Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy tudhat ekkorára megnőni...

Hogy tudhat ekkorára megnőni egy kutya, hisz az őse sem volt nagyobb ő mégis honnan szedte akkor ezeket az adottságokat?

Figyelt kérdés
a napokban találkoztam azt hiszem életemben először közvetlen közelről bernáthegyi kutyával. azt tudtam, gondoltam és számítottam rá hogy nagy de hogy ennyire..azt nem. látok kutyákat nap mint nap de ezek tényleg hatalmasak voltak. széles fejük, testük, fura volt nekem legalábbis hogy ezek ekkorára nőnek. azon gondolkodtam el hogy hogy alakulhattak ilyen nagyra ha az ősük, a farkas sem volt ekkora. az pedig a kezdetek, az "ősállat" amiből a kutyafélék fejlődtek..mert azt még megértem ha fordítva igaz hogy kisebb kisebb kutyák alakultak ki de hogy még az őseinél is sokkal nagyobbak markánsabbak az hogy lehet? ha elvileg onnan indult minden kutya. bár farkassal még nem találkoztam ilyen közelről, szóval lehet butaságokat beszélek nem hiszem hogy az megvan akkora mint egy bernáthegyi...ugye?
2009. szept. 3. 14:01
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
53%

azért ez nem egészen így van...a genetika ennyire nem önálló, hogy egy homogén génkészletet csak úgy kialakítson magától...a mudit is nemesítették, hiszen különben a max. második harmadik generációnál kiütköztek volna a különbségek :)

Való igaz hogy bizonyos fajták spontán keverékei olyan ösztönökkel képességekkel bírtak, annyira jól teljesítettek bizonyos munkaterületeken, hogy megkezdték nemesítésüket, minek hatására kialakult az egységes fajta jellemben és küllemben egyaránt...de ez ettől még határozottan az ember műve

2009. szept. 3. 15:01
 12/29 anonim ***** válasza:

Szerintem meg nem... Az hogy a pásztor megtartja a fekete (hogy ne olyan legyen mint a birka) és jól terelő kutyát, amelyik meg "nem ér semmit" neki annak ás egy gödröt (szomorú de tényleg így volt a mudinál is, ezért jó kutya is lett) még nem nemeítés. A neki legjobb kutyát választja ki magának, és nem az érdkeli, hogy mekkora és hogy áll a füle, mégis egyformák lettek...

"Magyarországon a XIX-XX. század fordulóján indult el az ellenőrzött tenyésztés, a legtöbb magyar fajtának ekkor írták le a standardját, a mudi fölfedezése azonban a húszas évekig váratott magára.

Ekkor fedezte fel a balassagyarmati múzeum igazgatója és polihisztora, Fényes Dezső, hogy a pásztorok által csak hajtókutyának nevezett kis fekete, rókaorrú, göndörszőrű kutyák, olyannyira egységes küllemet mutatnak, hogy akár egy fajtának is nevezhetők." Szóval talált egységes küllemű kutyákat, elkezdte őket tenyészteni, majd bemutatta és elfogadták fajtaként. Addig magától alakult a formája. A pásztorok nem nagyon a nemesítéssel foglakoztak. Csak annyi volt a klényeg hogy jó terelő legyen. De a természet magától biztos nem alkot turcsi orrot a kutyának és extra magas méretet sem. Csak ha fognak pár kutyát és addig tenéysztik őket amíg egyre rövidebb nem lesz az orruk. A mudit viszont már egységesnek találták amikor felfedezték, ezt csak be kellett bizonyítani. Én így értettem. Azért pont mudi, mert nekem olyanom van, de lehet más kutya is, de azoknak nem vagyok jártas a fejlődésében. De nézzétek meg egyes kutyák őseit, közel sem úgy néztek ki mint ma. Mert az ember elkezte őket szándékosan alakítani.

2009. szept. 3. 15:16
 13/29 anonim ***** válasza:

"pásztor megtartja a fekete (hogy ne olyan legyen mint a birka) és jól terelő kutyát, amelyik meg "nem ér semmit" neki annak ás egy gödröt"

ezt hívják SZELEKCIÓNAK! a pásztor pedig az ember...akkor csak ugyanarról beszélsz mint én, nem?! :)

2009. szept. 3. 15:32
 14/29 anonim ***** válasza:

Az őskutyát is az ember háziasította ;)

...tudod domesztikáció :)

2009. szept. 3. 15:34
 15/29 anonim ***** válasza:
Nem egészen mert egy ilyen szelekcióból aoaem lesznek hatalmas, törpe, trövid orrú, gülü szemű és egyéb extrém formájú kutyák. Így mégiscsak van különbség. Szerintem teljesen más mint amikor megálmodják, hogyan is nézzen ki az a kutya. A mudinál csak be kellett bizonyítani, hogy egy fajta. A másik meg az hogy csak a viselkedésre szerelktáltak, küllemre nem nagyon... Az magától alakult.
2009. szept. 3. 15:36
 16/29 anonim ***** válasza:
*szelektáltak
2009. szept. 3. 15:37
 17/29 anonim ***** válasza:

a kérdés az volt hogyan alakultak ki a farkasból a kutyák...a válasz: a szelekció

ha mudi ha nem!

18/29 anonim ***** válasza:
*nem
 19/29 anonim ***** válasza:
Igen szelekció a bernáthegyinél ami a kérdésben van, a mudi meg mindegy, mert csak egy példa voplt a kicsit máshogy fejlődő kutyákra... Nem mindegy hogy az ember szelektál vágyai szerint, vagy a természet, az időjárás, a pásztor, a kaja meg ilyesmik... Utóbbiak lesznek az ellenálló kutyák, előbbiek meg azok akik úgy néznek ki ahogy az ember akarta, csak épp minden bajuk van.
2009. szept. 3. 15:40
 20/29 anonim ***** válasza:

Na de ne haragudj, nem lehet a kutyákat a feno-, és genotipusát külön kezelni, hiszen egy kutyában van benne .... tehát ha jellemre szelektálnak akkor az ugyanolyan fajtanemesítés mint ha küllemre vagy mindkettőre szelektálnának.

továbbra is állítom egy homogén génállománnyal, egységes jellem és küllembeli tulajdonságokkal rendelkező fajta nem alakulhat ki magától!

2009. szept. 3. 15:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!