Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért hiszik az emberek, hogy...

Miért hiszik az emberek, hogy a nagyobb testű fajtáknak kínzás a lakás?

Figyelt kérdés
Komolyan mondom, az agyam eldobom ettől a tévhittől. Sok nagy fajta arra lett kitenyésztve, hogy szép komótosan körbejárja párszor a területet, ha nincs semmi, pihenjen. Erre tökéletesen elég neki a séta. Miért gondolják, hogy a kistestű fajtáknak kevesebb mozgás kell? Sokuk patkány- vagy egyéb kistestű emlős vadászatára lett kitenyésztve.A másik meg, az udvar 3-4x akkora, mint egy lakás. Ott majd szaladgálni fog, azt hiszik? Ott is ugyanúgy csak fekszik.
2012. júl. 14. 18:59
1 2 3
 11/21 anonim válasza:
17%
Nem a nagytestű kutyáknak kínzás a lakás, hanem jóformán minden kutyának... egy vizslát lakásban? A vizsla egész nap rohangál, és nem, nem fázik meg -30°ban sem, ha hozzá van szokva... Nekünk kertesházban volt 2 vizslánk, és napi 5-6 órát legalább rohangáltak, játszottak. Kinek van ideje és lehetősége ennyit sétálni a kutyájával..? Most pedig egy tanyán élek, komondor kutyám van, aki szintén rengeteget rohangál. Nővérem basset hound-ja is rengeteget rohangál... sőt, még barátnőm westije is kint van... csak a legnagyobb hidegben alszik az előszobában. A kutyák is csak állatok, és mi bármennyire is szeretnénk néha még az ágyba is beengedni őket, nekik kint van a helyük, és ott érzik magukat a legjobban.
2012. júl. 14. 19:53
 12/21 anonim ***** válasza:
50%
attól függ, mekkora a lakás. Én a kis-közepes testű kutyámat is kerülgetem néha a lakásban. A mi kertünk mondjuk kisebb, mint a lakásunk, szóval nálunk a lakás jobb. Persze egy hatalmas kert, ami szép, nem veszélyes, nem toklászos, van árnyékos hely benne, az más.
2012. júl. 14. 19:55
 13/21 anonim ***** válasza:
86%
Nagytestű kutyáim szinte egész nap a házban fekszenek..maguktól nem mennek ki csak ugy rohangálni,napi sétával megoldva a mozgásuk. Városi lakásban panelba is tartottam nagytestű,hosszú szőrű kutyát.télre nem növesztett akkora bundát mint szokott. Naponta minimum 3 séta és élvezte a lakás életet. Viszont volt mini kutyám is,,több is ,akiket egész nap nem lehetett lelőni,és nagyon sokszor meg is tiportam. Közepes testű kutyát számtalant tartanak lakásba,szerintem nekik sokkal nagyobb a mozgás igényük!! Közepes testű kutyával is éltem városi lakásba! Maradtam a nagy testnél:))Meg van a saját helyük,ott fekszenek,nem össze vissza,és simán éjjel ki lehet köztük menni! Ez szerintem egy hülye kifogás,hogy akadályoznak a lakásba,sőt ha kell rögtön fel is állnak,ha arrébb kell feküdniük!
2012. júl. 14. 20:06
 14/21 anonim ***** válasza:
85%

Azt mondjátok már meg,hogyha oylan baromi jó lérzik magukat a kertben,miért van az ,hogy az összes kutyám eddig (szabad ki-be járásuk volt),10 esetből 9 szer bejött és a lábamnál,az asztal alatt döglött. Vagy ha az egész család a nappaliban,a kutya ott szeretett lenni,a gazdája,az emberek,a falkája társaságában.

Kiment az udvarra ha hallott valamit (kapunyitás,kulcszörgés stb) ,megnézte mi a helyzet,ha kellett jelzett,és ennyi. Eszébe sem jutott össze vissza rohangálni a kertben,hiszen játszani nem tud egy kutya egyedül,mit cisnáljon,nézzen maga elé egész nap? Ezt a hüyleséget,hát eszem megáll..

Engem nem érdekel ha valaki kirakja a kertbe a kutyát,hogy az majd ellesz magával,sétálnia sem kell ,meg állatnak kint a helye stb,de ennyire pofátlanul ne terjesszétek már a hüyleésget,hogy mennyivel jobb nekik a kertben.. más az,hogy egy kutya túlél,elvegetál 15 évet foglalkozás nélkül is,meg más az,hogy jó élete van és boldog.

A vadászkutyákat pedig kivétel nélkül a házban tartották már nagyon régóta,nagyon embercentrikusak,és a vizsla meg is fagy télen kint éjszaka. A legtöbb kutyának büntetés,ha nem lehet a falkájával,és egész nap egyedül ücsörög kint aztán néha valaki elélöki a kaját.

2012. júl. 14. 21:02
 15/21 VBeata81 ***** válasza:
88%
Valójában a kutya természetéhez, farkastól örökölt ösztönvilágához sokkal inkább illik a lakásban tartás. És ez nem az én okosságom, tudományos megállapítás. A farkasfalka az odúban (otthon) pihen, együtt a falkával (család), és az odúból indulnak el vadászni, portyázni (séta). Ez az életforma természetesebb a kutyák számára, mintha egymagukban kilökik az akármilyen tágas kertbe!
2012. júl. 14. 21:25
 16/21 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy vannak, akik nem ezt a kertbe kilökős baromságot nyomatják, az agyam eldobom néha ettől.
2012. júl. 14. 21:38
 17/21 anonim ***** válasza:
77%

"A lakásban tartás pedig ellenkezik a kutya természetes életterével." A kutya, mint ragadozó természetes élettere a vadonban van. De nézzünk közelebbről. Ezzel a felfogással a juhászkutya természetes élettere a birkák, marhák között van. Neki is kínzás a kert is, a lakás is, nem? Miért tartanak az emberek juhász kutyákat így? A vadász kutyákat, kopókat sem szokták hetente vadászatra vinni. Ezt se tartson senki, nem? Sőt, a Kau "természetes élettere" akkor Azerbajdzsánban meg a többi kaukázusi országban van. Akkor kínzás neki, ha valaki itt tartja? Ez már egy annyira szánalmas, röhejes indok volt!

Mint talán tudjátok, a kutya falka állat, első sorban a gazdájával, családjával, falkájával akar lenni ösztönösen. Csak a saját közösségében érzi, érezheti magát biztonságban és nyugton, lévén, hogy évmilliókig ez a tudat, ez az ösztön fejlődött benne. És egészen a 20. századig nem is volt gond a felfogással, csak akkor épp az ember kitalálta, hogy egy tökéletes kommunikatív falkaállatnak az a jó, ha kidobják a kertbe, naponta elé lökik a vizét és kajáját és összesen 1-2 órát a gazdájával lehet. Örüljön, ha hétvégén a 3 óra összejön.

Ami a pásztor kutyákat illeti, valóban, szükségük van arra, hogy védjék a területüket, hogy így dolgozzanak. Ettől függetlenül még nekik is az jelenti a boldogságot, ha a gazdájukkal lehetnek. Jó barátom kau-ja ki nem tenné a lábát a lakásból, csak ha jön a postás, újságos, stb. Szabad kijárású, valahogy mégis jobban élvezi, ha bent lebzselhet a családdal ahelyett, hogy a sétákat leszámítva a maradék 20-22 órában unatkozzon kint egyedül. Ő sem szokott a semmiért futkosni.

2012. júl. 14. 22:16
 18/21 anonim ***** válasza:
69%

Nekem is nagy testű kutyusom volt ( németjuhász roti keverék). Nagyon jól érezte magát a lakásba.Heti egyszer elvittem egy nagyobb sétára. pl erdőbe.

napi 3szor vittem le. sztem nagytesű kutyus simán lehet lakásba.Most van egy picike kutyusom érdekes neki sokkal nagyobb s mozgásigénye..

2012. júl. 14. 22:16
 19/21 Szilvi & Argos ***** válasza:
82%
Röviden: azt hiszik az emberek, hogy kis kutya=kis mozgásigény, nagy kutya=nagy mozgásigény
2012. júl. 14. 22:43
 20/21 anonim ***** válasza:
82%
Sokan azt hiszik, hogy egy nagytestű kutyának sokkal több mozgásra van szüksége. Nekem kistestűm van, ma 3 órát voltunk vizezni, plusz 2-t sétáltunk pórázon és póráz nélkül vegyesen de még azért felháborodva odaállt az ajtóba, mikor indultam, hogy ő nem jöhet???? Kérdem én, a kertben mennyivel lenne jobb neki, ha egész nap ki lenne csapva, mondván hogy elszaladgál magában .. Amúgy nagy kertünk van és kinti-benti kutya, mégis mindig bent pihen, ha csak teheti és mindig ott kotnyeleskedik, ahol mi, a falkája is vagyunk. Szerintem a lakásban tartott kutyáknak sokszor tartalmasabb életük van, mint a kertieknek ...
2012. júl. 14. 23:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!