Most akkor mi az igazság oltások és séta kérdésében?
Láttam, hogy pont volt egy hasonló kérdés, hogy mikortól is lehet sétálni vinni a kölyökkutyákat. Már írtam néhány kérdést, két ideiglenesen örökbefogadott kölyökkel kapcsolatban. Most volt itt a doki és kapták meg az első oltást (kombinált) és a chipet. A doki azt mondta, hogy levihetem őket, csak kutyával és kutyakakival ne találkozzanak...Kockáztatni nem akarok, de az örökbefogadás esélyeit szerintem növelné, ha elkezdenék a szobatisztaságot tanulni. Szóval mit tanácsoltok? Lemehetünk tisztábbnak tűnő területre vagy túl nagy a rizikó, maradjunk még a lakásban?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Szerintem ezt mindenkinek magának kell eldöntenie az alapján, hogy milyen a környék, mennyi, milyen kutyák vannak arrafelé, van-e esetleg fertőző járvány, stb...Azt szokták mondani, hogy a szobatisztaság miatt érdemes levinni egy üres, kutyaürülékmentes területre pár percre dolgát intézni, aztán a járdán sétálni vele egy keveset, hogy szokja a pórázt és a külső ingereket, de kutyákhoz még nem kéne odaengedni...aztán a második-harmadik oltás közt már lehet ismerős, tuti oltott kutyákkal összeismertetni, a 3. oltás után pedig szabad a vásár :
Nekem még nem volt kölyökkutyám...de ha tenyésztőtől hoznék kölyköt, akkor kizárólag 8-9 hetes kora után, minimum két oltással...így már van egyfajta védettsége...a kezdetektől vinném sétálni, hiszen amit ekkor megismer, megtapasztal a világból, az élete végéig elkíséri...ami ilyenkor kimarad a szocializációjából, az később sokkal nagyobb fáradsággal pótolható csupán
Ez kizárólag a Te megítélésedtől függ. Kétlem, hogy növelné az esélyeidet, ha a kötelező oltások beadása előtt leviszed...
bár...ki tudja?!?!? Ismertek olyat is, aki nem várta meg egyik oltás sem, és már vitte a kutyát mindenhova, ráadásul bp. belvárosában, ami nem tekinthető egy patyolatnak, és semmi baja nem lett a kutyának.
Szerintem még otthon van a helye a blökinek, bár ez is eléggé fura dolog, mert cipődön, meg a ruhádon ígyis-úgyis beviszel a lakásba ezt-azt.
Esetleg ha van valami olyan hely, ahol se macska, se kutya nem szokott lézengeni, akkor oda le lehet vinni.
Ezt tényleg mindenkinek magának kell eldöntenie. Mi egyből visszük ill vittük őket ki/le ahogy hozzánk kerültek. Persze nem engedtük kutyák közé amíg nem voltak meg az oltások, de a szobatisztaságot már elkezdtük nekik egyből tanítani. Persze nem a kutyafuttatóra vittük őket, hanem egy kutyás szempontból kevésbé forgalmas, lehetőleg kutyapiszok mentes helyre és 5-10percnél tovább ritkán tartott 1-1 ilyen séta. Elvégezte a dolgát, meg lett dicsérve, kicsit játszottunk és mentünk vissza.
Túl sok olyan történetet hallottam, hogy újságpapírra vagy pelenkára szoktatott kutya soha vagy csak nagyon nehezen lett szobatiszta...
Ez a te döntésed, személy szerint én úgy gondolom hogy kisebb a rizikó, mint a kár amit a kiskutya nevelésében okozz a pelusra/újságra/alomra szoktatás.
Én mindet első perctől levittem, 10-15 perc szimatolás egy tiszta, kutya/macska mentes kis helyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!