Miért nem szeretik általában az emberek a magyar kutyafajtákat?
Miért tetszik ált. az embereknek jobban a bichon havanese mint a puli? Mitől "cukibb" a westie (west highland white terrier) mint a pumi? A mudi miért nem elég okos, miért kell helyette egy border collie? Mitől lesz jobb házőrző a rotweiler a kuvasznál, a kaukázusi juhász a komondornál? Miért kell egy óriás schnauzer mondjuk egy drótszőrű magyar vizsla helyett? Vagy miért lesz jobb családi kutya egy boxerből, mint egy rövidszőrű magyar vizslából? Miért választanának az emberek inkább egy whippetet mint egy magyar agárt? És miért jobb "csak úgy" az erdélyi kopónál a beagle?
Mondjátok el, mert nem értem!
(Nekem egyébként kuvaszom van.)
Tisztelet a kivételnek, de tényleg a nagy közönség küllemre és divat alapján választ. A border és a mudi között tapasztalataim szerint nem sok különbség van, csak a mudi csahosabb és nem olyan szép meg aranyos. De agilityre, sportra, kedvencnek ugyanúgy kiváló. Számomra eszményi kutya, akárcsak a pumi, dehát az sem "szép" (szubjektív), ugyebár...
A kuvasztól sokan félnek, hiába alaptalanok a vádak - megőrül, harapja a gazdáját, stb. Könyörgöm, ezt csak azoktól hallom, akik kétméteres láncon tartják! Nagyon hűséges, gyönyörű kutya... A komondor szintúgy, persze foglalkozni kell velük, szocializálni őket.
A vizslákat is ismerek közelebről, nagyon értelmes, ragaszkodó kutya, de ő sem mutatós az átlag szemében. A kopót meg nem is ismerik, csak a beagle-t, esetleg a basset houndot.
De mindegy, aki ismeri a magyar fajtákat közelebről, az nagyon szereti őket, aki pedig nem akarja, az úgysem fogja megkedvelni egyiket sem... pusztába kiáltott szó.
Szia!
Én is egyetértek azzal, hogy szinte minden magyar kutyafajtáról kialakult a köztudatban valami szterópia. Hányszor hallottam már ezt: Kuvasz...hmm...hát az egy agresszív, kiszámíthatatlan, hamis kutya...meg ne simogasd, csak a pillanatra vár hogy beléd marhasson...még a saját gazdájára is rátámad...A komondorról ugyanez a nézet alakult ki, ezzel törmték a fejemet mindig...De nemrég saját magam is megtaőasztalhattam: ez hülyeség!!Én imádom a kuvaszt, fantasztikus kutya, kiállításon simán megtuttam simogatni, nem volt gond, nem harapott, nem morgott. A környékünkön lakik kuvasz, remek házőrző, rettenthetetlen, de a gazdája jelenlétében meg tuttam simogatni őt is. A komondor...hát az meg a kedvenc kutyafajtám...kiállításon olyan kedvesek voltak, bújtak hozzám, de rettenthetetlen házőrzők ők is.
Igaz az is, hogy a magyar fajták soha nem voltak divatfajták, ezért a sikerük sem olyan nagy.
De igaz az is, hogy csak az vegyen magyar kutyát, aki gondját tudja viselni...
Amúgy talán azért sem olyan közkedveltek, mert nem állnak közel napjainkhoz...a karakterük, igényeik alapján inkább nagy kertesházba, tanyára valók, persze meg lehet oldani, ha rendszeresen sétáltatjuk őket...Szerintem nagyobb fiygelmet érdemelnének a magyar kutyák, hiszen nemzeti kincsink mindannyian és nekem se tetszik, hogy nem tisztelik őket...szomorúan láttam, hoyg legutóbb amikor egy gyereket teszteltek, mindőssze ennyit tudott mondani magyar fajtákról, amikor sorolni kellett:
...háát puli...aztán vizsla...kuvasz...németjuhász...pff ennyi volt, egyszerűen nem ismerik a magyar kutyákat pedig szerintem illene:((
A magyar kutyák nagy része még mind olyan jó ösztönökkel rendelkeznek mint a régiek, ez a mai modern emberek többségének nem felel meg. És aki nem tudod elég időt fordítani egy több órányi mozgást igénylő kutyának, az ne vegye meg. Igazából a border meg a mudi ugyanaz a kategória, de az ember valamiért bordert vesz, mert szebbnek látja. Tény, hogy szörnyen okosak, visszahúzódóak. De a mudi is az, az meg hogy ugat, miért baj? ki lehet nevelni belőle. Ésrevettem, hogy egyesek a mudijukat angol terelésmódra oktatják, ami a bordernek felel meg, hát persze, hogy nem teljesítenek olyan jól. A border nem érzi akkora szükségét a segítésnek, a mudinak lételeme, hogy feladata legyen.
A kuvasz, a komondor meg aztán tényleg kemény kutyák, csak nagyon hohháértő embereknek ajánlom. És azzal is kell foglalkozni, ha megkötik, agresszív lesz.
Az a baj hogy a magyarországiak nem akarják megőrizni a múltat, vigyázni a nemzeti értkekre. Észtevehető, hogy míg a határon túli magyarokba belenevelik a hazaszeretetet, felszólítanak nyelvünk, nemzeti kincseink védelmére, addig a magyarországiakkat nem. Folyamatosan a külföldieket majmolják, szerintem nem ettől leszünk menők(tisztelet a kivételnek).
"Az Országgyűlés nemzeti kinccsé nyilvánította ősi magyar állatfajtáinkat, köztük a kilenc nemzeti kutyafajtát is.
De milyen a magyar?!? Olyan, mint minden mással kapcsolatban! Miért trendibb dolog whisky-t inni, mint Unicumot, és miért finomabb sokkal a tequila, mint a szatmári szilva?
Törjük meg a rossz szokást!
Magyar embernek magyar kutyát!
De VIGYÁZAT!!! Elkerülvén, hogy a saját kardunkba dőljünk, tisztáznunk kell pár dolgot:
1. Ölebet szeretnél? Ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években a törpe fajták népszerűsége: soha ennyi yorkshire terrier nem rótta még a magyar utcákat rózsaszín masnival a „hajában”, és soha nem találkozhattunk még ennyi divatosan fazonírozott west highland white terrierrel. A magyar fajták között igazi öleb nincs, még a kistestű terelőfajtáink is nagyobbak a westie-nél, ráadásul nyírni sem szokás őket…
2. Marcona kutyát akarsz? A másik igen divatos fajtacsoportot a különféle masztiffok és harci ebek alkotják. A magyar őrzőkutyák semmivel sem puhányabbak, mint ezek a sokak által bizalmatlanul méregetett állatok, de ez nincs „rájuk írva”. Márpedig manapság nem elég keménynek lenni, annak is kell látszani.
3. Különleges kutyát vennél? Nagy a keletje az extrém fajtáknak. Lehet turcsi orrú, lepedőnyi fülű, harmonikabőrű vagy tetőtől talpig kopasz, az sem baj, ha mindez tömérdek öröklött rendellenességgel jár – a lényeg, hogy különleges legyen! A magyar kutyák mindegyike egészséges, természetes fajta, végletes tulajdonságok nélkül. Az egyetlen igazán egyedülállónak mondható küllemi sajátosság a puli és a komondor zsinóros „subája”, de úgy látszik, ez csak külföldön kuriózum…
4. Sportkutyát szeretnél? A jó sportkutya meghatározó tulajdonsága a feltétlen engedelmesség. A magyar kutyák többségének ez nem kenyere: eredeti feladatukat önállóan végezték, ebből adódóan céltudatos egyéniségek, akik hűséges társak ugyan, de nem szeretik, ha ugráltatják őket. Kivételt e tekintetben a két vizslafajta és a három terelőkutya képez, amelyeknek együttműködésre való hajlama sokkal erősebb, mint az agáré, a kopóé vagy a nyájőrzőké, ezért sportkutyának is beválhatnak.
5. Médiasztár kellene? A sikeres könyvekben, illetve ma már inkább filmekben szereplő kutyafajtáknak a népszerűsége mindig megugrik. A skót juhászkutyának népes rajongótábort eredményezett a Lassie hazatér, a német juhászkutyának a Kántor, a szánhúzóknak Jack London Alaszka-történetei, a dalmatának a 101 kiskutya, a golden retrievernek az Úton hazafelé, a bernáthegyinek a Beethoven és így tovább. Abban, hogy a magyar fajták között a rövidszőrű magyar vizsla toronymagasan vezeti a népszerűségi listát, minden bizonnyal szerepe volt a Frakk-sorozatnak.
Ha viszont valami igazán gyönyörűségesre vágyik az ember, a kézenfekvő választás a magyar eb!"
Eggyetértek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!