Ez az. Kovetkezetes, eros kezu, hatarozott nevelesi mod?
Nekem ezek tetszenek :)
Kérdeztem már, behívás megtagadására, ha pl. még rátesz egy lapáttal a kutya és közben játékra hívna, azt mondta, ha nincs más választás és mindenképp utána kell mennem és elkapom, akkor grabancrázás + egy tockos neki.
Na de minden problémát nem lehet ezzel elintézni...
Az a bajom egyébként, hogy a kutyám a suli keretein belül szinte tökéletesen viselkedik, csinál mindent, úgy ahogy kérem és elvárom. Néha van 1-1 makacsabb napja, de nem jellemző, viszont, ha ezer inger éri, akkor sokkal engedetlenebb tud lenni és ezeknek az engedetlenségeknek az orvoslására keresem a megoldást :) Van olyan, hogy szimplán leszidom és látom rajta, hogy fülét-farkát behúzza, de olyan is van, hogy mondhatom én a magamét, mintha a falnak beszélnék és van, hogy a garabancrázás sem zökkenti ki.
Köszi :)
Akkor ezt még gyorsan meg kéne csinálnunk, mert épp állunk át BARF-ra, reggelire még tápot kap, vacsira pedig hőkezelve husit, csontot stb.
Mennyi ideig csináljuk? Egyébként ő kajáért, jutalomfalatért teszi a dolgát általában, de látom rajta ilyenkor, hogy tényleg csak a kajáért, pontosan tudja, ha megcsinálja, akkor utána jön a jutalom, 1-1 jutalmat még ki lehet hagyni, de ha pl. 8-10 alkalommal kihagyom, akkor már elgondolkodik, hogy megcsinálja-e. Olyannyira szereti a hasát, hogy pl. egy falat virslivel még a villanyoszlopnak is neki tudnám vezetni, ha akarnám.
Mostanában jutottam el odáig, hogy szeretném, ha tekintélyből, tiszteletből is megcsinálná azokat, amiket kérek tőle (ez alatt nem azt értem, hogy soha nem kapna jutalmat), csak arra gondolok, hogy most már bőven tudja mit várok el tőle és csinálja is meg. Erre mondjuk az oktatónk mindig azt mondja, hogy mi sem dolgozunk ingyen, a kutyától se várjuk el, csak hát na.. Szerinte pl. a láb melletti követésnél kevés jutalomfalatot adok Joeynak. Szóval nem tudom. De azért az a véleményem, hogy egy 1 éves kutya azért ne csak jutalomfalatért üljön, feküdjön le stb. Vagy rosszul látom? (Otthon persze nincsenek ilyen gondok, ott szépen csinálja, amit mondunk neki)
Ez alatt a kötődési tréning alatt még nem alkalmaztad a megtolást, ugye? Hogy büntetted, ha nem jött vissza behívásnál?
Próbálom átültetni a dolgokat a mindennapi életbe, van, hogy látom a fejlődést, van hogy visszaesik. Szerintem ez azért is van, mert hiába múlt 1 éves, nagyon kölyök még, ez minden mozzanatán látszik, lassan érő típus és mostanában veszem észre, hogy újabb kamasz korszakát éli a drága :)
Idegen területen nagyon jól megy a behívás, sőt mondhatni 20-30 méternél távolabb nem is megy tőlem, ha sétálunk is közben, de ha már kutyás társaság is van, akkor rosszabb az arány, jön ő felém, de időközben a sok kutya között "elfelejti", hogy behívtam és ha közben játékra hívják, hozzájuk megy. De ha pl. olyan helyen vagyunk, amit már ismer és nem sétálunk pl. egy mezőn, hanem lecövekeünk egy parkban, pláne ha kutyás társaság is van, akkor megint rosszabb a helyzet.
Vannak olyan helyek, ahol a lehetőség adott rá, hogy elbújjak, olyankor eszeveszett keresésbe kezd, hogy hova lettem és rendeződik a helyzet, onnantól első szóra behívható, de sajnos nem mindenhol tudok elbújni :S
Hát majd alakul, minden esetre nekem is sokkal következetesebbnek kell lennem vele, ez tény :) Meg a behívást megtagadását kéne jól megtorolnom.
Köszönöm a válaszod :)
Ja és bocs kedves kérdező, hogy belekérdeztem a kérdésedbe, de remélem te is hasznosítod a válaszokat :)
Ismerős :D
Az is a baj egyébként, hogy nálunk nincs kutyafuttató, vannak parkok, de mostanában járják a közteresek is őket, így jó, ha egy héten 1x-2x meg tudom oldani, hogy máshol pl. mezőn vagy ismerősnél legyen egy kis játék is más kutyával. Pedig az lenne a jó, ha ez napi rendszerességű lenne, mert ilyenkor akkora extázisba esik, hogy azt elmondani nem tudom. Tegnap kivittem ismerősünkhöz játszani, amikor bementünk a kapun, már a "kis" barátja ugrálva várta, hogy játszanak már (ismerősömék elutaztak pár hétre nyaralni, így nem volt, aki rászóljon a kutyára, a szomszéd gondozza, de nem figyelt rá). Leültettem Joeyt, egészen addig ült is, amíg nem ugrott rá a másik kutyus :D Nálunk mindig úgy van, hogy mielőtt elengedem, leültetem és szép nyugodtan ki kell várnia, amíg lecsatolom róla a pórázt, utána mondom neki, hogy mehetsz játszani. Ja és azt felejtettem el mondani, hogy mivel ritkán van lehetőség kutyás játékra, így akkora az öröm mindig, hogy ebben az esetben a jutalomfalat sem használ az elején. Ha már alább hagyott a hév, akkor behívható. Csak hát jó lenne, ha ez minden helyzetben állandósulna. De tegnap pl. szóltam neki, hogy gyere, megyünk és jött is szépen, majd a kapuban, amikor láb mellé akartam hívni, szépen sarkon fordult, hogy ők még játszanak egyet.
Ez hiányzik amúgy a suliból, hogy el legyenek engedve a kutyák és a behívást is gyakoroljuk így. Elvileg lesz majd ilyen is, de hát mindig azt a választ kapom, hogy majd majd...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!