Mi (k) az epilepszia jele (i) egy kutyánál?
Főleg olyanoktól kérdezem, akiknek a kutyájuk epilepsziás, mert most kaptam kiskutyát, és ahogy eddig hallottam elég gyakori betegségnek tűnik, és szeretnék tisztában lenni vele, hogy ennek mik az előjelei, milyen egy roham és hogy ilyenkor a gazdinak mit kell csinálnia?
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.:)
Szia!
Nagyon jó, hogy ennyire körültekintő vagy, de sajnos ez nem egy olyan betegség - jellegénél fogva - aminél könnyű felismerni, miről is van szó. Az epilepsziának típusai, minden betegségnek különböző stádiumai vannak. Egyedektől függően teljesen más jelekkel, ettől még nehezebb a felismerés, és a kezelés is. (dr. Kiss Gabriella írt egy könyvet ami nemrég jelent meg, a címe: Kutyák epilepsziáiról mindenkinek.)
Nem értek egyet az előző válaszolóval, miszerint ritka betegség lenne: nekem 3 kutyámból 2 epilepsziás volt. Ezzel nem rémisztgetni akarlak, csupán arra célzok, hogy sajnos ma még az állatorvoslás nem ért el arra a szintre, hogy képes legyen az epilepsziás állatokat felismerni, és kezelni. Pl: epilepsziára utaló tünet lehet az agresszió, de ki hinné ezt? Harapós a kutya, biztos neveletlen, domináns, ezért morog, támad néha ok nélkül is, mondhatánk. Egy konkrét eset: a mi második epilepsziás kutyusunk esetáben a tünet, amire Te is kíváncsi vagy, semmi más nem volt, mint a hébe-hóba feltörő, ok nélküli agresszió. A klasszikus epilepsziás roham - habzó száj, rángógörcs - már a végstádium, sok esetben megelőzéssel, gyógyszeres kezeléssel ide sosem jut el a beteg.
Biztos vagyok benne, hogy a Te kutyusosdnak remek helye van, hiszen már most szeretnél informálódni minden, őt érhet)ő betgségről.
Élvezzétek az együtt töltött időt, tanítsd, szeresd és figyeld, ha bármi baj van, a kutyus jelez, akkor pedig irány az állatorvos. Válassz olyan orvost, aki alapos, tájékozott, és nem hagyja annyiban, ha nem tudja, mi a kutyus baja, és nem lesz gondotok.
Nagyon szívesen!
Azért ne aggódj sokat, az sem jó, ha átesel a ló túloldalára. Az, hogy "rájön az ötperc" és hogy harapdál, egy teljesen normális dolog. Hiszen kiskutya, még bohókás, játékos, ráadásul ha fogzik, akkor minden elérhető dolgot meg fog rágni, legyen az a kezed, lábad, cipőd, a kanapé sarka vagy a fikusz levele. :) Így működik egy egészséges kiskutya. Ha valami nem természetes dolgot csinál, akkor persze érdemes felkeresni egy állatorvost, de hidd el, az sem jó, ha egész életedben aggódsz valamin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!