Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Honnan ismerem fel, hogy egy...

Honnan ismerem fel, hogy egy nagytestű kutya barátságos?

Figyelt kérdés

Kistestű kutyám van. Igyekszem a legjobb tudásom szerint nevelni. Fennell módszerét alkalmazom, tehát én vagyok a vezér. Minden ok vele, nem ugrál rám ha megjövök, nem húzza a pórázt, mindig jön ha hivom, mindenhova vihetem.

Néha jó lenne elengedni futkosni a parkban. Eddig csak csendes helyeken mertem elengedni, ahol épp nincs nagytestű kutya. A kistestű kutyáktól nem fél azonnal elkezd velük játszani. Ha barátságos nagytestű kutyával találkozik, akkor egy kicsit megijed, rögtön hanyattvágja magát - igy megadj magát. A probléma a szocializálatlan nagykutyákkal van. Kétfélével találkoztam:

1. megkergeti, (a nagytestű játszani akar, az én kutyám megijed és elszalad előle, legtöbbször hozzám)

2. megtámadja az én kutyámat.

Ha az első esettel talákozom, akkor egy kicsit megijedek, de rögtön magamhoz hivom, és felkapom.

Sajnos volt már rá példa, hogy egy nagyobb kuya megtámadta a kutyámat. Akkor épp pórázon volt, valamit vizsgálgatott a füvön. Ott álltam mellette. Egyszercsak előbukkan a semmiből egy fekete középméretű kutya, aki morogva rohan felénk, szerencsére gyorsan reagátlam, és felkaptam a kutyámat. A kutya után jött a gazdája, hogy nem-e esett baja az én kutyámnak. Szóhoz se tudtam jutni, olyan dühös voltam. Tudta, a gazdája, hogy a kutya támagós (vagyis nem nevelte meg), és nem kötötte meg! Ott fityegett a kezében a póráz.

Szeretem nézni, ahogy a kutyám eljátszik a saját súlycsoportjával, illetve egyik nagytestű haverjával. Nem kell még összebarátkoztatni más kutyákkal, megvannak a barátai. Csak azt szeretném megtudni, hogy hogyan kezeljem az ilyen helyzeteket, hogy nyugodtan sétálhassak kutyások között anélkül, hogy attól kéne félnem, hogy hátulról megtámadnak, vagy egy játékosnak tűnő nagykutya meg ne kergesse.

2009. szept. 2. 18:12
1 2
 11/19 fekete amazon ***** válasza:
100%

Végre! A sok hablatyolás után az utolsó válasz az értelmes, ezt fogadd meg.

Mellesleg nem a méret számít, hanem a kutyád és a másik vérmérséklete - pl. dominálni akar-e - és főleg, hogy amelyikkel találkozik, az milyen nemű.

2009. szept. 3. 02:21
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

nagy kutyám van .jól nevelt ,és sokat játszik kis és nagy termetűekkel is ,igaz így lett nevelve !

javaslom , először a gazdát kérdezd meg , de mindenekelőtt a kutya testbeszédét figyeld . ha csóválja a farkát,és áll a füle ,akkor játszana. ha csonkolt a füle-farka akkor pedig előbb a gazdáját kérdezni !

sajnos, sokan a más kutyákkal szemben agresszív -saját kutyájukat elengedik ,és ez okozza a bajokat.

én azt vettem észre, ha két kutya póráz nélkül találkozik, a legritkább esetben lessz belőle baj, ha az egyik pórázon van akkor 50 % az esély !

sajnos a csonkolt fülü-farkú kutyáknál nagyon nehéz messziről megmondani ,hogy támadni fog,vagy hízelegni .

ezért ,csak a jól belátható területeken engedem el a saját kutyám.

talán úgy is elkerülhető a probléma, ha a feléd közeledő nagy kutyát figyelmen kívül hagyva , a saját kutyád figyelmét elterelve,más irányt veszel fe, persze félszemmel a másik kutyát figyelve .

ez nekem be szokott válni.

a támadások nagy része talán területörzés, vagy dominancia probléma,és az irányváltoztatással mindez talán elkerülhető.

DE azért figyelj !!!

2009. szept. 3. 10:35
 13/19 anonim ***** válasza:
51%
Az ugatás nem biztos hogy agressziót takar, ha igen akkor kiváltja a vicsorítást, nem tudom hogy lehet ezen lovagolni inkább adjatok értelmes válaszokat mint az a néhány ember aki megtette.
2009. szept. 3. 11:55
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Az előző kutyám "kissé" harcias tipus volt (több éves kóborlás tapasztalatával a múltjában). A kanokkal nem jött ki...

Akkoriban érdekelt, hogy mivan ha megtámadnak minket a talált válaszok lényege: ha két kutya összeverekszik, a gazdik húzzák az ellenkező irányba a pórázaikat. (jó tanács: kár hogy általában csak az enyém volt pórázon a másik gazdája meg a környéken sem).

És sajnos ez volt a vége is :-( : egy séta alkalmával összeverekedett két "magányosan sétáló" kutyával (vizsla+dalmata) és az egyiknek beleakadt a foga a nyakörvébe és megfojtotta az enyémet...

Mivel a környéken laktak: Örjöngve, üvöltve mentem a gazdájukhoz és MIT MONDOTT???? NEM AZ Ő HIBÁJA A KUTYÁK SZÉTRÁZTÁK A (kétszárnyas) KAPUT... (Nem először, már több alkalommal elszöktek. Pár hónap alatt megjavíthatták volna. Azóta sem csinálták meg és a kutyák azóta is el-elszöknek).

Normális esetben a kutya legaálbbis látótávolságban van a gazditól és közbe tud avatkozni, (de hol van normális eset ebben az országban?).

Inkább vigyázz a kutyusodra!

2009. szept. 3. 13:27
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
A legrosszabb döntés amikor felkapod! És persze az sem jó ha rögtön magadhoz hívod egy nála nagyobb kutya láttán. Ezért fél tőlük, mert nálad nagyobb biztonságban érzi magát, de ha nem hagyod hogy odamenjen a nagyobb kutyákhoz is, sosem fogja megtanulni, hogy kell viselkedni más kutyákkal. Ha megkergeti semmit nem csinál vele, csak játszana, de te mivel rögtön felkapod, könnyebb neki odaszaladni hozzád mint barátságosan viszonyulni a nagy kutyákhoz. Nálunk a kiskutyák, nagykutyák közösen, EGYÜTT játszanak. Van hogy esténként 10nél több kutya és gazdi összegyűlik:) Hagynod kell szocializálódni, a kutyák nem bántják, jó vannak persze rosszul szocializált kutyák, akik egész életüket pórázon töltik, és csak nagyon ritkán engedi a "gazdájuk" más kutya közelébe. Azok a kutyák nem tehetnek róla, egyszerűen félrenevelték őket.
2009. szept. 3. 16:58
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok. Első válaszolónak, ha egy kutya támadni készül nem behúzza a farkát az a félelem jele. A támadó kutyának magasra és egyenesen áll a farka, nyakszőrzete felborzolódik, és nem mozdul, mereven figyel. Persze ha a kutyák nem találkoztak még soha, eleinte van hogy így közelítenek egymáshoz, de általában ennek a kezdetnek is jó a vége.
2009. szept. 3. 17:01
 17/19 A kérdező kommentje:

kiskorában volt egy rossz élménye a nagykutyákkal. egy 10 hónapos kutya (talán vizsla) játszani akart vele. a kutya nem vette figyelembe a méretbeli különbségeket (mivel kutya). elkezdett szaladni felé, játékból ráugrott. nem harapta meg, de megütötte. az a súly, meg a körmei nem kimélték szegényt. akkor még én is úgy gondoltam, hogy nem jó felkapni, mert akkor sohasem szokja meg. azóta fél a felé szaladó nagyobb kutyáktól. ha odasétálnak hozzá, hogy megszagolják, akkor ő is érdeklődően megszagolgatja a másikat, aztán behódol. azután jöhet a barátságos játék. ez csak egy kutyánál játszódik le, mivel csak azt a kutyát ismerem. elég idős már, nem pörög össze-vissza és meg van nevelve! ebben biztos vagyok. idegen kutyához nem szivesen engedem, mert sohasem lehet tudni. sajnos láttam már olyat, hogy látszólag barátságos kutya (a gazda is ezt mondta) megharapott egy kiskutyát. szerintem amolyan figyelmeztetésnek szánta, odakapott, de rendesen! nem tudta, hogy akkorák a fogai a kicsi kutyához képest. a tüdejéig hatolt a foga, majden elpusztult, az orvosok nem sok jót igértek. de hála jó ég még ma is él. egyik kutya sem volt pórázon.

azt irtátok, hogy ne legyen pórázon. kutyámat sohasem flexin vezetem, mert nem vagyok vele kibékülve. meg felesleges is, mindig lábnál megy. aztán ha elengedem, akkor szabadon futkoshat. csak akkor engedem el, ha nincs közelben nagytestű kutya, vagy autó, esetleg más veszély. az eset, amit az előbb leirtam, az az utcán történt. a nagykutya szabadon volt, ami nagy felelőtlenség, ha a közelben autók vannak. kutyám pórázon volt, nyugodtan szimatolt valamit. pórázon volt, mert féltettem az autóktól (akkor még fel sem merült bennem a gondolat, hogy a semmiből előbukkanhat egy nagykutya). váratlanul jött az egész. most hogy jobban visszaemlékezek, morgott, füleit hátracsapta, vicsorgott és úgy száguldott, mint akit kilőttek. nem számitottam rá, az hogy felkaptam, az olyan reflexszerű volt. nem gondoltam végig, hogy most el kelene tűnni, úgy , hogy ne vegyem fel. hogy engettem volna el? ez nekem olyan lehetetlennek tűnik, hogy ilyesmi legyen a megoldás. felkaptam. a gazdája aztán ráorditott, és elmentek.

persze volt olyan eset is, hogy egy kóbor kutyával futottunk össze. nem rohant felénk, mint az előző, csak sétált. anélkül, hogy felvettem volna, átsétáltam az út másik felére. nem jött utánunk. nem történt semmi.

2009. szept. 4. 12:34
 18/19 A kérdező kommentje:

ha kergeti egy játékos nagykutya, mit tegyek? ne kapjam, fel? aztán mi történik?

ha megtámad egy agressziv kutya, mit tehetek, ha nem kaphatom fel? mert tényleg én is megsérülhetek.

igyekszem kerülni az ilyen helyzeteket, de ha mégis belecsöppenek, akkor tudnom kell, hogy mit tehetek.

köszönöm a válaszokat

2009. szept. 4. 12:46
 19/19 anonim ***** válasza:
Ha csak játékból kergeti akkor ne csinálj semmit, ha kistestű a kutyád tehát nem tud védekezni a legtöbb kutya támadása ellen akkor vegyél gázsprayt és fújd szembe a támadó kóbor kutyát
2009. szept. 5. 21:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!