Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hol lehet bejelenteni, ha...

Hol lehet bejelenteni, ha valaki rendszeresen póráz nélkül sétáltatja a behívhatatlan kutyáját?

Figyelt kérdés
Nem tudom a gazda nevét, csak a kutyáét, meg hogy kb milyen fajta. De borzalmas! Nem agresszív, de az én kutyáimat teljesen kikészíti, hogy messziről is odamegy, a seggükben van, ráadásul mikor tüzeltek, akkor is rendszeresen rájuk engedte a gazda. Tudom, hogy meg lehet ezt oldani másképp is, de a gázspray-t nem épp egy tacskó-keverékre szeretném elpazarolni, ha lehet... Már próbáltam neki mondani, hogy vegye pórázra, méghozzá kedvesen, de még ő volt felháborodva, és igen sértő módon válaszolt. Ennyi adattal lehet mit kezdeni? Foglalkoznának egy ilyen esettel, s ha igen, akkor hol? Nagyon el vagyok keseredve, hogy legközelebb ártanom kell annak a kiskutyának a gazdája miatt, de túl sok munkám van a kutyáim félelmi agressziójának kordában tartásában ahhoz, hogy ezt el bírjam viselni. Meg törvényileg tilos is póráz nélkül sétáltatni.
2012. dec. 20. 10:47
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Detto - én sem tudok általában reagálni olyankor, annyira váratlanul ér egy-egy elképesztő megnyilvánulás.

Múltkor például pórázon sétáltattam a kutyámat - póráz nélkül is láb mellett jön és akárhonnan behívható, mindenkivel tök kedves, de nem az a nyomulós fajta -, aki ráadásul még kölyök - csak nagytestű.

Leértünk a térre - ott egy pasi a kb. ugyanakkora felnőtt kutyájával, póráz nélkül.

Már láttam a kutyáján, hogy feszült, és kinézte az enyémet, de gondoltam, szépen elmegyünk másmerre...

A kutya viszont 2 pillanat alatt ott volt az enyém arcában.

Akkor már a hangommal próbáltam oldani, de felállt az enyémnek...

Az enyém szegény csak állt, mint egy rakás szerencsétlenség, próbálta oldani a másikat.

Ez kb. 15 másodpercig tartott, utána az idegen kutya nekiesett az enyémnek.

Elkezdtek elfelé futni, az enyém próbálta védeni magát, a másik gazdája próbálta behívni a sajátját, de tök felesleges volt.

Odarohantam, annyira elborult az agyam, hogy hozzá sem kellett érnem a kutyához, testtartással és hanggal toltam ki - 5 méterre.

Hátat fordítottam, máris indult vissza felénk (a gazdája akkor már csak tátott szájjal nézett), megint kiáltottam és rámozdultam, és addig mentem felé, amíg tisztes távolba nem került, és vissza se mert jönni.

A gazdája persze ezek után sem tudta behívni (amúgy sajnáltam azt a kutyát, nem őt hibáztatom, de nekem ott már nem volt más választásom), és elkezdett nekem beszólogatni, hogy most nézzem meg, hogy megijesztettem a kutyáját...

Se egy bocsánat, se semmi.

Még én nézzem meg magam, mit műveltem szegény kis kutyuskájával...

Tiszta mázli, hogy az én kölyök kutyám nem egy érzékeny darab, és nem okozott ez neki traumát, pedig az orra is vérzett szegénynek.

Ha annyi ezrest kapnék, ahányszor a kutyámat vagy engem megtámadt idegen kutya,... színhúst kapna a kutyuskám minden nap.

Egyébként nem írt akkora marhaságot az egyik válaszoló, tényleg normális - sőt, az a normális -, ha kutyák kommunikálnak egymással, amikor találkoznak. (De ez persze nem azt jelenti, hogy gátlástalanul belemásznak egymás képébe...)

Valószínűleg a tacsi kommunikációja is sérült, ha nem veszi le, hogy Giniras kutyái nem játszani akarnak (ha tényleg nem játszani akarnak - ezt nem tudhatjuk biztosan egy gazdi elmondása alapján), de Ginirasnak is lesz még dolga, hogy a kutyáinál ne verje ki a biztosítékot, ha odajön egy másik kutya - én legalábbis dolgoznék rajta.:)

Az én kutyám legalábbis nem egy darab fa, vannak önálló döntései bizonyos kereteken belül - miért ne mehetne oda egy fajtársához? Szükségük is van ilyen interakciókra!

Szóval a tacsi is véglet, de Giniras kutyái is - legalábbis ahogy lelki szemeimmel látom a sztorit...:)

Amúgy még annyit hadd tegyek hozzá, hogy én is azt hittem - egy másik kutyámról -, hogy mindent megtettem a szocializációja érdekében...

Jártunk kutyaoviba, járt velem egyetemi előadásokra (papírom volt hozzá és megengedték), utána az Etológia tanszék előtti futtatón mindig egy rakat kutyával voltunk együtt, látott lovakat, birkákat, motort, bringát, stb...

Mégis érzékeny és félős lett.

Aztán felvilágosítottak, hogy azért a szocializáció nem ennyiből áll...

A kutyaovi jó, de messze nem minden...

Valószínűleg ott ronthattam el, hogy az etológia tanszék előtti futtatón láttam, hogy befeszül a kutyáktól, de nem vettem róla tudomást, és csak ott maradtam...

Klikkerrel próbáltam jutalmazni, amikor nem sikoltozott...

Ezúton is szeretnék gratulálni akkori önmagamnak...

Meg még más összetevői is voltak ennek, de nem akarok már kisregényt írni - ráadásul nem is vagyok annyira képben a témában, ezért nem akarok butaságokat beszélni.:)

De szóval tök jó, hogy vitted őket kutyaoviba, de sajnos ettől még nem feltétlen lesznek jól szocializáltak a kutyáid.:(

2012. dec. 20. 15:49
 12/17 Szilvi & Argos ***** válasza:
50%

Valóban nem volt helyes a tacsi keverék gazdijának a viselkedése, mert oké, hogy póráz nélkül sétáltatja a kutyáját, de pórázos kutyához SEMMILYEN körülmények között nem engedjük a kutyánkat, kivéve, ha ismerős kutyáról van szó, vagy megbeszéltük ELŐRE a gazdival.

A Te kutyáidat pedig neveld le arról, hogy ilyenkor acsarkodnak, izegnek-mozognak, mert ez sem normális!

A póráz nélkül fegyelmezetten sétáló, más pórázon lévő őrjöngő kutyákat nagy ívben kikerülő kutyámra panaszkodnak a kedves gazdik. Legutóbb is a lakótelep "intézménye" jött szemben a járdán "Tomikával" :D középtestű, őrjöngő kutya hámmal és pórázzal, vénasszonnyal maga mögött. A kutyám legalább 10 méterrel !!! kerülte ki őket, rá sem szóltam, Erre ahogy elhaladtunk, az öreglány magyaráz, hogy már megint póráz nélküli NAGY testű kutya, és majd jól feljelent. Mondtam, hogy 1. a kutyám igaz, hogy szabadon van, de jól nevelt és nem is ment oda 2. a maga kutyája pórázon is kezelhetetlen és 3. harapós, kiszámíthatatlan kutyára, tehát a magáéra is még szájkosár is kötelező!! Itt kikelt magából, üvöltözött, hogy az én se...re kéne szájkosár :D én meg behívtam a kutyámat és agyon dicsértem mosolyogva...ekkor az öreglány még jobban kiakadt :D

És az ilyen sztorik rendszeresek az olyan gazdikkal, akik a kutyájukat pórázon !! sem tudják elvezetni az enyém mellett úgy, hogy a kutyájuk ne acsarkodna, támadna ki, morogna, stb...sőt, még ha félre is állnak, a westiket-yorkikat nem tudják maguk mellett tartani NEM FLEXI pórázzal sem :O ehhez már tehetség kell :D

Tehát kérdező, amit tehetsz: a kutyáidat neveld normális kutyakommunikációra akár kutyasuliban is.

Illetve ilyen esetekben szólj a gazdának előre, hogy legyen szíves hívja vissza/kösse meg a kutyáját, mert ha nem, megnézheti magát. Ha behívja/megköti, KÖSZÖND meg! Ha nem, akkor állj a kutyáid elé és zavard el Te a másik kutyát, kemény hangon és határozott testtartással, de közben a kutyáidat se engedd acsarkodni. Ha nem használ, akkor lábbal is odébbpaterolhatod a másikat :) Ilyen szituk még segítenek is abban, hogy látják a kutyáid: Te megvédted őket, tehát nagyot nőttél a szemükben!

Vmelyik válaszoló írta, hogy kell a kutyáknak ismerkedni. Ez igaz!! De nem mindig-mindenhol...

2012. dec. 20. 16:25
 13/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsokat! :) Kedves utolsó! Ha minket kikerülnétek messziről, én nem bánnám, nem is értem, hogy akik hozzám hasonló harcokat vívnak a kutyáikkal, miért nem örülnek inkább, hogy a másik teret ad nekik ehhez a "küzdelemhez", s miért nem tekintenek követendő példaként az olyan kutyákra, akik képesek nyugodtan elmenni mellettük.

Csak hogy ne legyen félreértés: azzal, hogy azt írtam, hogy mindent megtettem (s meg is teszek) a szocializációért, nem azt akartam mondani, hogy részemről le van tudva, tökéletes vagyok. :D Tudom ám, hogy sokat kell még a saját kutyáimon meg magamon csiszolni, de a tényállás az, hogy sok energiát fektetek a nevelésükbe. Az első kutyáim, s egyikük régen valósággal rettegett az utcán, ehhez képest ma már nem retteg az emberektől, nem utálja a gyerekeket, s kevéssé zaklatja fel magát más kutyáktól, ha nem másznak a seggébe, s igen kulturált lett, amire roppant büszke vagyok. Így hát nekem ne mondja senki, hogy félreneveltek. Azok a gazdák, akiknek gyárilag normális a kutyája, nem tudhatják, mennyit dolgoztam ezért az eredményért.

Az a baj, hogy ezek ketten nagyon okosak, rögtön tudják, hogy mikor nem vagyok elememben, vagy mikor kell megosztanom az erőimet, mert most épp jött egy harmadik kutya, akit el kéne zavarnom.

Nekem még sose kellett megfegyelmeznem más gyerekét/kutyáját/akármilyét, így elég gátlásos vagyok ebben a kérdésben, de azt hiszem, ez volt az utolsó csepp, s most már nem fogok elbizonytalanodni, ha meg kell fegyelmeznem mások kutyáját.

Valószínűleg a kutyáim nem hiszik, hogy meg tudom óvni őket, ezért is ilyenek, s így változtatnom kell a hozzáállásomon, ami nem lesz könnyű, mert én magam is inkább mimóza típus vagyok. De a kutyatartásban az az egyik legszebb, hogy rákényszeríti az embert arra, hogy jobbá tegye magát, amennyiben jó kutyás szeretne lenni. Úgyhogy az ajánlásaitokon felbuzdulva, megküzdök majd a rémséges vértacskóval. :D

2012. dec. 20. 17:37
 14/17 anonim ***** válasza:
:D A küzdelem hevében jusson eszedbe, hogy lélekben Veled vagyunk!:D:D:D
2012. dec. 20. 18:07
 15/17 anonim ***** válasza:
50%
bár a véleményemmel most egyedül vagyok,de a kérdező kommenje számomra egyértelmű! képtelen a kutyáit a helyükön kezelni ,bár saját szavai szerint sokat dolgozott a szocializációjukon,mégis képtelen kezelni a mások szabadon lévő kutyái miatti streszt! ez bizony baj ! hiszen sok kutya szelíd ,sok kutya domináns,sok kutya nagytestű ,sok kutya erőszakos , de csak kutyák !!! és azok a gazdák akik képesek kezelni a kutyáikat,akik ismerik,és elengedik azokat bár hibát követnek el,feltételezik ,hogy mások is képesek kezelni a kutyáikat. tehát , mi van akkor amikor a kutyáidat elengeded pl: a kutyafuttatóban,és ott más kutyák is vannak ??? idegen kutyák is??? mi van amikor a kutyasuliban lerohan 8-10 kutya ,csak játszani??? azt hogyan kezeled??? bár egyedül vagyok,de van egy olyan érzésem,hogy a kutyáid nem igazán tudják kezelni az idegen kutyákat! sehol, semmilyen körülmények között:) ergó : a kutyáid neveletlenek,sőt te magad is félsz és ez a félelem átmegy a kutyáidra!! ez mutatkozik meg ,szerintem! soha nem sétáltatok póráz nélkül, de ismerem a kutyákat,ismerem az embereket ,és ez a véleményem:)
2012. dec. 20. 18:37
 16/17 Szilvi & Argos ***** válasza:

#15. Nem lehordani kellene a kérdezőt, hanem buzdítani!

Látszik, hogy sokat tett már eddig is és nem törődik bele a dologba sok más gazdától eltérően.

Kérdező: hajrá, legyél magabiztos!

És nyugodtan menjetek vissza kutyasuliba

2012. dec. 20. 21:01
 17/17 anonim ***** válasza:
Kutyát közterületen (nem kutya futtatón) póráz nélkül sétáltatni tilos. Ha ennek ellenére valaki bevállalja és ráhívják a köztereseket vagy ebrendészetet és megbüntetik az vessen magára. Én is csak a futtatón engedem el a kutyám.Máshol nem. Nálunk a ház mellett falkástól vannak esténként a kutyák póráz nélkül, pedig 100 m-re van a futtató. A pofátlanság teteje, hogy most tüzel a kutyám és amikor leviszem sétáltatni az összes kan rámozdul és amikor szólok a gazdiknak "Fogjátok vissza a kutyákat!", nekik áll feljebb és engem szólnak le pedig Én csak ki akarok menni a házból a kutyával Ők meg ott ahol nincs futtató szabadon engedik a sajátjukat. Én is rájuk hívtam a köztereseket. Fejenként 30 ropi bünti.Most legalább, ha anyáznak van rá okuk.
2013. márc. 20. 10:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!