Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Vannak olyan kutyák, akiket...

Vannak olyan kutyák, akiket már nem lehet rehabilitálni?

Figyelt kérdés
Elsősorban azoktól kérdezem akik mentett kutyákkal foglalkoznak. Ideiglenesezem rendszeresen, most van nálam egy foxi, lassan egy éve, 2 évesen fogta be a menhely. Az ott élők elmondták róla, hogy tulajdonképpen nem is volt gazdája, fél éves korában ki lett téve otthonról, az utcákat és a folyópartot rótta kaja után. Mióta itt van 2 kötődési tréninget végigcsináltam, voltunk kutyasuliban is, középfokon 2x is, javult sokat a helyzet, de nem olyan egyáltalán a kötődése mint egy normális kutyáé. Másik 3 kutyám mellettem van, nem mennek el nagyon messzire, ha el is mennek, rájönnek, és szaladnak hozzám. A foxi nem. Ő jól elvan úgy is, hogy 50-60 méterre van tőlem, olyan 3-4 perc múlva kap csak észbe és akkor jön hozzám. Kutyás barátaim egyetértenek abban hogy nagyon sokat változott a kutya, de én valamiért mégis kudarcnak élem meg, hogy csak ennyit tudtam tenni. Azt hiszem, őt így kell elfogadni. Vagy az én hibám?
2013. febr. 18. 18:12
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ebben a kutyában semmi rehabilitálni való nincsen.

Az én legdurvább esetem egy pusztából befogott kan volt, egy évig lakott a menhelyen, de nem hagyta az érintést, ha embert látott maga alá csinált azon nyomban. Mikor hozzánk kerül, először a kertben volt a helye, hogy ne érezze magát sarokba szorítva. Elkezdett körbe-körbe futni, mindig ugyan azon az útvonalon, elkapni nem lehetett. Volt benne félelem, de más is, mert ha az útjába álltunk akkor velünk szemben futott az útvonalán, csak egy méterre tért ki. Kb. 2-3 óra mozdulatlan ülés után egyre kisebb körben kezdett a kutya körözni, végül úgy három méterre tőlünk megállt. A legkisebb mozdulatra felugrott és körözött tovább. Kajával csalogatás, szedálás semmit nem ért, ha sedalinból háromszoros adagot kapott, akkor se állt le. Végül fél év alatt odáig jutottunk, hogy az anyukámat elfogadta, megvolt vele közös helyiségben, felugrott az ágyára, de érintésre összehúzta magát, ha idegen jött továbbra is maga alá csinált.

Mi úgy gondoltuk, hogy reménytelen eset, de tavaly nyáron elköltözött Németországba, gazdához, azt mondják, most már pórázon sétál.

2013. febr. 18. 18:38
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Vannak, de szerintem sokkal ritkábbak, mint amennyire rámondják. Egy pörgős foxi még nem a világvége :)

Ha kétszer is megjártad középfokot tudnod kéne, hogy hogyan tudsz neki felállítani egy szabályt, hogy mennyire mehet messze. Egyébként én 3 évvel középfok után most tartok ott, hogy már beállt a viszony normálisan, de az ideigleneseim azért be tudják borítani.

Mondjuk mi is nagyon mélyről jöttünk, suli alatt végig, 4 hónapig ment a kötődési tréning de figyelem megvonással együtt. Vannak kemény diók :)

2013. febr. 18. 19:18
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Menthetetlen kutya számomra az, aki ok nélkül tánad, harap, nem lehet leállítani, vagy olyan viselkedési problémája van, amitől ön- vagy közveszélyes. Egy kevésbé vagy alig kötődő kutya messze nem ilyen eset. Én úgy gondolom, hogy minden kutyához bizonyos habitusú gazdi illik. Lehet, hogy te jószándékú vagy és képzett, de ha nem vagytok egy hullámhosszon a kutyával, akkor nem fog hozzád igazán kötődni.
2013. febr. 18. 20:59
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Behívható? Engedelmeskedik a vezényszavaknak? Ha igen, semmi gond nincs azzal szerintem, hogy függetlenebb az átlagnál. Nekem mudim van, aki a a fajtatársaival ellentétben szintén nagyon független természetű. Ő is simán elmászkál 50-60 méterre, ha a természetben vagyunk. Eleinte én is csalódott voltam emiatt, hiszen azért vettem mudit, hogy mindig a s*ggemben legyen. Aztán felfedeztem, hogy a terelésnél meg pont jól jön ez a tulajdonsága, mert a mudival éppen az a baj, hogy nehéz messzire kiküldeni, ő meg pár nap múlva már gyönyörű 100 méteres kifutásokat csinált gyakorláson és szuperül lehet a távolból irányítani. Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy nem biztos, hogy a kutyád problémás, lehet, hogy csak más, mint amihez szoktál, vagy amit vártál, ha pedig ez így van, akkor nem érdemes bánkódni, akár még jól is jöhet később ez a tulajdonsága.
2013. febr. 18. 21:19
 5/14 A kérdező kommentje:
Igeiglenes kutya, így nem az én igényeimhez igazodik. Tény, hogy nem vagyunk egy hullámhosszon, de attól még szeretem és nevelem. Állíthatok én fel neki akármilyen szabályt, ha nincs kötődés, büntetni sem lehet. És hiába csináltam vele két kötődési tréninget, nincs normális kötődés. Az az érzésem, hogy teljesen mindegy hogy vergődöm én neki, neki az igazi öröm csak az hogy mehet a saját feje után. Lehet, hogy el kéne fogadnom a természetét, és beletörődni a helyzetbe? A folyamatos küzdés már nagyon felőröl, így viszont gazdisodni nincs olyan sok esélye, mint ha egészen sikerült volna rendbehoznom.
2013. febr. 19. 07:45
 6/14 A kérdező kommentje:
A sulival sem voltam igazán megelégedve sajnos, de már se pénzem, se kedvem újrajárni vele 3-adszorra is a középfokot. A figyelemmegvonás hogy nézett ki? Amúgy nem azt mondom, hogy rendbehozhatatlan, mert ahhoz képest, amikor hozzámkerült hatalmas változásokat értem el. Csak ő nem az a tipikus kutya, akinek a gazdi a mindene, és úgy érzem, nem tudom a viszonyunkat egy normális, stabil szintre felhozni. Ideig-óráig jó a helyzet, aztán úgyis lesz valami.
2013. febr. 19. 07:48
 7/14 anonim ***** válasza:
De miért gondolod, hogy ettől ne lehetne gazdis? Csomó embert pont a levakarhatatlan kutyák idegesítenek, szóval csak megfelelő szöveggel kell hirdetni, és akkor az a gazdi fogja elvinni, aki neki való. Ha már járt suliba kb. 100x többet tudhat, mint egy átlag örökbe fogadható kutya, akiknek nagyrésze még a gyere ide-t sem ismeri... Tényleg nem kellene elkeseredned, mert semmi okod rá.
2013. febr. 19. 08:14
 8/14 anonim ***** válasza:

Pont úgy, ahogy a kajamegvonás is. Napi kétszer egy órát volt lehetősége enni, meg kommunikálni velem, mikor dolgoztunk. Ha nem volt kedve dolgozni, semmi baj, se figyelem, se kaja. A maradék időben bútordarabként funkcionált a kutya.

Az előszobánál beljebb nem jöhetett, engem engedély nélkül nem közelíthetett meg, nem is néztem rá. Nem tudom elmondani mennyit bőgtem, borzalmas volt.

Aztán voltak néma séták is, mikor semmi beszélgetés nem volt, csak és kizárólag a klikk. Ha le akartam ültetni álltam, és vártam, hogy nézzen rám, aztán kézjel. Volt, hogy 16 percet szobroztam egy kereszteződésben.

De az én kutyámnak nem csak kötődése nem volt, agresszív is volt, meg domináns is.

Tényleg szörnyű helyzet volt, visszaemlékezni is utálok rá. De megérte, mostanra keresztül megyek vele gond nélkül a nyugati aluljárón póráz nélkül. Ott tartunk, hogy csomószor hallottam már másoktól, hogy de nekem könnyű, mert ő jó kutya. Ilyenkor csak mosolygok magamban, mert én tudom, hogy min mentünk keresztül míg jó kutya lett :) De már nem is reklámozom, ennyiben maradunk, hogy igen, ő jó kutya...

Egyébként nem tudom hova jártatok, de a Népszigeten én úgy tudom, hogy ha indokolt az ismétlés, akkor nem kell érte fizetni. Mondjuk sok újdonságot se fogsz már tanulni, ha kétszer végig jártad. Esetleg a terápiás csapattal lehetne még konzultálni. Vagy valamilyen éltemód program, ahol magas ösztönszinten pörög a te irányításod alatt? Nyom? ÖV? Ilyenek még segíthetnek...

2013. febr. 19. 08:20
 9/14 A kérdező kommentje:
Másik 3 kutyámn mellett nincs időm, pénzem és őszintén kedvem sem őt vinni már terápiára, na meg ebbe a suliba már nem is vinném. A suli nevét nem írnám le, nem akarok nekik rossz hírnevet, egy dunántúli tükörsuli. Egyáltalán nem egyénre szabott volt a dolog. Hiába volt kétszer középfok, nem tanultam meg büntetni sem, látom a kutyáimon. Na mindegy. Ezt a figyelemmegvonást szerinted érdemeslenne megpróbálni utolsó megoldásként? A kutya így is az előszobában van elszeparálva egy ideje, mert valahol kapizsgáltam én, hogy lehet hogy ez segít, de azért volt vele kontakt.
2013. febr. 19. 15:32
 10/14 A kérdező kommentje:
Egyébként a figyelemmegvonás és a kötődési tréning mennyire összeegyeztethető? Lehet egyszerre csinálni? Mert arra is gondoltam, hogy talán bele kellene fogni egy 3.-ba, ahol viszont 3-4 koplalónapja lenne egy héten (az első kettőnél 1-2 volt). Csak az a baj, hogy már annyi csalódásom volt vele, hogy már nem tudom elhinni, hogy egyszer olyan lehet, mint a többi 3. Örülnék ha végre találna gazdit, de attól félek, hogy kevesen tudnák őt kezelni. A büntetés (szerintem ha jól csinálnám sem) nála semmit nem ér, fogja magát, lecsatlakozik seperc alatt.
2013. febr. 19. 15:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!