Jan Fennel és a szobakutyák?! Ötperces szabály?
Már rég olvastam a könyvet, de valami olyan rémlik, hogy leginkább hazatérésnél, amikor a falka egyesül, akkor van ez a szabály, akkor kell semmibe venni a lelkesedésüket.
Én is megfigyeltem amúgy, ha a falka legmagasabb posztján levő kutyával sétából érkezek haza, tüntetően keresztülnéz a többieken és morog rájuk, miközben ők puszilgatják.
Na, biztos nekem is így kéne, de nem vagyok valami jó Fennel követő. Pedig tök igaza van. Iszonyat üdvrivalgás fogad minden este hazatértemkor, aminek a szomszédok nem biztos hogy úgy örülnek, mint én. Egymás nyakába omlunk a kutyákkal egyből:)
Én szeretem, ha bent vannak. Azokkal a kutyáimmal, akik nem éltek velünk egy légtérben, sosem tudtam olyan kapcsolatot kialakítani, mint akik az életemnek sokkal jobban részei voltak. A lakásban velem élők már-már szinte emberi szokásokat, mimikát, hanghordozást alakítottak ki, még a gondolatunk is egy lett, míg a kintiek meg köztem mindig maradt egy vékony fal: ők kutyák, én meg ember maradtam. A bentiekkel valahogy egy fajnak érzem magam, és ez azért van, mert ők sokkal jobban értenek emberül, mint én kutyául.
Amúgy én sok mindent nem jól csinálok, az tuti, szóval nem követendő példaként írtam.
Én nyáron olvastam a könyvet, én betartom szigorúan az 5 percest szabályt de minden nap ugyan olyan őrömmel fogad a drágám annyi hogy tudja hogy nem figyelek rá 1perc és már el is megy szóval valamennyit akkor csak használ :D Bár neked kint van a kutyád de ha haza érsz te is megpróbálhatod semmibe venni a kutyukat 5 percre hátha látsz majd valami változást idővel. Az gesztus evést is csinálom nem tudom az mennyit használ hogy falkavezér legyek mert sétánál húz akármit csinálok :S
Első válaszoló: jaj de aranyos vagy te úgy fogadod el a kutyidat ahogy van. Jó volt olvasni a komidat :)
Köszönöm a válaszokat.
Első: Én biztosan nem fogom a lakásba zárni a kutyám, mert egy igen nagy mozgásigényű 70 kilós amstaff keverékről van szó. De amúgy sem tenném, mert egy kutya állat, és szerintem embert akarunk csinálni belőle, ha megfosztjuk a természetes közegétől, amiben alapvetően jól érzi magát. Más kérdés, hogy egy rövidszőrű téli estéken kint remegne a hidegtől, és ilyenkor boldogan beengedem őket az előszobába. De ezen tényleg nem akarok vitázni, te így gondolod, én úgy. :) Az ötperces szabályt pedig minden alkalommal lehet alkalmazni, amikor a falka újraegyesül, így tudtommal akkor is, ha egyszerűen kimegyek hozzájuk.
Bettina0320: Te szerintem eléggé félreértetted ezt a módszert. :)
Nem az a baj hogy a kutya örül a gazdájának, hanem az, ha felugrál. Én is szeretem mikor üdvrivalgás fogad, de egyszerűbb a kutyákat úgy kordában tartani ha ezt csak akkor engedem meg nekik amikor én akarom. Kiskutyánál ez lehet hogy nem gond, de ha egy vizsla nekifutásból ugrik a nyakadba fülig sárosan más a helyzet. Erre jó az 5 perces szabály, és arra, hogy megtanítsa a kutyát, hogy akkor jöjjön hozzád mikor te hívod, ne tolakodjon, ne borítson fel. Ez a tiszteletlenség jele. Amikor a domináns kutya belép az udvarba soha nem ugrik a többiek nyakába, csak lassan besétál és hagyja, hogy a többiek odakússzanak hozzá, megszagolják - de nem több.
Kérdező: a kutyáid elfogadták, hogy most nem vagy rájuk kíváncsi. Néhány perc múlva, mikor lenyugodtak hívd oda őket magadhoz és legyen nagy a ugribugris boldogság! Azonban mindig te vess véget neki, ne a kutya.
A lakásban tartásról: minden kutya igényli a nagy mozgásteret, de biztos vagyok benne hogy a gazdája mellett a legboldogabb. Ezért is örül úgy neked mikor kimész hozzá, hiába van kinn a nagy kertben, téged jobban szeret. Ha neked így kényelmesebb őt tartani, akkor tartsd így, a lényeg hogy elegendő minőségi időt töltsetek együtt. Az én kutyáim mindig is a házban lesznek. Ha választás előtt állnak nem véletlenül döntenek úgy, hogy inkább bejönnek mint hogy kinn maradnak.
Köszönöm a választ. :)
Én csak azt furcsállom, hogy Fennel azt írja, hogy a kutya akkor nyugszik bele a felsőbbrendűségedbe, ha már nem próbálja többet magára vonni a figyelmed, és elengedi magát, pl. lefekszik. Ez ma meg is történt, de kevesebb, mint 1 percet töltött így, aztán meglátott valakit az utcán, felugrott, és kezdődött elölről az egész, és újra kezdett ugrálni, meg az arcomba nyomni a fejét. Tehát nem látom, hogy "megadná" magát.
gondolom, nem vizslád van, de ebbe olvass bele!
11. oldal - AZ 5 PERCES SZABÁLY, AMI NEM BIZTOS, HOGY 5 PERC
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!