Milyen jutalomfalatokat használtok? Egészségeset keresek!
Elég nagy mennyiségben használok, sok kutyám van, ezért sajnos 3-400 Ft/kg a felső határ...
Eddig használtam:
- baromfi párizsi (Tescos... tele szójával)
- virsli (Tescos, de olyan büdös és nyálkás, hogy soha többé...)
- Krinolin - lehet, hogy túl fűszeres...
- ha van leértékelve, szalámi... de ez is elég sós lehet...
Elég kajásak amúgy, szinte bármi jó...
Arra gondoltam, hogy itthoni tanításra használnék Acanát (megőrülnek érte), és gazdagabb ingerkörnyezetben használnám csak a fenti finom, de egészségtelen jutalomfalatokat...
Csak gondoltam, hátha van valami tuti tippetek - hentesnél mit vegyek, valami jó sajt,... (vettem egy olcsót, de az kb. az egész gumi volt, nem is értem, ember hogy eheti.)
(Amit tuti nem adok, azok az előre gyártott jutalmak... drága is, sz.r is, nem is szeretik... a kekszeseket még a legkajásabb is csak ímmel-ámmal rágja el...)
Köszönöm előre is a válaszokat!:)
Köszönöm, megint kaptam hasznos tippeket!:)
Hát, egy 1,5 órás kutyasulizás alatt simán elmegy annyi...
(Mondjuk 10,20,30,30 és 55 kilós kutyákról van szó...)
Jó, lehet azért nem fél kg párizsi, de nem sokkal kevesebb általában.
Persze ha csak egy kis 10-15 perces klikkerezgetés, akkor kevesebb is elég... Csak ugye pont a kutyasulira kellene jobb jutalomfalat...
Meg ezt a sűrű jutalmazást több feladat alatt hozom össze, és általában akkor, ha új dolgot tanulunk, de elég sok új dolgot tanulunk...:D
Szóval gondoltam, hosszú távon nem árt, ha legalább nem mindig ezeket a tescos trutyikat kapják...
Ez a szív,meg mellnyesedék különösen jól hangzik, utánanézek, a környezetemben hol tudnám olcsón beszerezni!:)
A jutalom falat alapvetően egy motivációs eszköz,tehát olyan falatot adj neki amit szeret,vélhetőleg azért megtesz neked sok mindent.Ha ez tescos cucc akkor az,ha fűszeres akkor az, nem kilószámra eszi.Én virslit használok,vegyél jobb minőségűt vágj vékonyabb karikát pl.
Egyébként a szójával nincs semmi baj,csak azzal hogy húsnak adják el.A szója élettani szempontból kifogástalan táplálék.Károsnak nem káros,baja nem lesz a kutyának.
Itt van megjegyzésem,sokszor olvasom ezen az oldalon:fűszeres,sós,tele szénhidráttal hízlalja,stb.
Remélem senki nem gondolja komolyan,hogy az emberi kajákat telerakják minden sz...l,a kutya kaja pedig mentes minden E -betűtől és káros anyagtól?Legyen szó kommersz vagy top minőségről.Tudomásul kell venni az élelmiszeripar akár emberi akár állati használja ezeket a szintetikus összetevőket íz,szín, illat fokozók.
Olyan jutalomfalatot válassz amivel nem találkozik a napi étrendjében,szerintem érdekesebb neki.
Régen én is tesco-s kg-os párizsit és virslit használtam. De már nem járok a tesco-ba, ezért pennyben, lidlben szoktam venni olcsó fél kg-os, kg-os párizsit, általában 400-500 Ft/kg körüli áron. Ennél olcsóbban már nem is lehet kapni sajnos :(
Virslit még a sparban vettem régebben, de nem szeretem, mert ha kinyitom, akkor nyálkás-szagos...azt mondja ismerősöm, hogy ez normális, mert vákumos csomagban van...hát nem tudom...inkább maradok a párizsinál.
Ha éppen táppal etetek, akkor fele-fele arányban szoktam keverni párizsit táppal és hagyom séta előtt pár órát állni a hűtőben, így a táp is párizsi ízű-illatú lesz :)
Vettem kivételesen Friskies Funtastix-ot, ilyen sajtos-sonkás csavart rudacska...elég drága, de sokáig elég, mert késsel nagyon apróra vágtam és szintén párizsival kevertem.
Mivel nem jóllakatni akarom a kutyát, nagyon kicsi darabokra vágom a 30 kg-os kutyámnak is.
Ha negyed órás engedelmességi tréninget tartok neki a duna parton és csak kajával jutalmazok, két, max 3 szelet a kg-os párizsi rúdból bőven elég...ez max. 15 deka!!!
1 kutyának fél kg párizsi baromi sok :O nem tudom, hogy csinálod...
Én is próbáltam főtt-sült csirkefarhátról, szívről darabkákat vinni sétára...de sokkal zsírosabb, mint a párizsi és kényelmetlen zsíros kézzel sétálgatni, kutyát sétáltatni :(
Én még kenőmájast szoktam belenyomni a jutalomfalattartó pohárba..:D
Attól készvannak.
Hát, az egyik kutyám nem könnyen motiválható, nagyon kajás, de feladatot csak akkor végez, ha nem körömnyi, hanem 2-3 körömnyi falatokat kap.
Múltkor volt 55 kiló, most már lehet 60 is... (nem dagadt, csak nagytestű, és még növöget).
A másik pedig iszonyatosan pörög, már az is csoda, hogy 30 másodpercig helyben marad... iszonyú sok megerősítés kell neki az ilyen nyugis feladatokhoz...
A lefekvést csak elkapással tudtam megtanítani... máshogy esélytelen volt, kiképzők is próbálták úgy megvezetni...:D nem lehet. (pórázt meg nem használok a tanításban.)
Szóval az ilyen feladatoknál meg észrevettem, hogy nagyon jól meg tudom tanítani, rövidebb idő alatt, ha lefekszik - klikk, és egy marék jutalom megy rögtön.
Mindjárt motiváltabb a kis disznó.:D
A másik 30 kilósomat tényleg lehet csak szóval is motiválni, neki az a legnagyobb dicséret...
A 20 kilós szintén durván pörgős, ráadásul IQ is...
a 10 kilós pedig a "legIQbb"... 10 perc alatt bármit be tudsz formálni vele kb. innentől meg gyakran lehet jutalmazni.:D (de az övét tényleg apróra vágom, nem eszik meg olyan sokat...)
Csak mivel majdnem minden nap gyakorlunk,... így gondoltam tényleg jó lenne egy kis változatosság, ne mindig szemetet kapjanak már...
és ez a henteses történet nagyon jó lenne, ha beválna!:)
Szilvi:
A disznószívet próbáld ki egyszer, nem zsíros, ha megfelelően meg van főzve majd utána kicsit szárítva (levegőn 1-2óra) akkor nem fog tocsogni a kezed sem, szárazabb, mint a párizsi, mondjuk több vele a macera, mert félfagyosan a legkönnyebb a húsféléket vágni szóval le kell fagyasztani, felkockázni, megfőzni és hagyni lecsöpögni/száradni.
Az elején én is finnyás voltam, de a mellnyesedék is száraz, a vad mondjuk már sokszor kevésbé, de már hozzászoktam, nekem nincs vele bajom.
Nálunk hétvégente suliban elmegy kb 25-30dkg hús simán és emellett ugye hétköznap is gyakorlunk rendszeresen, ha mindenre májat használnék, akkor az min 60dkg lenne hetente, miközben a max adagja 30dkg/hét, szóval nekünk a máj ezért nem jó.
Kedves Kérdező!
Nagyon hasonló a felállás, csak annyi, hogy nekem "még" csak 1 kutyám van:)
Mivel jómagam is utálom a a feleslegs pluszkaját, a műkaját pedig kerülöm ezért:
Írod,hogy szeretik az Acanát. Én azzal etetek, és nálunk jutifalatnak is azt adom. Minden nap alapdolgok végigvitele egy pöttyet és akkor azt kap. Ha valami újat, és nehezebb dolgot tanítok neki, akkor szoktam sajtot adni, de ha már rutinná válik akkor Acana, amit eszik.
Örülök,hogy ilyen látásmóddal rendelkezel kutyakaja ügyben!
Remélem tudtam segíteni valamelyest:)
Köszönöm az újabb válaszokat!:)
Ez a beáztatás sem rossz ötlet, bár az enyémek általában (nem nagy örömömre) rágás nélkül lenyelik, mint kacsa a nokedlit.
Minden esetre a két kisebbnek ha Acanát adnék, beáztatom!:)
Na, egész jó kis jutalomfalat-terv gyűlt össze, még egyszer köszönöm mindenkinek!:):)
A májjal az a baj hogy ha rendesen megfőzöd törik erre nem árt odafigyelni. 2dolgot fűznék még hozzá a témához.
1 vágd kisebbre a a jutalomfalatokat. Én egy szívet 4be szoktam vágni(amerikai bulldognak)
2 Használj kevesebb jutalomfalatot. Ne minden feladat után adjál csak minden 5. után stb.
Ennyi lett volna :) remélem tudtam segíteni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!