Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy tudhat ekkorára megnőni...

Hogy tudhat ekkorára megnőni egy kutya, hisz az őse sem volt nagyobb ő mégis honnan szedte akkor ezeket az adottságokat?

Figyelt kérdés
a napokban találkoztam azt hiszem életemben először közvetlen közelről bernáthegyi kutyával. azt tudtam, gondoltam és számítottam rá hogy nagy de hogy ennyire..azt nem. látok kutyákat nap mint nap de ezek tényleg hatalmasak voltak. széles fejük, testük, fura volt nekem legalábbis hogy ezek ekkorára nőnek. azon gondolkodtam el hogy hogy alakulhattak ilyen nagyra ha az ősük, a farkas sem volt ekkora. az pedig a kezdetek, az "ősállat" amiből a kutyafélék fejlődtek..mert azt még megértem ha fordítva igaz hogy kisebb kisebb kutyák alakultak ki de hogy még az őseinél is sokkal nagyobbak markánsabbak az hogy lehet? ha elvileg onnan indult minden kutya. bár farkassal még nem találkoztam ilyen közelről, szóval lehet butaságokat beszélek nem hiszem hogy az megvan akkora mint egy bernáthegyi...ugye?
2009. szept. 3. 14:01
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

"Nem mindegy hogy az ember szelektál vágyai szerint, vagy a természet, az időjárás, a pásztor, a kaja meg ilyesmik"

a pásztor nem ember? :)))

ne haragudj de butaság amit írsz

2009. szept. 3. 15:44
 22/29 anonim ***** válasza:
Nem butaság... Mert a pásztort nem érdekli hogy hogy néz ki a kutya csak tereljen, és ne egyen sokat. És ha már nem terel vagy alapból nem is tud akkor bizony tényleg a gödörben végzi... A küllemével sok munkakutyának senki nem foglakozott és akkor mégis mitől lettek egyformák?
2009. szept. 3. 15:52
 23/29 anonim ***** válasza:

jajj drágám ne folytassuk már ezt...remek könyvek vannak erről olvass el egy párat és ha már érted az öröklődés menetét akkor látni fogod miről beszélek.

a szelekció akkor is szelekció ha jellemre és akkor is ha küllemre szelektálnak. Hát persze hogy egyformák lesznek hiszen a fajtanemesítés önmagában feltételez némi beltenyésztést...annak pedig eredménye az egységes fenotípus azaz a küllem!

ettől homogén a génkészlet.

hidd el hogy jól tudom, nálam sokkal okosabb emberektől tanultam ;)

2009. szept. 3. 15:57
 24/29 anonim ***** válasza:

Jajj, drágám undorító ez a lekezelő stílus. Főleg a biológia tagozaton ahova járok sőt még a 100 könyv között is amitket a mudimról olvastam, sőt a hagyományőrző táborokban is. Ha nem érted amit mondani akarok akkor ne piszkálj. Senki nem mondta, hogy nem nemesítés... Egyszerűen azt mondtam, hogy van különbség aközött a nemesítés között amit "véletlenül" valamilyen haszonból csináltak, és aközött amit csak azért mert valakinek így tetszett! És hogy szerintem a bernáthegyi az utóbbiakba tartozik mert magától nem alakult volna ilyen nagyra. Az ősei pedig a legtöbb fajtánam nem így néztek ki, tehát régen a bernáthegyi is jóval kisebb lehetett...

Amúgy meg ha már a mudit nézzük akkor ugyanolyan jól terelt a puli is meg a pumi, az ország sem olyan nagy, miért vannak akkor mégis hárman? Ha nem tudod kivenni, hogy én csak azt akartam mondani, hogy valakit szándékosan nemesítenek tevr szerint, valakit meg nem, sőt nagyban beleszólt a természet is (ami miatt lehet azt mondani, hogy félig-meddig magától alakult) akkor hagyj...

2009. szept. 3. 16:05
 25/29 anonim ***** válasza:

oké...olvasd el amit írsz...

nem csak szerintem van némi képzavarod...kedves biológia tagozat

2009. szept. 3. 16:07
 26/29 anonim ***** válasza:

Igen, igen biológia tagozat, egyetem, kinológia, pl nézz utána Dr. Szerényi Gábornak. Nem hiszebb hogy rosszabb tanár a tiednél. Ha nem tetszik amit már ír akkor sem kell nagyképűnek lenni ("hidd el ééén tudom")...

Ha ez kell akkor neked van igazad, és a bernáthegyi meg más munkamkutyát, pl a mudi kialakulása között semmi, de semmi különbség nincs. Ugyanolyan séma szerint alakultak. A mudi is ugyanolyan számndékosan alakult ki, hogy most csinálunk egy új fajtát, mint a bernáthegyi, fűtött kennelekben aholva a természet be sem jut, hogy beleszóljon. Tényleg igazad van, mindegyik csakis az ember szándékos nemesítése miatt lakult ki... :)

2009. szept. 3. 16:12
 27/29 anonim ***** válasza:

na azért nehogy agyvérzést kapj a nagy dühöngésben :)

ezeket amiket a végére írtál nem állítottam, sőt egyszer kétszer meg is említettem hogy talán ugyanarról beszélünk, de mindegy...

a reakciódból ítélve gyerek vagy még

2009. szept. 3. 16:18
 28/29 anonim ***** válasza:

és még mielőtt ezen is felháborodnál, kiegészíteném:

A "gyerek" jelzőt a legkevésbbé sem nem sértésnek szántam!

2009. szept. 3. 16:20
 29/29 anonim ***** válasza:

Szerintem egy írásból nem lehet ezt megállapítani, mert írni úgy írsz ahogy akarsz... Ha olyan kedvem van, akkor most írok egy szomorú levelet... Legalábbis én. Lehet te csak akkor tudsz ha tényleg mérges vagy. Igen, gyerek vagyok. A legidősebb mudim 9 éves , akkor gondolom 1 vagy 2 éves koromban kaphattam ha most annyira gyerek vagyok. De amúgy meg 12 évesen kaptam... Persze akkor is gyerek vagyok.

Azért nem beszélünk ugyanarról, mert én nem állítom, hogy minden fajtát kitenyésztettek. Mert az hogy "van némi tudatosság" (ez hogy pl hogy tökmindegy milyen csak tereljen jól) az nálam nem tenyésztést jelent. Nálam igenis az jelenti a tenyésztést, amikor vesznek az elgondolásaikhoz hasonló kutyákat és abból csinálnak valamit. Vagy pl vesznek egy fajtát és eldöntik, hogy most rószaszín szőrt csinálnak neki. Ez a tenyésztés. Az hogy Józsi bácsi leüti a rossz kutyát, a másikat meg meghagyja, aztán az a pusztán párzik valakiel, és a kicsik között is csak a jót hagyja meg az nem tenyésztés és nem teljesen tudatos, "csak némileg". Ezért nem ugyanarról beszélünk... Kár hogy nem érted. Nem ellened vagyok, csak nem pont úgy gondolom ahogy te, és különbséget teszek aközött hogy hogyan alakultak ki.

2009. szept. 3. 16:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!