Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi (k) az epilepszia jele (i)...

Mi (k) az epilepszia jele (i) egy kutyánál?

Figyelt kérdés

Főleg olyanoktól kérdezem, akiknek a kutyájuk epilepsziás, mert most kaptam kiskutyát, és ahogy eddig hallottam elég gyakori betegségnek tűnik, és szeretnék tisztában lenni vele, hogy ennek mik az előjelei, milyen egy roham és hogy ilyenkor a gazdinak mit kell csinálnia?

A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.:)

2009. aug. 10. 14:46
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

[link]

[link]

És még további találatok a google-ban...

Azért nem olyan gyakori betegség, ne aggódj! Állatorvosi rendelőben dolgoztam 3 évig, és ez alatt kb. 3 epilepsziás kutyával találkoztam.

2009. aug. 10. 15:15
 2/6 A kérdező kommentje:
juj nagyon szépen köszönöm a linket és persze a megnyugtatást is.(:
2009. aug. 10. 16:49
 3/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Nagyon jó, hogy ennyire körültekintő vagy, de sajnos ez nem egy olyan betegség - jellegénél fogva - aminél könnyű felismerni, miről is van szó. Az epilepsziának típusai, minden betegségnek különböző stádiumai vannak. Egyedektől függően teljesen más jelekkel, ettől még nehezebb a felismerés, és a kezelés is. (dr. Kiss Gabriella írt egy könyvet ami nemrég jelent meg, a címe: Kutyák epilepsziáiról mindenkinek.)

Nem értek egyet az előző válaszolóval, miszerint ritka betegség lenne: nekem 3 kutyámból 2 epilepsziás volt. Ezzel nem rémisztgetni akarlak, csupán arra célzok, hogy sajnos ma még az állatorvoslás nem ért el arra a szintre, hogy képes legyen az epilepsziás állatokat felismerni, és kezelni. Pl: epilepsziára utaló tünet lehet az agresszió, de ki hinné ezt? Harapós a kutya, biztos neveletlen, domináns, ezért morog, támad néha ok nélkül is, mondhatánk. Egy konkrét eset: a mi második epilepsziás kutyusunk esetáben a tünet, amire Te is kíváncsi vagy, semmi más nem volt, mint a hébe-hóba feltörő, ok nélküli agresszió. A klasszikus epilepsziás roham - habzó száj, rángógörcs - már a végstádium, sok esetben megelőzéssel, gyógyszeres kezeléssel ide sosem jut el a beteg.

Biztos vagyok benne, hogy a Te kutyusosdnak remek helye van, hiszen már most szeretnél informálódni minden, őt érhet)ő betgségről.

Élvezzétek az együtt töltött időt, tanítsd, szeresd és figyeld, ha bármi baj van, a kutyus jelez, akkor pedig irány az állatorvos. Válassz olyan orvost, aki alapos, tájékozott, és nem hagyja annyiban, ha nem tudja, mi a kutyus baja, és nem lesz gondotok.

2009. aug. 10. 16:49
 4/6 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm, és tényleg nagyon figyelek a kiskutyámra, néha rájön az öt perc és olyankor játszik vagyis még így harapdál, de remélem ez nem ennek a jele. meg igazság szerint azért is kérdeztem, mert unokatestvéremnek 3 magyar vizslája volt, de a legkisebbet most kellett elaltatni, mert már a betegség nagyon kikezdte, és akkor jöttem rá, hogy ez nagyon veszélyes és komoly betegség, és nagyon oda kell rá figyelni. nagyon szépen köszönöm a tanácsaidat, és nagyon örülök, hogy egy ilyen ember válaszolt, akiről így neten keresztül is biztosan tudom, hogy nagyon szereti a kutyáit.:)
2009. aug. 10. 19:15
 5/6 anonim ***** válasza:

Nagyon szívesen!

Azért ne aggódj sokat, az sem jó, ha átesel a ló túloldalára. Az, hogy "rájön az ötperc" és hogy harapdál, egy teljesen normális dolog. Hiszen kiskutya, még bohókás, játékos, ráadásul ha fogzik, akkor minden elérhető dolgot meg fog rágni, legyen az a kezed, lábad, cipőd, a kanapé sarka vagy a fikusz levele. :) Így működik egy egészséges kiskutya. Ha valami nem természetes dolgot csinál, akkor persze érdemes felkeresni egy állatorvost, de hidd el, az sem jó, ha egész életedben aggódsz valamin.

2009. aug. 11. 09:57
 6/6 A kérdező kommentje:
tényleg köszönöm és megpróbálok nem átesni.:)
2009. aug. 11. 12:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!