Lehet valamit tenni az utcára kiszökött kutyák ellen?
Nagyon sok időnek kell eltelnie mire megváltozik a kutyatartási kultúra, de szerintem jó úton halad az ország.
Romániában minden sarkon van 2 kóbor kutya mégsem maradok otthon a kutyával. Egy ideig jönnek utánunk aztán lekopnak, fontos a határozott fellépés.
Átérzem a problémát.
Errefele is nagyon sok az önsétáltató kutya, javarészük neveletlen, egy részük agresszív, másik részük kiszámíthatatlan.
De itt még a kóbor kutyák is vannak szép számmal.
A te "problémád" csak úgy oldódik meg, ha minden egyes alkalommal kihívod a sintért. Sintér befogja, chipet néz... gazdi előbb utóbb rájön, hogy vmi nincs rendben.
Ki kell hívni a helyi állatvédőket vagy ahogy mondták, a sintért, mert ha agresszívak a kutyák, az veszélyt jelenthet bárkire, azt nem szabad hagyni. Mi van ha egy 7 éves kisgyerek találkozik velük?
Szóval telefonálj be, ha van a kutyákban chip akkor a gazdit megbirsálogják, ha nincs akkor elviszik a kutyákat.
Az a tapasztalatom, hogy semmit sem lehet tenni - a lakosokra értve ezt.
Nem tudom, hogy ki hol lakik, de sintér (gyepmester) csak nagyobb településeken van és nagyon szigorúan betartja a településhatárt. (Még azon is vitatkoznom kellett, hogy ne a "Lakott terület"-kresztáblát, hanem a település közigazgatási határát vegye figyelembe.) A többi településeknek fizetős szerződést kellene kötnie, de szinte sehol nincs ilyen. És a közterületen kóborló kutyák nagy része nem elhagyott, gazdátlan: tehát nem is őhozzá tartozik.
És nem tudom, hogy kik azok a helyi állatvédők, akik kihívhatók; különösen kis településeken, ahol jellemzőbb a kóbor kutya. Főleg: kijönnek-e, mert ez nem igazán állatvédelmi ügy. (Nem arról van szó, hogy éheztetik, ütik stb. az állatot.)
Igaziból ez rendészeti ügy. A közterületek rendjéért az önkormányzat és a jegyző felel. Kevés kistelepülés van, ahol tesznek bármit is. Pedig például szép bírságot is szedhetnének. De tudni sem akarnak a helyzetről. Még akkor sem, ha például önkormányzati képviselő lánya is rendszeresen sikoltozik az utcán a kutyáktól félve, mikor babakocsival megy a boltba.
Ha történik egy komoly baleset, akkor majd foglalkozik vele a kereskedelmi média, minden hivatalos személy roppantul meglepődik és kijelenti, hogy most aztán irgum-burgum lesz.
Egyébként is, ahonnan szabadon kijárhat kutya, oda szabadon be is mehet másik is. Erre hivatkozást is hallottam már: "mit tudom én kié, csak úgy bejött hozzánk".
Szép dolog lesz majd a transzponder (chip) ellenőrzés, gondolom nem kis látványossággal fog járni.
Szóval: üdvözlet a klubban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!