Egy nagyon félős,5 hónapos kutyánál a rendszeres séta, és "erőltetett" szocializáció mellett segíthet, ha betartom a Fennel-szabályokat?
Persze!
Egy bizonytalan kutyának ugyanúgy, sőt még jobban kellenek szabályok az életébe.
Neki attól kényelmesebb, egyértelműbb, áttekinthetőbb lesz a világ.
Az erőltetett szocializáció alatt kifejtenéd mit értesz?
Hogy nem csak sétálunk,hanem direkt keressük az olyan szitukat,amiktől fél,pl tömeg,zaj,más kutyák,és ha nem mutat félelmet,akkor pozitív megerősítés jutifalattal.
Ha betartom ezeket,jelentős változásra számíthatok?
Mert szerintem engem tekint falkavezérnek már most is,de ki tudja :)
A legnagyobb kérdésem: A büntetés. Hogy büntessem,ha rosszat csinál,mikor így is fél,ha hangosabban rászólok,akkor napokig remegve jön közel hozzám. Viszont ha mindent megengedek az se jó.
Egyébként kan kutya. Ivaréréskor magabiztosabbá válhat?
Mindenképp a hasznára válik, és a te hasznodra is. DE....de úgy állítsad fel a szabályokat, hogy minden nap, minden helyzetben be kell tartanod és tartatnod!
Olvasd el ezt is, itt le van írva hogy mit-miért-hogyan kell
Illetve itt van még ez is, az 50. oldaltól van benne egy "nevelés" című rész, szerintem nagyon hasznos: [link]
Nem tudom kutyasuliba vinni,mert 100 km-re van a legközelebbi, vezetni nem tudok, busz meg naponta 2 jár arra. :S
Volt már kutyám, illetve 3 évig menhelyi kutyikkal jártam kutyasuliba,úgyhogy az alapok mennek :)
De ha a büntetést kihagyom, akkor mit tegyek,ha rosszat csináál?
A szitutól függ, de szerintem nála a ráüvöltés, rádörrenés felejtős. Ha mondjuk olyankor rosszalkodik, mikor sétáltok és van kutyabanda, akkor lehet pl, az, hogy nyakoncsíped, kiviszed higgadtan a terep szélére, és mondjuk kikötöd egy fához. Ha kicsit lenyugodott, vissza engeded. Ha túl tolakodó, akkor eltolod, stb. Szerintem ilyen finom, halk és nyugodt módszerekkel büntess egyelőre.
Én azt is szoktam, hogy mondjuk ha egyedül vagyok kizavarom szélre, és én játszom a labdájával, meg szaladgálok, hogy lássa micsoda buliból marad ki.
Vagy ha olyan a terep, hogy alkalmas rá, akkor nem engedem a közelembe, megyek tovább és a 10 méteres körzetemből kimorgom. Mögöttem kulloghat, aztán viszlát.
Csak az a baj,hogy ha a legenyhébb büntit alkalmazom,utána akkor is nagyon sokáig fél tőlem :(
Esetleg játékötleteket tudnátok adni? A labda nem érdekli, a kergetőzés addig,amig egymás mellett futunk, rongyozni néha szeret. Csak jó lenne néha kicsit átmozgatni,mert lusta egy dög :)
Sárbogárdon. Dunaújvárosban van legközelebbi kutyasuli, de oda csak naponta 2 busz van,reggel,és este, meghát így nem lenne egyszerű elbuszozni. A másik lehetőség Fehérvár,az 1 óra busszal,így az sem megoldás.
Azt hiszem, fejlődésnek indult a drága, mintha elkezdett volna oldottabban viselkedni,de kiderül. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!