Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a véleményetek a pumiról?

Mi a véleményetek a pumiról?

Figyelt kérdés
Kisebb méretű kutyát szeretnék, gyerekkoromban volt pulink, imádtam. Azóta sem volt olyan okos, élénk, játékos kutyám. Azért döntenénk inkább a pumi mellett, mert könnyebben kezelhetőnek tűnik, mint a pulié. Ami még érdekelne hogy hasonlóan ugatós ő is? A másik kérdés, hogy párban vagy egyedül tartanátok inkább ezt a fajtát?

2012. máj. 30. 11:42
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

A pumi egy pörgős, ugatós, nagyon aktív, nagy mozgásigényű pásztorkutya, a szőre könnyebben karbantartható, mint a pulié, valóban.

Lényegtelen, hogy egyedül, vagy párban tartod, mert ha viszed sétálni napi szinten, úgyis találkoztok más kutyákkal, és akkor meg van neki a kutya-társasága is, otthon elvan egyedül is, ha arról van szó. :)

2012. máj. 30. 11:45
 2/15 anonim ***** válasza:
62%

Terelő, azaz juhászkutya (nem pedig pásztorkutya). Szerintem pörgősebb, mint a puli, köszönhetően a belevitt terrier vérnek. Úgyhogy pont hogy a pulit tartom könnyebben kezelhetőnek. Nem is ugat annyit, mint egy pumi. Persze ez egyedfüggő is.

2 kutya jobb mint 1, tehát párban.

A puli szőrét nem vészes karbantartani, ha már egyszer beállt. Kb. 5-6 havonta 1x kell megtépni. A pumié még ennyit sem igényel, de azért a pulié sem vészes. És akár le is lehet nyírni.

2012. máj. 30. 11:54
 3/15 anonim ***** válasza:

Szerintem a pumi semmiképpen sem könnyebben kezelhető mint a puli. Terrier vér van benne, az pedig igen hevesek. Azok pumik akiket ismerek mind elég hevesek, magabiztosak, pattogósak, hangosak (nem negatívumként mondom). A magyar terelőkutyák közül a mudi a legkezelhetőbb szerintem. Ha más nem de a szőre tuti biztosan a legkönnyebben kezelhető. Mindegyik magyar terelő szeret ugatni, hiszen ugatással terelnek. De egyik sem zavaró ha megneveled. Nekem 3 mudim van de még egyik szomszéd sem panaszkodott.

Az pedig bármelyik fajtánál érvényes, hogy annyi kutyát tartasz amennyi NEKED jó. A kutyát nem a másik kutyának kell venni (mint ahogy gyereket sem az előző gyereknek szülsz). Ha több kutyád van az sokkal több pénz, idő, gond. Nem fogják egymást szórakoztatni, levenni a válladról a gondokat. Ellenben a rosszat szívesen el tudják egymástól tanulni. Szóval a kutya miatt ne vegyél másikat. Ha egy kutyád van és rendesen törődsz vele, akkor ő tökéletesen boldog lesz. Természetesen kutyatársaságra szüksége van, de ahhoz nem kell sajátot venni.

2012. máj. 30. 13:09
 4/15 anonim ***** válasza:
11:54 aki lenyírja a kutyáját ok nélkül az vegyen olyan fajtát akinek rövid a szőre. A puli szőre nem véletlenül alakult ki. A pumit pedig nyírni kell. Legalábbis ahányat én ismerek (jópárat), mindegyiket kozmetikázzák (ha más nem otthon), nyírják. A tenyésztő akit ismerek már otthon, mielőtt elviszik a gazdák, elkezdi nyírni a kutya szőrét.
2012. máj. 30. 13:11
 5/15 anonim ***** válasza:
75%

13:11

Csak megsúgom, hogy 100 éve még mind a pulit és mind a komondort évente egyszer (tavasszal) megnyírták. A komondornál csupán a hátsó részt hagyták meg valamelyest. Ez a bunda télre úgy ahogy megnőtt, hogy védje a hidegtől és az esetleges farkasharapástól.

A szőrtenyésztés a XX. század 2. felének lett a szüleménye.

2012. máj. 30. 13:32
 6/15 anonim ***** válasza:

Így van, a pumi kifejezetten "beszédes" fajta, még a kapott parancsot is vakkantva nyugtázza. Én szeretem a magyar fajtákat, de a pumi nem nekem való. A mudi könnyebben kezelhető, talán a 3 magyar terelőkutya közül a legcsendesebb, de azért neki is tanítani kell, hogy feleslegesen ne ugassanak. Nekünk kettő van, ma még nyikkanást se hallottam...

Amúgy tévhit, hogy a pulit nem lehet nyírni. Sokan megteszik, a juhászok a mai napig nyírják a nagyszőrű terelőkutyákat, mint a juhokat, régen sem volt másképp. A ma divatos szőrköntös csak a kiállításokon előny...

2012. máj. 30. 14:33
 7/15 anonim ***** válasza:
Én nem mondtam hogy nem lehet nyírni, hanem azt mondom, hogy felesleges amíg a kutya szőre egészséges. A természet nem véletlenül alakította ilyenre. Egyrészt egy átlagos, nem kiállítási példánynak nincs is akkora hatalmas szőre, másrészt szerencsére egyik magyar fajta sem olyan divatos, hogy olyan hatalmas biznisz legyen "szőrre tenyészteni".
2012. máj. 30. 15:15
 8/15 anonim ***** válasza:
Előző, a 60-as, 70-es években akkora divat volt a puli, hogy "tömegtermeltünk" Nyugatra. Ausztriában finom hölgyek sétáltatták a gondozott bundájú, lehetőleg zsinóros pulikat. Ekkor volt annyira tenyésztél a bundájuk, hogy sajnos más tulajdonságaik kárára vált... Külföldön ma is különlegesség, sok pulit adnak el más országokba.
2012. máj. 30. 15:34
 9/15 anonim ***** válasza:
Ja de mi sajnos Magyarországon lakunk... Meg aztán lehet, hogy kicsit máshogy képzelik külföldön a magyar kutyákat, de ott legalább megbecsülik. Én már ott tartok, hogy teljesen egyenrangú opciónak tartom, hogy külföldről vegyek mudit legközelebb. És ez gáz. Na de mindegy is, ez más téma.
2012. máj. 30. 15:37
 10/15 anonim ***** válasza:

Pedig azt mondtad, hogy aki le akarja nyírni, az vegyen más fajtát. Semmi baj nincs a lenyírt pulival, komondorral. Persze, nem akkora különlegesség olyankor a kinézetük, de amúgy a kutyának sokkal egészségesebb, mint a földig érő szőrköntös.

Ó, pedig ha tudnád, hogy mind a két fajtát 90%-ban a külleme és főleg a szőr miatt tenyésztik...

A komondort annyira megbecsülik az USA-ban, hogy gyakorlatilag önkényesen meg akarják változtatni a standardot. Azt mondják, túl nagy, túlságosan pásztorkutyás (szerintük agresszív), valamint sok a foghibás egyed és el akarják érni, hogy a foghiány ne legyen kizáró hiba. 20-30 év és fogatlan, 50centis, 30kg-os szőrpamacsok lesznek az USA-ban a komondornak nevezett utánzatok, amelyek ráadásul úgy fognak viselkedni, mint egy golden retriever.

2012. máj. 30. 15:44
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!