kedves gazdik úgy gondolták, kicsit se elfogultan, h az ő kutyáik a legszebbek, legokosabbak, mindenképp kellenek kölykök)
Ezek az alap dolgok, ahhoz h az ember fajtatiszta kutyát vegyen - pláne ha goldent akar, amelynek az állománya olyan szinten szét van cseszve Magyarországon hogyha nem megbízható helyről veszel (ergo, megveszel egy 30 ezres kis tudja ki fia ki borja cuki, szőrgolyót, bármiféle garancia nélkül), akkor csak a vakszerencsében bízhatsz, h tényleg azt kapd amit szerettél volna.
Egy szavas válasz: nem.
menhelye válogatja, az én városomban lévő menhelyről ingyen lehet elhozni kutyát. örökbefogadási szerződéssel, és csak annyit mondanak, hogy adományt elfogadnak. adsz amennyit adsz.
de akkor már inkább a menhely kapjon 30 rugót, mint egy szaporító...
egyébként pórul járt gazdikról én is tudok mesélni, ismerősök (bár nekik is elmondtam mindezt, amit korábban írtam) 30ért bordert vettek, hasonlóképp mindenféle papír nélkül. a kutya nem élte meg a második születésnapját, elvitte az egyik epilepsziás rohama... pedig előtte kemény összegeket ráköltöttek a gyógykezelésére.
de se szeri se száma a szerencsétlen, beteg szaporított kutyáknak a környezetemben (is). sajnos az emberek nem képesek megérteni, hogy az olcsó kutya a legdrágább...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!