Csak én tartom eltúlzottnak manapság ezt a tenyésztő mániát?
Minden kérdésben amiben kutyavásárlásról van szó a válaszolók 90%-a szerint azért érdemes tenyésztőtől vásárolni mert KÜLLEMBEN és JELLEMBEN is hozni fogja a fajtára előírt elvárásokat, valamint nagyobb valószínűséggel egészségesek is az ott vásárolt kutyák (a kérdésemben normális tenyésztőről írnék, kérdeznék).
Nekem a kedvenc fajtám a németjuhász. Ha én mondjuk holnap eldönteném hogy keresek egy kennelt ahonnan CSALÁDI kutyának szeretnék elhozni egy németjuhászt, úgy őszintén szerintetek mennyi olyan kennel van Magyarországon amelyikben a kutyák küllemben és jellemben is megfelelnek a standardben leírtaknak ? Csak mert az eddigi tapasztalataim szerint vannak a küllem kutyák, amik jellemben még csak meg sem közelítenek egy németjuhászt de szépek (már akinek), meg vannak a munkakutyák amik jellemben megfelelő tulajdonságúak viszont küllemben nem. Most akkor egy laikus ember hogyan tudná eldönteni hogy melyik verziót válassza? Hiszen ő csak egy olyan kutyát szeretne mint amilyen " A nagy könyvben" le van írva. Nincs ebben a tenyésztői ajnározásban egy kis ellentmondás ebből a szemszögből? És nem csak ebben a fajtában van így kettéválva a vérvonal.
Persze nem azt mondom hogy akkor most irány az első szaporító és hozok inkább onnan kutyát, csak olvasva a hozzászólásokat sokan kb istenként néznek a tenyésztőkre ami nekem egy kicsit furcsa.
Én mindig azt mondom, hogy ha számít a fajta, mert az a nagyon kedvenc, akkor tenyésztőhöz kell menni. Ha annyira nem számít, bőven elég az is, ha csak kicsit hasonlít a fajtára, akkor meg menhely. Szaporító semmiképp.
Németjuhászt nem ismerem különösebben, szóval ehhez nem tudok hozzászólni.
Fura mert a kérdés kb nem arra irányul mint amire gondolnék a leírtak alapján.
Az h a legtöbb fajtában kettévált a munka és a kiállítási vonal elég sajnálatos tény. Én annak a híve vagyok ha egy kutyát annak idején munkára tenyésztettek ki, akkor annak a mai napig legyen olyan felépítése h az adott munkát gond nélkül el tudja látni. Az h ez a felépítés miért nincs összhangban a manapság "divatos" kiállításon "kívánatos" típussal az ennél összetettebb kérdés és túlmutat akármelyik tenyésztő hatáskörén.
De visszakanyarodva a kérdésedhez... én azt mondom, ha az emberek legalább annyit foglalkoznának egy kutya (egy családtag) megvásárlásával, annyira járnának a dolgoknak utána stb mint mondjuk amikor kocsit vesznek, akkor gyorsan eljutnánk oda h nem lenne igény a szaporítókra, és igényesedne a "szaporítás".
És én nem istenítem a tenyésztőket, de basszus ha valaki jobban ért hozzá, jártasabb benne, tudja mi miért van akkor én inkább egy olyan embertől veszek kutyát mint olyantól akinél a koncepció annyi h közel volt a kan. A tenyésztést nem véletlenül hívják tenyésztésnek, mert az nemesíti a fajtát (kinek milyen irányba, de megvan a vonala, kinek munka, kinek kiállítás). Azt viszont már a vevőnek kell eldöntenie h melyiket preferálja és mi az ami számára fontos egy fajtában.
Nézd, én nem vagyok a fajkutyák hive.Tapasztalatból mondom,a fajkuttyokkal sokkal több baj van,mint a keverékkel.Nekem a kis keverék kutyusaim mindig sokkal ellenállóbbak voltak minden betegséggel szemben,mint a tiszta vérvonalúak.
A tenyésztők közt is van jó és rossz.Az olcsó nem feltétlenül rossz,és igaz ez forditva is.
Szerintem ha kutyát akarsz,és fajtisztát,akkor látogasd meg személyesen a kenneleket,nézd meg hogyan élnek,hogyan bánnak a kutyákkal,van e gyerek,azok hogy jönnek ki a kuttyokkal.És ha van rá lehetőséged, vigyél magaddal állatorvost,aki ott megtudja neked mondani, hogy egészséges e vagy sem a választott kutty(hogy ne később kelljen pofára esni-tapasztalat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!