Németjuhász szuka ivartalanításánál csak a méh kivétel, tényleg jobb mint a petefészek?
Azt kérdeztem, hogy ha csak a méhet veszik ki az mivel jár.
Elvégre továbbra is termeli a petefészek a hormonait. Csak nem fogamzóképes.
A kutyának viszont nem okoz ez "lelki törést", hogy még is párosodik, de a kölykök meg nem jönnek.
Meg amúgy sem értem, miért csinálna ilyet bárki is, ha egyáltalán lehetséges. Azok a hormonok kizárólag a szaporodáshoz kellenek, ha nincs szaporodás, felesleges meghagyni a hormonokat, csak felborítják a kutya életét évente kétszer. Méh nélkül hagyni párzani meg szerintem maga az elmebaj, ez nem élvezet a kutyáknak, csak hajtja őket az ösztön, semmi értelme, felesleges macera és egy újabb esély az álvemhességnek, emlőgyulladásnak, emlődaganatnak.
De mondom, szerintem ilyet amúgy sem lehet csinálni, legjobb tudomásom szerint a petefészek vérellátását a méh biztosítja, ha nincs méh, nincs petefészek se. Ha meg meghagynak valamennyit a méhből, hogy biztosítsa a vérellátást, akkor van esély a vemhesülésre, nem lehet egy egy életbiztosítás egy méreten aluli méhben 8-10 kölyköt növesztgetni. Persze nem vagyok állatorvos, erről leginkább őket kéne megkérdezni, de semmi logikát nem találok ebben az elméletben, akárhonnan nézem.
a magyarországi gyakorlat alapján, az állatorvosok nagyobbik része a teljes kipakolást alkalmazza : azaz a méhet és a hozzá kapcsolódó két petevezetéket is eltávolítják !!
bár ,még alkalmazásban lehet a petevezeték egy darabkájának eltávolítása, de szerintem ezt nem nagyon vállalják már be, hiszen a gazdi polgári perre mehet ,és komoly összegű kártérítést követelhet ,ha mégis pocos lesz a kutya:)
///hiszen ,már a fogorvosnál is alá kell írnod egy beleegyező nyilatkozatot,ha kihúzatod a fogad!!!/////
az állatorvos is dönthet másként,de ha te ,a gazdi kéred a teljes eltávolítást,akkor azt kell tennie!
persze ,vannak kivételek ,de ez most nem az.
Köszönöm a válaszokat !
Balóban én sem találtam, ilyen műtéti eljárást az interneten.
Ha a petefészket hagynák benne, akkor olyan mintha nem is ivartalanították volna. Ugyan úgy tüzelne, ugyan úgy párzana. Max méhen kivüli vemhessége lenne, amibe elpusztulna.
Régen csak a petefészket távolították el, ma már a méhet is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!