Mi a véleményetek a pumiról?
A pumi egy pörgős, ugatós, nagyon aktív, nagy mozgásigényű pásztorkutya, a szőre könnyebben karbantartható, mint a pulié, valóban.
Lényegtelen, hogy egyedül, vagy párban tartod, mert ha viszed sétálni napi szinten, úgyis találkoztok más kutyákkal, és akkor meg van neki a kutya-társasága is, otthon elvan egyedül is, ha arról van szó. :)
Terelő, azaz juhászkutya (nem pedig pásztorkutya). Szerintem pörgősebb, mint a puli, köszönhetően a belevitt terrier vérnek. Úgyhogy pont hogy a pulit tartom könnyebben kezelhetőnek. Nem is ugat annyit, mint egy pumi. Persze ez egyedfüggő is.
2 kutya jobb mint 1, tehát párban.
A puli szőrét nem vészes karbantartani, ha már egyszer beállt. Kb. 5-6 havonta 1x kell megtépni. A pumié még ennyit sem igényel, de azért a pulié sem vészes. És akár le is lehet nyírni.
Szerintem a pumi semmiképpen sem könnyebben kezelhető mint a puli. Terrier vér van benne, az pedig igen hevesek. Azok pumik akiket ismerek mind elég hevesek, magabiztosak, pattogósak, hangosak (nem negatívumként mondom). A magyar terelőkutyák közül a mudi a legkezelhetőbb szerintem. Ha más nem de a szőre tuti biztosan a legkönnyebben kezelhető. Mindegyik magyar terelő szeret ugatni, hiszen ugatással terelnek. De egyik sem zavaró ha megneveled. Nekem 3 mudim van de még egyik szomszéd sem panaszkodott.
Az pedig bármelyik fajtánál érvényes, hogy annyi kutyát tartasz amennyi NEKED jó. A kutyát nem a másik kutyának kell venni (mint ahogy gyereket sem az előző gyereknek szülsz). Ha több kutyád van az sokkal több pénz, idő, gond. Nem fogják egymást szórakoztatni, levenni a válladról a gondokat. Ellenben a rosszat szívesen el tudják egymástól tanulni. Szóval a kutya miatt ne vegyél másikat. Ha egy kutyád van és rendesen törődsz vele, akkor ő tökéletesen boldog lesz. Természetesen kutyatársaságra szüksége van, de ahhoz nem kell sajátot venni.
13:11
Csak megsúgom, hogy 100 éve még mind a pulit és mind a komondort évente egyszer (tavasszal) megnyírták. A komondornál csupán a hátsó részt hagyták meg valamelyest. Ez a bunda télre úgy ahogy megnőtt, hogy védje a hidegtől és az esetleges farkasharapástól.
A szőrtenyésztés a XX. század 2. felének lett a szüleménye.
Így van, a pumi kifejezetten "beszédes" fajta, még a kapott parancsot is vakkantva nyugtázza. Én szeretem a magyar fajtákat, de a pumi nem nekem való. A mudi könnyebben kezelhető, talán a 3 magyar terelőkutya közül a legcsendesebb, de azért neki is tanítani kell, hogy feleslegesen ne ugassanak. Nekünk kettő van, ma még nyikkanást se hallottam...
Amúgy tévhit, hogy a pulit nem lehet nyírni. Sokan megteszik, a juhászok a mai napig nyírják a nagyszőrű terelőkutyákat, mint a juhokat, régen sem volt másképp. A ma divatos szőrköntös csak a kiállításokon előny...
Pedig azt mondtad, hogy aki le akarja nyírni, az vegyen más fajtát. Semmi baj nincs a lenyírt pulival, komondorral. Persze, nem akkora különlegesség olyankor a kinézetük, de amúgy a kutyának sokkal egészségesebb, mint a földig érő szőrköntös.
Ó, pedig ha tudnád, hogy mind a két fajtát 90%-ban a külleme és főleg a szőr miatt tenyésztik...
A komondort annyira megbecsülik az USA-ban, hogy gyakorlatilag önkényesen meg akarják változtatni a standardot. Azt mondják, túl nagy, túlságosan pásztorkutyás (szerintük agresszív), valamint sok a foghibás egyed és el akarják érni, hogy a foghiány ne legyen kizáró hiba. 20-30 év és fogatlan, 50centis, 30kg-os szőrpamacsok lesznek az USA-ban a komondornak nevezett utánzatok, amelyek ráadásul úgy fognak viselkedni, mint egy golden retriever.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!