A kutyák mennyire tartják be a szabályokat, ha magukra hagyják őket?
Nem hinném, mert a legtöbb kutya, ha pl. megmondják neki, hogy maradjon a helyén, max. 1 perccel(tacskóknál ez 5 másodpercre csökken) azután, hogy mindenki elment onnan, ugyanott szaladgál, mintha semmit nem mondtak volna neki.
Még csak ennek az ellenkezőjét elérni is hatalmas időbefektetés lenne, de biztos nem lehetetlen.
Attól függ hogy mekkora lesz a tekintélyed a kutya szemében.
Nekem a két amerikai buldogom a szobámba alszik sokszor akkor is ha nem vagyok otthon. Nem mennek fel az ágyra mert nem lehet. Egyszer kaptuk rajta a kisebbet többet nem ment fel :). A lakásban sehova nem mennek fel(Kanapé szék stb).. Márt azt is sikerült elérnem hogy lakáson belül nincs játék. Csak ha kint vagyunk. Szóval el lehet érni sok mindent. :)
Ha azt szokja meg, hogy ágyra soha, akkor van rá esély, hogy a távollétedben is betartja. Én mondjuk biztos ami biztos azt szoktam csinálni új helyen, vagy új kutyánál (ideiglenesezem), hogy néhány hétig ha elmegyek, barikádozok szárító meg széktologatással. Ha azt szokja meg, hogy sose szabad, akkor eszébe se fog jutni. De szerintem ha hívására felengeded, akkor necces. Egyébként én is egy szobásban lakom, de én kizárom az előtérbe ha elmegyek. Előtte-utána úgyis nagy séta, ha nem vagyok otthon, akkor meg úyse csinál mást, csak alszik, max elkullog inni.
Amúgy az lehet még hatásos, ha bekamerázod a lakást, és figyelsz, ha pedig szabályt szeg, rászólsz skyppal. Ezt már csak azért is megéri, hogy lásd azt a megdöbbent fejet, amit vágni bírnak mikor azt hiszik, hogy akkor is ott vagy, ha nem:)
Ez rajtad és a kutyán múlik, de inkább rajtad mennyire tisztel téged és ezt neked kell kiérdemelni. Ha te vagy a "falkavezér" és mindent megcsinál amit kérsz, engedelmes, tisztel, na azóval ideális kutya akkor olyan nincs,hogy te elmész és elkezd roszalkodni egyből és minden szabályt megszeg.
Mielőtt meg lesz a kutyád, olvass utána a témának, vannak jó könyvek amik segítenek. Ha felkészülsz arra,hogy lesz kutyád a kialakított szabályokat betartod, következetesen neveled nem lesz gond.
Persze néha előfordulhat, hogy egy-egy szabályt megszeg, de helyre teszed és ennyi. /nem verésre gondolok, pl.: az én kutyám nem mehet fel az ágyra, de ennek ellenére felugrot, rászoltam határozottan,hogy lefelé, nem szabad, azóta nem ment fel újra, nem azt mondom , hogy nem is fog már soha.. :D /
Nálam a büntetések a következők: erőteljsesebb rászólás, a nyakánál megfogom a bőrt és úgy mondom nem szabad, oldalára fektetés, amit nagy bűn esetén majdnemhogy magától megtesz és úgy kell maradnia amíg nem mondom,hogy mehet, igazából kb. ennyi/.
Azt hiszem mindent leírtam,amit akartam. Jó kutyázást majd! :)
Ja, és amiket érdemes olvasgatni:
Jan Fennel, Cesar Millan, Korom Gábor könyvei.
Nálam általában azokat a szabályokat nem tartják be, amiben nem voltam következetes. Néha pl. akár szükségből is beengedem őket olyan szobába, ahova máskor tilos. Ezekután ne csodálkozzak, ha olykor betévednek. Ágyra sose engedtem őket és soha nem is mentek fel. (Inkább én ülök le hozzájuk a szivacsra és ott aztán akár velük is alszok.)
Unalmukban amúgy sok butaságot csináltak, főleg fiatalabb korukban. Azt nem hiszem hogy valaha is meg tudtam volna tanítani nekik, hogy a szomszédba átmenni tilos. Inkább megcsináltam kutyabiztosra a kerítést.
Régebben kistacsim mindig kiborogatta a szemetest. Mostanában valahogy leszokott erről. De már 9 éves, kicsit benőtt a fejük lágya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!