Miért hiszik az emberek, hogy a nagyobb testű fajtáknak kínzás a lakás?
Azt mondjátok már meg,hogyha oylan baromi jó lérzik magukat a kertben,miért van az ,hogy az összes kutyám eddig (szabad ki-be járásuk volt),10 esetből 9 szer bejött és a lábamnál,az asztal alatt döglött. Vagy ha az egész család a nappaliban,a kutya ott szeretett lenni,a gazdája,az emberek,a falkája társaságában.
Kiment az udvarra ha hallott valamit (kapunyitás,kulcszörgés stb) ,megnézte mi a helyzet,ha kellett jelzett,és ennyi. Eszébe sem jutott össze vissza rohangálni a kertben,hiszen játszani nem tud egy kutya egyedül,mit cisnáljon,nézzen maga elé egész nap? Ezt a hüyleséget,hát eszem megáll..
Engem nem érdekel ha valaki kirakja a kertbe a kutyát,hogy az majd ellesz magával,sétálnia sem kell ,meg állatnak kint a helye stb,de ennyire pofátlanul ne terjesszétek már a hüyleésget,hogy mennyivel jobb nekik a kertben.. más az,hogy egy kutya túlél,elvegetál 15 évet foglalkozás nélkül is,meg más az,hogy jó élete van és boldog.
A vadászkutyákat pedig kivétel nélkül a házban tartották már nagyon régóta,nagyon embercentrikusak,és a vizsla meg is fagy télen kint éjszaka. A legtöbb kutyának büntetés,ha nem lehet a falkájával,és egész nap egyedül ücsörög kint aztán néha valaki elélöki a kaját.
"A lakásban tartás pedig ellenkezik a kutya természetes életterével." A kutya, mint ragadozó természetes élettere a vadonban van. De nézzünk közelebbről. Ezzel a felfogással a juhászkutya természetes élettere a birkák, marhák között van. Neki is kínzás a kert is, a lakás is, nem? Miért tartanak az emberek juhász kutyákat így? A vadász kutyákat, kopókat sem szokták hetente vadászatra vinni. Ezt se tartson senki, nem? Sőt, a Kau "természetes élettere" akkor Azerbajdzsánban meg a többi kaukázusi országban van. Akkor kínzás neki, ha valaki itt tartja? Ez már egy annyira szánalmas, röhejes indok volt!
Mint talán tudjátok, a kutya falka állat, első sorban a gazdájával, családjával, falkájával akar lenni ösztönösen. Csak a saját közösségében érzi, érezheti magát biztonságban és nyugton, lévén, hogy évmilliókig ez a tudat, ez az ösztön fejlődött benne. És egészen a 20. századig nem is volt gond a felfogással, csak akkor épp az ember kitalálta, hogy egy tökéletes kommunikatív falkaállatnak az a jó, ha kidobják a kertbe, naponta elé lökik a vizét és kajáját és összesen 1-2 órát a gazdájával lehet. Örüljön, ha hétvégén a 3 óra összejön.
Ami a pásztor kutyákat illeti, valóban, szükségük van arra, hogy védjék a területüket, hogy így dolgozzanak. Ettől függetlenül még nekik is az jelenti a boldogságot, ha a gazdájukkal lehetnek. Jó barátom kau-ja ki nem tenné a lábát a lakásból, csak ha jön a postás, újságos, stb. Szabad kijárású, valahogy mégis jobban élvezi, ha bent lebzselhet a családdal ahelyett, hogy a sétákat leszámítva a maradék 20-22 órában unatkozzon kint egyedül. Ő sem szokott a semmiért futkosni.
Nekem is nagy testű kutyusom volt ( németjuhász roti keverék). Nagyon jól érezte magát a lakásba.Heti egyszer elvittem egy nagyobb sétára. pl erdőbe.
napi 3szor vittem le. sztem nagytesű kutyus simán lehet lakásba.Most van egy picike kutyusom érdekes neki sokkal nagyobb s mozgásigénye..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!