Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ez az. Kovetkezetes, eros...

Ez az. Kovetkezetes, eros kezu, hatarozott nevelesi mod?

Figyelt kérdés
Vannak fajtak amire azt irjak hogy "hatarozott, kemenykezu, kovetkzetes gazdanak valo". Na most en nem tudom hogy mit ertenek ez alatt pontoaan d en nem tudok ordibalni a kutyaval ha rossz nen tdok racaapni es megrancigalni a nyakat ha rossz... De a hataroott kovtkezetesseg azt ugy velem az, hogy ha nem mehet e a szobamba a kutya akkor SOSE engedem be es hivom be... ES ha megis bemegy akkor jon a leszidas... Jol gondolom ezt a nevelesi hatarozottsagot?

2012. aug. 10. 09:42
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
90%
A megtolás úgy néz ki, hogy a kutyát addig hajtod, míg nagyon rosszul nem érzi magát (fül-faroktartás, testtartásból látni). Csak mész felé, nem hagyod, hogy lefeküdjön, hajtod őt, elküldöd magadtól, a biztonságtól (hisz az te vagy neki). Ezzel tul.képpen azt éred el, hogy azt hiszi, hogy kizárod a falkából. Ez a legnagyobb büntetés egy kutyának, a farkasfalkában is jobb még akár omegának lenni, mint egyedül. Ez elég komoly terhelés a kutyára, ahogy 79-es is írta csak igen komoly csínyek esetén alkalmazandó (behívás megtagadás, nyílt agresszió). Nagy előnye, hogy igen hatásos, elég egyszer-kétszer alkalmazni megfelelően, és többet a kutya nem követi el azt az engedetlenséget. Én egyzser alkalmaztam csak (még nem tanultam meg megfelelően használni, ezért nem mertem többször), mikor az ebem a földről falt, majd a letiltásomat nem vette figyelembe. Azóta nem falt a földről, sőt kikerüli a kaját.
2012. aug. 10. 12:44
 12/25 anonim ***** válasza:
90%
De ne aggódj, Alexandra, bizonyára más módszerek is jók, tudtommal te is jársz suliba Joeyval, esetleg kérdezd meg ott az oktatót, hogy ő mit javasolna engedetlenség esetén.
2012. aug. 10. 12:48
 13/25 anonim ***** válasza:
51%

Nekem ezek tetszenek :)

Kérdeztem már, behívás megtagadására, ha pl. még rátesz egy lapáttal a kutya és közben játékra hívna, azt mondta, ha nincs más választás és mindenképp utána kell mennem és elkapom, akkor grabancrázás + egy tockos neki.

Na de minden problémát nem lehet ezzel elintézni...

Az a bajom egyébként, hogy a kutyám a suli keretein belül szinte tökéletesen viselkedik, csinál mindent, úgy ahogy kérem és elvárom. Néha van 1-1 makacsabb napja, de nem jellemző, viszont, ha ezer inger éri, akkor sokkal engedetlenebb tud lenni és ezeknek az engedetlenségeknek az orvoslására keresem a megoldást :) Van olyan, hogy szimplán leszidom és látom rajta, hogy fülét-farkát behúzza, de olyan is van, hogy mondhatom én a magamét, mintha a falnak beszélnék és van, hogy a garabancrázás sem zökkenti ki.

2012. aug. 10. 13:12
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
Akkor ezek alapján nem tisztel eléggé. Mi az alapfokot egy kötődési tréninggel kezdtük, ami szerintem nektek is jót tenne. Ehhez még suli és szakértő sem kell. Annyi az egész, hogy a napi ételét (tápot) engedelmes feladatokra kapja. Tehát behívásra, ültetésre, fektetésre, marad stb. Első egy- két hétben várhatóan tüntetni fog, csak azért sem csinálja, utána fogsz javulást látni. Ha nem éhes, akkor aznap nem kap enni, semmi baja nem lesz, a kutyák sokkal többet kibírnak kaja nélkül (az enyém volt, hogy 3 napra megmakacsolta magát, 3. napon sem jött a behívásra, nem figyelt rám. 4. nap már igen, akkor már elég éhes volt:)). Amit a kiképző javasol, tényleg nem túl jó, mert a kutyusod hozzászokik ehhez, már nem lesz büntetés számára. Ha tényleg tetszenek ezek a módszerek, próbáld meg valamelyik tükörsulit felkeresni, tudom, hogy messze laksz, de ha megoldható az utazás próbáljátok meg megoldani, mert tényleg nagyon sokat segítenek ezek a módszerek.
2012. aug. 10. 13:20
 15/25 anonim ***** válasza:

Köszi :)

Akkor ezt még gyorsan meg kéne csinálnunk, mert épp állunk át BARF-ra, reggelire még tápot kap, vacsira pedig hőkezelve husit, csontot stb.

Mennyi ideig csináljuk? Egyébként ő kajáért, jutalomfalatért teszi a dolgát általában, de látom rajta ilyenkor, hogy tényleg csak a kajáért, pontosan tudja, ha megcsinálja, akkor utána jön a jutalom, 1-1 jutalmat még ki lehet hagyni, de ha pl. 8-10 alkalommal kihagyom, akkor már elgondolkodik, hogy megcsinálja-e. Olyannyira szereti a hasát, hogy pl. egy falat virslivel még a villanyoszlopnak is neki tudnám vezetni, ha akarnám.

Mostanában jutottam el odáig, hogy szeretném, ha tekintélyből, tiszteletből is megcsinálná azokat, amiket kérek tőle (ez alatt nem azt értem, hogy soha nem kapna jutalmat), csak arra gondolok, hogy most már bőven tudja mit várok el tőle és csinálja is meg. Erre mondjuk az oktatónk mindig azt mondja, hogy mi sem dolgozunk ingyen, a kutyától se várjuk el, csak hát na.. Szerinte pl. a láb melletti követésnél kevés jutalomfalatot adok Joeynak. Szóval nem tudom. De azért az a véleményem, hogy egy 1 éves kutya azért ne csak jutalomfalatért üljön, feküdjön le stb. Vagy rosszul látom? (Otthon persze nincsenek ilyen gondok, ott szépen csinálja, amit mondunk neki)

Ez alatt a kötődési tréning alatt még nem alkalmaztad a megtolást, ugye? Hogy büntetted, ha nem jött vissza behívásnál?

2012. aug. 10. 13:48
 16/25 anonim ***** válasza:
54%
az a gond, hogy ti a munkát lekorlátozzátok az iskola kereteire. Én az első kutyámmal akit próbáltam képezni, 97 pontos BH vizsgát csináltunk, ráadásul idegen pályán. Marha boldog voltam, és jutalmul levittem fürdeni egy nagyot. na hát a parton ugy elszaladt, hogy fél óra kellett, mire bevadásztam. na ezt soha többet. A mostani gyerekkel nincs olyan, hogy csak a pálya. példa: kiveszem a kocsiból, addig ki van fektetve, amig én is kiveszem a cuccaim. utána ül, póráz fel, és lábhoz. Igy megyünk egy 10-20 métert, közben dicséret, jutalom. utána mehet futni, játszani. és a kutya soha nem csinálhat semmit amig meg nem dolgozik a jutalomért, ami jelen esetben a játék. Kajánál is, mindig. Folyamatos a fegyelmező munka. ha játszik más kutyával, akkor is behivom néha, megsimogatom, mehet vissza. 2 éves. első szóra jön, kutyától, macskától visszahivható. és már automatikusan tudja a dolgát, nem kell érte cseszegetni. én ezekben az uj módszerekben nem hiszek. A lelki terror sokkal keményebb a kutyának, mint ha az ember megrázza a grabancát, vagy jól fenékbe billenti. Egy érzékenyebb kutyát tönkretehet, egy agresszivabbat még agresszivabbá. Én egyszer bántottam, és pont a behivás miatt. nem jött vissza, és még csak vissza sem nézett. A párom megfogta, és akkor kikapott, és leüvöltöttem a fejét. ez csak egyszer fordult elő, azóta bárhol elengedhetem. Szoktam olyat is csinálni, hogy hagyom szaladgálni, egyszer csak kiadom a fekszik vezényszót. Aztán odamegyek hozzá, és nagy dicséret, nagy játék. A fegyelmező munka bele kell, hogy ivódjon. és az csak akkor fog, ha az elején minden sétánál, játéknál csak 2-en vagytok. nem bandázik, a gazdi nem pletykál. A sok közösen eltöltött idő, munka játék az ami a kapcsolatot erőssé teszi. és amit lehet mindig lehet, amit nem azt sosem. és még egy fontos. ha hsiztis a gazdi, vagy ideges, akkor inkább ne is foglalkozzon aznap a kutyával. mert akkor értelme nem sok lesz.
2012. aug. 10. 15:04
 17/25 anonim ***** válasza:

Próbálom átültetni a dolgokat a mindennapi életbe, van, hogy látom a fejlődést, van hogy visszaesik. Szerintem ez azért is van, mert hiába múlt 1 éves, nagyon kölyök még, ez minden mozzanatán látszik, lassan érő típus és mostanában veszem észre, hogy újabb kamasz korszakát éli a drága :)

Idegen területen nagyon jól megy a behívás, sőt mondhatni 20-30 méternél távolabb nem is megy tőlem, ha sétálunk is közben, de ha már kutyás társaság is van, akkor rosszabb az arány, jön ő felém, de időközben a sok kutya között "elfelejti", hogy behívtam és ha közben játékra hívják, hozzájuk megy. De ha pl. olyan helyen vagyunk, amit már ismer és nem sétálunk pl. egy mezőn, hanem lecövekeünk egy parkban, pláne ha kutyás társaság is van, akkor megint rosszabb a helyzet.

Vannak olyan helyek, ahol a lehetőség adott rá, hogy elbújjak, olyankor eszeveszett keresésbe kezd, hogy hova lettem és rendeződik a helyzet, onnantól első szóra behívható, de sajnos nem mindenhol tudok elbújni :S

Hát majd alakul, minden esetre nekem is sokkal következetesebbnek kell lennem vele, ez tény :) Meg a behívást megtagadását kéne jól megtorolnom.

Köszönöm a válaszod :)

Ja és bocs kedves kérdező, hogy belekérdeztem a kérdésedbe, de remélem te is hasznosítod a válaszokat :)

2012. aug. 10. 16:17
 18/25 anonim ***** válasza:
54%
ezért kell minden egyes elengedés előtt valamit követelni tőle. Taulja meg, hogy a fél szeme mindig a gazdán van. Én beleestem anno abba a hibába, hogy ááá, itt nem gyakorolunk mert itt mindig csak a játék van, na aztán meg is szivtam rendesen:))) Ti klikkerrel tanultok? csak azért kérdezem, mert mi arra használtuk , hogy megszokta, a klikk után mindig kaja van, (na most az enyém annyira kajás, hogy vacsora után is lehet még kajával motiválni:)) ) igy kimentünk elengedtem, futkározott, aztán hivás, klikk, és a kutya ugy porzott vissza, mint a villám:)))) De ez csak akkor használható, ha nem klikkerrel dolgoztok. ( ez a fenékberugos behivás után jött) csak azért iktattam be, hogy kialakuljon benne, a gazdához mindig kell, és jó visszajönni.
2012. aug. 10. 16:41
 19/25 anonim ***** válasza:

Ismerős :D

Az is a baj egyébként, hogy nálunk nincs kutyafuttató, vannak parkok, de mostanában járják a közteresek is őket, így jó, ha egy héten 1x-2x meg tudom oldani, hogy máshol pl. mezőn vagy ismerősnél legyen egy kis játék is más kutyával. Pedig az lenne a jó, ha ez napi rendszerességű lenne, mert ilyenkor akkora extázisba esik, hogy azt elmondani nem tudom. Tegnap kivittem ismerősünkhöz játszani, amikor bementünk a kapun, már a "kis" barátja ugrálva várta, hogy játszanak már (ismerősömék elutaztak pár hétre nyaralni, így nem volt, aki rászóljon a kutyára, a szomszéd gondozza, de nem figyelt rá). Leültettem Joeyt, egészen addig ült is, amíg nem ugrott rá a másik kutyus :D Nálunk mindig úgy van, hogy mielőtt elengedem, leültetem és szép nyugodtan ki kell várnia, amíg lecsatolom róla a pórázt, utána mondom neki, hogy mehetsz játszani. Ja és azt felejtettem el mondani, hogy mivel ritkán van lehetőség kutyás játékra, így akkora az öröm mindig, hogy ebben az esetben a jutalomfalat sem használ az elején. Ha már alább hagyott a hév, akkor behívható. Csak hát jó lenne, ha ez minden helyzetben állandósulna. De tegnap pl. szóltam neki, hogy gyere, megyünk és jött is szépen, majd a kapuban, amikor láb mellé akartam hívni, szépen sarkon fordult, hogy ők még játszanak egyet.

Ez hiányzik amúgy a suliból, hogy el legyenek engedve a kutyák és a behívást is gyakoroljuk így. Elvileg lesz majd ilyen is, de hát mindig azt a választ kapom, hogy majd majd...

2012. aug. 10. 16:57
 20/25 anonim ***** válasza:
Ja, amúgy nem klikkerezünk. Még az oviban volt rá kísérlet, de nagyon béna voltam, össze-vissza kattintgattam :D
2012. aug. 10. 16:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!