Miért érzem azt, hogy ha az kerül szóba, hogy honnan vegyen az ember kutyát, mikor hozza el, akkor jön a kennelmarketing és a törvényben foglalt 8 hét? Nem feltétlenül mindig ott van az igazság.
"persze, hogy zavar ha ezt mások nem úgy látják, ahogy te.(megjegyzem, én sem örülök a sok menhelyi kutyának, és az 100%, hogy ivartalanítani fogom az enyémet)"
nem zavar, ha másnak más a véleménye. viszont az emberi rosszindulatúság nem tagadom, hogy elindít bennem bizonyos érzelmeket... az, hogy téged hogyan hálózott be nagyon körmönfont szöveggel egy agyafúrt szaporító, az már tudott nálam indukálni egy ilyen hosszú kommentet is. és sajnos azt látom, hogy félig-meddig el is vesztél ebben a hazugságtengerben...
" azt mondja, hogy 6 hetes korban már az új tartási helyén, pár nap várakozás után kell beadni az első oltást, ha azt még nem kapta meg. Nem említ olyat, hogy atyaúristen, el ne hozd! "
nem említi meg, mert evidens. rendes ember nem hoz el kiskutyát az anyjától két hónapos kora előtt, rendes tenyésztő pedig nem is adná oda. főleg, hogy már illegális.
"de nem hiszek abban, hogy csak törzskönyves, kennelből kikerülő kutyák lehetnek egészséges, szeretetre méltó, jól nevelt kedvencek"
ez nyilvánvalóan nem igaz. de ha már kiadsz kemény összegeket adott dologért, akkor nem szeretnél rá esetleg garanciát kapni? nem szeretnél megbizonyosodni, hogy ép állapotban kapod, és hogy a "gyártási körülmények" "származási ország" mik voltak pontosan? még egy hűtőszekrényre is elkérjük a garipapírt, a kutyánál miért nem jut az emberek eszébe? adott egy szentháromság, amit minden kutyavásárlónak észben kellene tartania, és feleennyi szaporított/kóbor/öröklött betegségben szenvedő kutya sem lenne: szűrések (eredeti papírt kezedbe veszed!), törzskönyv (elkéred, MINDIG), szerződés, amit átolvasol, és ha nem tetszik NEM írod alá! és ha a szerződéssel vett kutyád mégis beteg lesz, akkor lesz hova fordulnod.
"Abból meg, hogy autózom 1000km-t le lehet szűrni azt, hogy madár vagyok....szívetek joga."
félreérted. nem nekem jelenti ezt, hanem a "tenyésztő"-nek.
"higgyétek el, nem a pénzt nézegetem"
világos, csak akkor nem értem mi az oka annak, hogy nem egy megbízható, gondos tenyésztőtől veszel kiskutyát? ha megteheted, hogy bebiztosítod magad és csak szűrt szülőktől veszel kölyköt, szerződéssel és törzskönyvvel, akkor miért nem teszed ezt? menj el néhány kiállításra/versenyre, beszélgess a fajtát tartókkal, tenyésztőkkel, és hallgass az ösztöneidre. keresd meg azt a típust/vonalat, ami tetszik, keress egy szimpi tenyésztőt vagy párosítást.
"Közben rájöttem, hogy szaporítónak hívunk mindenkit, aki nem főállásban tenyészt."
nem. szaporító az, aki csak több kutyát csinál, koncepció nélkül. a tenyésztő viszont céllal hoz le almot, a fajta javítása érdekében. főállású tenyésztő - aki tényleg megmarad TENYÉSZTŐnek - nem nagyon van Magyarországon, ez egy mínuszos ktg-vetésű hobbi.
# 20/21 ma 21:02
soha, semmi nem biztos, csak a halál :)
DE ha bármi kétséged van, akkor a törzskönyvvel a kezedben tudsz perelni. tudod kérni a DNS vizsgálatot, és ha nyertél (ha tényleg nem azok a szülők, akkor nyerni fogsz), akkor a tenyésztő megfizeti a csalás árát.
külföldön már rutin a kutyák párosításakor a DNS papírt is beadni a kennelklubhoz.
Nagazi! "" azt mondja, hogy 6 hetes korban már az új tartási helyén, pár nap várakozás után kell beadni az első oltást, ha azt még nem kapta meg. Nem említ olyat, hogy atyaúristen, el ne hozd! "
nem említi meg, mert evidens. rendes ember nem hoz el kiskutyát az anyjától két hónapos kora előtt, rendes tenyésztő pedig nem is adná oda. főleg, hogy már illegális." szted az a kifejezés, hogy az "új tartási helyén" magában foglalja, hogy mégis elhozták? És a mindenre kiterjedő figyelmedet elkerülte az a kijelentésem, hogy holnap(már ma) több állatorvos véleményét is kikérem... Vajon miért?
Én speciel nem hoznám el. Ez tény és való, hogy akitől elhozod az szaporító!! Attól, hogy valaki kutyakiképző az szaporító, mivel törzskönyvet nem ad. De ezt már páran leírták hogy miért. Ha neked az úgy jó, hát vigyed...
És az a két hét az anyjával igenis szükséges! Kutyákkal való szocializáció szempontjából igenis az a legjobb ha minimum 8 hétig az anyjával van, sőt én még a 10 hetet is kivárnám. Az gazdához való ragaszkodás hidd el nem attól fog kialakulni, hogy minél hamarabb kerül hozzád, mert a ragaszkodás akár több évesen is kialakulhat.
3 mentett kutyám van mindhárom 3 évnél idősebben kerültek hozzám.
Ha nem vagy falkavezér a kutyád szemében akkor a pár hónapos kölyök kutya is nagy ívben le fog szarni és nem fog ragaszkodni!!
Ti most engem is megfogtok kövezni.
Nekem már nem egy kutyám volt, 1 volt tk-s egy amerikai bulldog, aki nem érte meg az egy éves kort egy öröklött genetikai betegség miatt. A tk-t be is tudom majd másolni, csak a másik házunkban van, ahova rikán járok, de majd ha nagyon érdekel mindenkit valamikor a jövőhéten elmegyek érte.
Rajta kívül 6 németjuhászom volt, ebből 4-et befogadtam, ők már öregek voltak, és sajnos nálam csak 2-3 évig éltek, és amikor már a halálukon voltak, a doki mondta, hogy nagyon öregek, és szeresssem őket az utolsó napig, mert már nincs sok.(ergó nem betegségben halltak meg)
2 németjuhász rokonoméktól van (akiket ti csak szaporítóknak hívtok) az egyiknek tavaly novemberben bélcsavarodása volt(műtötték, illetve napi szinten házhoz jött a doki,csak sajnos a bélcsavarodásnak olyan szövődményei lettek, ami menthetetlen volt és a csavarodás után a 4. kritikus napon elment tőlünk)
A másik németjuhász(a bélcsavarodásos testvére) a mai napig él(13 éves!) és még soha semmilyen betegsége nem volt. Idős kora ellenére fiatalos, játszik, ugrál, olyan mint egy 2 éves, az ősz szőrszálaktól eltekintve.
Nemrégiben vettem egy kölyök husky-t, én 8 hetesen hoztam el, azóta is itt van teljesen egészséges, eleven stb. annyira okos, hogy kb 30 trükköt ismer és tud már, holott csak 5 hónapos. nem titkolt szándékom vele versenyekre menni, és már a nyáron megyünk is bemutatóra(amit a kutyasuli inéz, mert ők is látják, hogy mennyire ügyes)
Szóval, nem csak a tk-s kutya a kutya, a többi meg egy szar szemét, akit ti kutyáknak se nagyon neveztek(nem ennél a kérdésnél olvasottak alapján)
hanem a tk nélküli is.
Amúgy, az olyat én is hihetetlenül ellenzem, amikor egy ember gyártja a kutyákat, és csak a pénz csak a pénz...
de amikor egy családnál születik egy alom....legyen az keverék vagy fajtatiszta(Igen fajtatiszta, mert nem csak a tk-s kutyák a fajtatiszták) akkor ti máris a porig szidjátok őket.
Aláírom, hogy vannak kóklerek is, mint itt nállunk is van egy aki azt mondja, hogy kau tenyésztő, de ismerősöm hozott el tőle egy kutyát, ami egy évesen nincs akkora, mint az én németjuhászom,és az gáz...
de én nekem eddig a tk-s kutyám elpusztult betegségben, a tk nélküliek meg végelgyengülésben...és nem csak az én példám ilyen, met nem egy ismerősöm vett kennelből közel 200-rt tk-s kutyát hobby kutyának és azokra se csak az oltást kell költeni hanem a kezeléseket...és mielőtt jönnek a beszólások, hogy azok is szaporítóktól vannak, azoknak mondanám, hogy NEM, azok tenyésztők voltak, hivatalos kennellel, meg kiállításokkal sem stb...
Úgyhogy ne általánosítsatok, mert a "szaporítóktól" származó kutyák is lehetnek tökéletesek, és gyönyörűek, míg a ti tenyészkutyáitok is lehetnek selejtesek....ez van...lehet lepontozni meg osztani...
Ja, és még azt hozzáfűzöm, hogy nem azért van ennyi kóbór kutya, mert agyonvannak szaporítva(ez is rájátszik)
hanem mert a sok felelőségteljes gazda addig szereti a kutyáját, amíg az kölyök, aranyos és lehet babusgatni... és általában ezek nemértenek egy kanyit se a kutyához, elrontják a nevelést, és amikor felnő, és ő veszi át a falkavezér szerepét, és ezt nem tudják sokan kezelni, akkor beültetik egy kocsiba, kiviszik az út szélére és otthagyják.
Vagy mert a kutya szétrágta a kedvenc cipőjét...vagy a legújabb amit hallottam, hogy sokat ugatott, ezért kidobták, vagy megölte a szomszéd macskáját vagy sorolhatnám.... Itt ezzel kéne tenni valamit, mert emiatt van sok kóbór kutya...
Vagy amit mi kóbórnak hinnénk, de nem az ,hanem csak kiengedik, hogy had járkáljon vagy, valaki majd megeteti, mert nekem most nincs kedvem emberek... de közben a kutyája embereket harap meg...ez itt a legnagyobb probléma, hogy sokan nem tudnak kutyát tartani, és megvesizk, ha az már nm jó, akkor mehet a levesbe, és vesznek helyette egy másikat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!