Komondort nagyon rossz ötlet lakásban tartani, ugye?
Komondorom van és nem való lakásba. Egyrészt a mérete miatt sem, mivel mindent ledöntene (elefánt a porcelánboltban effektus), még megfordulni sem tudna rendesen. Másrészt a bundájával rengeteg koszt és egyéb dzsuvát (faleveleket, botokat, stb.) vinne be a lakásba. Harmadrészt pedig ezek a kutyák mind klíma szempontjából a kinti életet szeretik, mind a jellemük miatt kell nekik a nagy nyílt terület. Kis helyen bezárva nagy valószínűséggel meghülyülnek, mint ahogy a láncra kötött kuvasz/komondor is meghülyül, utána pedig azt mondják rájuk hogy öreg korukra megbolondulnak, meg a fejükben az a nemlétező csont nyomni kezdi az agyukat, stb....
A pásztorkutyák ráadásul nem igénylik úgy a gadza közelségét, mint más kutyák. Sok esetben csak reggel és este, mikor birkákat ki és behajtották találkoztak a juhásszal. Ha pedig állandó kinti legeltetés volt, sokszor a nyáj másik oldalán voltak.
"A pásztorkutyák ráadásul nem igénylik úgy a gadza közelségét, mint más kutyák."
Hát elég baj, hogy a tiéd nem igényel téged! Még ekkora hülyeséget! 3 pásztorkutyám van, mind a sarkamban vannak állandóan, de közöttünk van is kapcsolat azon kívül is, hogy enni és inni adok nekik! Nem kicsapott, elhanyagolt kutyák, hanem családtagok!
Nekem erről a kérdésről az jutott eszembe, hogy egyik ismerősöm a moszkvai őrkutyáját tartja a lakásban. Köszönik szépen, ők jól megvannak.
Nekem vadászkutyám van és lakásban lakik. Annyian mondták nekem is, hogy a vizsla nem való lakásba és nem lett igazuk. Boldog, kiegyensúlyozott, izmos kutya lett belőle. A titok pedig egyetlen dolog: foglalkozni kell vele és mozgatni. Én azoknak a pártján vagyok, akik azt az elvet vallják, hogy a kutya mehet a lakásba, ha az igényei megfelelően ki vannak elégítve.
Az hogy ki milyen kutyát tart, az már ízlés dolga. Én vizslabolond vagyok, más meg a terrierekre esküszik, a harmadik meg a pásztorkutyákra :)
21:15
Látom a lényeg felett elsiklottál. Nem azt írtam, hogy a kutya nem szeret a gazdájával lenni, hanem azt, hogy nem ígényli a gazda jelenlétét úgy, mint más kutyák. Az én komondorom nagyon sokszor csak úgy elvan magában, fekszik, figyel, de nem jön oda, nem lóg a seggemben. Ha olyanja van, akkor persze odajön, de nem állandóan.
Nem tudom, hogy neked milyen típusú pásztorkutyáid vannak, de a komondorokra ez jellemző, amit leírtam. És ez jellemző a többi keleti fajtára is.
A moszkvai őrkutya nem pásztorkutya. Német dogot és angol masztiffot is lehet lakásban tartani, pedig hatalmas állatok, de pl. a német dog inkább társasági kutyának számít manapság. :-)
Vadászkutyák igencsak gazdaközpontúak és a rövid szőrzet miatt sokan tartják lakásban. Persze megfelelően le kell mozgatni.
Én pl. az agaramat kint tartom télen is, nálam nem jöhet be a lakásba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!