Na akkor most honnan vegyünk kutyát?
Elsősorban a tenyésztők (ismétlem, TENYÉSZTŐK) véleményére lennék kiváncsi. Sokan híresztelitek, hogy nehogy szaporítótól vegyünk kutyát, törzskönyv nélkül stb... Na ez eddig jó, de amikor a vásárló meg meri kérdezni, mennyibe kerül a kutya, akkor ti teljesen ki vagytok akadva, hogy hát, meg merte kérdezni... pedig ez a mai világban egy eléggé fontos tényező... mert nem mindenki milliomos. na ez az egyik, a másik, hogy egy szép és egészséges kiskutya vagy 200-300 ezer forint. szerintetek, aki csak otthonra szeretne egy kutyát magának vagy a családjának, az ki fog fizetni ennyi pénzt egy kutyáért???? szerintem ti is tapasztaltátok hogy nem! most azért, mert ő egy hobbi kutyát szeretne, nem kell odaadni az alom leggyengébbjét, vagy egy hibásat, rossz fül vagy faroktartásút, stb, mert azért keresett fel egy tenyésztőt, mert ő is egy "normális" kutyát szeretett volna. hobbira. tehát ő tőle miért kértek el több százezer forintot? jó, legyen, 60-70-80 ezer forint.(ha tenyésztésre venné az természetesen más, de most a hobbiról van szó) mert a kutya szép, egészséges, törzskönyves, és megvannak az oltásai. de ha az igazi árát a kutyának soknak tartja, ki vagytok borulva! hát és persze hogy így kénytelenek menni a szaporítókhoz! lehet hogy nem olyan szépet, és valószínű beteg kutyát kapnak... de ha egyszer nincs rá keret? mert ugye utána a kutyát oltani kell vinni, mindent meg kell neki venni, kaja, kutyasuli, stb...
áhh, szóval kedves tenyésztők, nagyon nagyra becsülitek magatokat... vissza lehet venni, és nézni egy kicsit a vásárló szeméből is!
jó vérvonal ide vagy oda, ha valaki szép kutyát szeretne tenyésztőtől, nem kéne több százezret elkérni... utána meg csodálkoztok ha az illető a szaporítót választja.
u.i: félreértés ne essék, én sem támogatom a szaporítókat!! ahogy ti sem... de ha tenni szeretnétek ellene, gondoljátok meg amit írtam!
A tenyésztés veszteséges dolog. Ha a tenyésztő etetni akarja a kutyáit, akkor nem adhatja még ennél is olcsóbban. Amúgy 200ezerbe elég ritka kutyák kerülnek csak.
Azért ilyen sok pénz, mert meg kell venni a jó tenyészkutyát, fel kell nevelni, iskolába járni vele, oltani, etetni, kiállításokra járni, kiváltani a kennelnevet, jó párt keresni neki akár külföldről, állatorovoshoz hordani (most gondolj bele egy db uh. 4000 Ft!, hát még ha más is kell...), aztán bejelenteni az almot, etetni a kicsiket, szabadságot kivenni hozzájuk, nevelni őket... És ez még csak egy komplikációmentes szülés... Ezért kerülnek ilyen sokba... A szaporító is azt fizetteti meg ami rákölt a kutyáira, csakhogy ő semmi olyanra nem költ amiket fentebb írtam, ettől is szapírító. Ami pedig a hibás kölyköket illeti. Hogyan adnák kevesebbért, amikor őrá is ugyanannyi pénzt fordítottak. Mert ha rosszul áll a farka, még ugyanúgy el kell vinni ultrahangra, meg ugyanolyan minőségi tápot kell ennie stb... Azt pedig gondolom ha mondjuk telefonban kérdezed az árát, nem ordít le, de itt mondjuk az oldalon nem fogja híresztelni, hogy mennyibe kerül.
Hozzál kutyát menhelyről. Vagy mondanám, hogy "szaporítótól", és ivartalanítsd ki, de ez nem jó, mert ha onnan hozol, akkor még csinálnak, mert van rá igény.
figyelj... én ezzel teljesen tisztában vagyok. két kutyám van tenyésztőtől. és amikor érdeklődtem a kölykök iránt, kaptam 210 ezres ajánlatokat is! és nem ritka fajtákről van szó!! aztán sikerült találnom 80 ezerér, a másik pedig 65 volt. és tenyésztőtől vannak, törzskönyvesek, egészségesek, szerződéssel. rendes tenyésztőtől.
mert én sem bírtam volna kifizetni vagy félmilliót a két kutyára...
de látom nem nagyon értitek mit mondok...
az természetes hogy egy kiskutyára sok sok pénzt kell fordítani. és ahgy írtad a tenyésztés veszteséges.
na mindegy, nem birom jobban elmagyarázni..
Tudod, amikor felveszem a telefont és az mondják:"Jónapot, mennyibe kerül egy kiskutya?" Akkor megmondom, hogy neki nem adok el kutyát.
A normális vásárló azt mondja, hogy már régen ismerkedik a fajtával, ezért és ezért tetszik neki, ezért felelne meg és most kennelt keres ahonnan kutyát venne. Le szeretne jönni megnézni az én kennelemet is. Akkor szívesen látom. Eljön, megnézi a kutyákat, beszélgetünk. Elmondja melyik tenyésztőknél járt már, milyen elképzelései vannak és gondolkozik még. Aztán később felhív, hogy mellettem döntött, majd szóljak, ha lesz olyan alom ami megfelelő neki. Na, akkor mondok neki árat. Akkor már tudom mire kell a kutya, milyen kutya kéne neki. Lehet, hogy nem nálam lévő almot ajánlok, hanem egy másikat.
Viszont tudom, hogy elsősorban az érdekelte, hogy honnan vesz kuytát és csak sokadsorban az ár.
Lehet, hogy az ár amit mondok a töredéke annak, amennyiért másnak adnám el a kutyát. Mert megtetszett a személy és tudom, hogy jó helye lesz a kutyának, mert megállapodunk, hogy tenyésztési céllal visszanyúlhatok a kölyökhöz, ha szükség lesz rá, mert megelégszik egy külsőleg nem tökéletes példánnyal is....stb. De minden kutya törzskönyves, oltott.
Szerintem, ha a vásárlók így fordulnak a tenyésztőhöz, akkor más árat is kapnak. Sok ismerősöm van, aki az első mondatos "mennyibe kerülre" hatalmas árat mondd, direkt, hogy elriassza a vevőt. Én inkább megmondom, hogy neki nem adok.
Aki pedig lejön és beszélget az úgysem tud becsapni, pontosan tudom, hogy milyen emberhez kerül a kutya.
Akkor vásárlói szemmel:
- Kitalálom, hogy milyen kutyát szeretnék... utánaolvasok, több helyen, könyvekben, interneten - és ebből már van némi fogalmam, hogy mire számíthatok, melyik tenyésztőt nézném meg...
- Utána megnézem, hány nap szabadságom van arra az évre. Nehezen kisakkozom, hogy mondjuk két hét szabit ki tudok venni szeptemberben, akkor elenged a főnököm is ilyen hosszú időre, hurrá, sajnos, októberben már nem enged el, mert akkor olyan a munka, nem baj, szeptember lesz az...
- Így megnézem, hogy hol vannak/lesznek olyan kiskutyák, akiket szeptemberre lehet majd elvinni. Így sajnos csak ezek a tenyésztők jönnek szóba.
- Mivel fontos a szín esetleg a szőr milyensége, kan vagy szuka, stb. ezért megnézem, melyik tenyésztőnél vannak olyan kiskutyák, akik ennek is megfelelnek.
- Így egy népszerű fajtánál is marad mondjuk max. 2 tenyésztő, akinél a szín és az időpont is jó...
- Na, én ilyenkor hívom fel őket, és ekkor már igen, az ár érdekel, meg hogy egyáltalán van-e kutya, szóval miután hónapokon keresztül a családdal, a munkahellyel, a könyvtárban végigcsináltam az egész előkészületet, most jön a neheze: szimpatikus-e a tenyésztő, és horribilis árat mond-e?...
- És utána, ha szerencsém van, a kettőből marad egy, akihez le is megyek (ha sikerül megbeszélni, akkor szombaton vagy vasárnap, mert több szabadságot végképp nem engednek a munkahelyemen) - és hurrá, megnézem az almot. Ahol ha szerencsém van, több kiskutya közül választhatjuk ki a megfelelőt, akkor már az egész családdal együtt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!