Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Shelti vagy Mudi? Előnyök,...

Shelti vagy Mudi? Előnyök, hátrányok érdekelnének mind2 fajtáról.

Figyelt kérdés
Minden szükséges dolgot megtudnék adni nekik,csak épp választani nemtudok. De a Shelti felé húz a szívem..:)
2012. máj. 6. 09:46
1 2 3
 1/22 Syba ***** válasza:
20%

zármazási hely: Magyarország

Eredeti feladata: Nyájterelő kutyam kopó (főként nagyobb vadak vadászatánál) és házőrző.

Eredeti neve: Mudi

Angol neve: Mudi

Eredete: A XVIII-XIX. században magyarországi terelő pásztorkutyák és feltehetőleg különféle állófülű német juhászkutyák spontán keveredéséből alakult ki.

Megjelenése

Teste: A mudi közepes nagyságú kutya, jól kirajzolódó marral és rövid, egyenes háttal. A lágyéka mérsékelten széles, enyhén lejt és viszonylag rövid. Mellkasa mély, ovális keresztmetszetű, a szegycsontja kiugró. Egyenes lábain jól kirajzolódnak az ízületek; mancsai kör alakúak, szorosan zárt ujjakkal.

Feje: Hosszúkás, enyhén domborodó koponyával. A stop és a szemöldök mérsékelten erős. Az orrnyereg egyenes, az ajkak feszesek, szorosan záródók. Magasan tűzött fülei hegyesek, felállók. Ovális alakú szemei ferde metszésűek. A mudi harapása ollószerű.

Marmagassága: Mérete a standard szerint 38-47 cm közötti, a valóságban ennél is nagyobb kb. 35-50 cm közötti változatosságot mutat.

Testtömege: 8-13 kg

Szőrzete: Sűrű, göndör vagy hullámos, koronával és helyenként pamacsokkal. Hossza változó: a fején és a lábak elülső oldalán rövid, a test többi részén viszont hosszabbra nő. Szőre nem hajlamos a nemezesedésre.

Színei: A mudi legismertebb színe a fekete, de ezen kívül még öt elfogadott színe van: hamvas (kék), cifra (blue merle), fehér, barna, fakó (sárga). A standardban elfogadott színek természetes kombinációi (barna-cifra, hamvas-cifra, hamvasbarna) időnként előfordulnak a tenyésztés során. Bár ezek nem szerepelnek a standardban, a standard nem is tiltja őket, és nem számítanak hibának. Az elfogadott színekből nem levezethető mintázatok (fekete-fehér, fekete-cser („mézeslábú”), ordas stb.) viszont nem elfogadottak.

Az orr színe nem mindig fekete: a barna mudi orra barna, a hamvasé hamvas, és a fehér, valamint fakó kutyáknál a váltóorr gyakori és természetes jelenség (az orr pigmentációja télen kivilágosodik). Szemei sötétbarnák.

Alomszáma: 3-10 kölyök

Várható élettartama: 14-16 év

Vérmérséklete

Jelleme: A mudi eleven és értelmes kutya, amely kifejezetten szívesen tanul. A gazdájához igazítja a viselkedését, árnyékként követi azt, séta közben „nem lehet elveszíteni”.

Nagyon éber és figyelmes, a gazdáját és otthonát igen bátran és meggyőző módon védelmezi. Rendkívüli felelősségtudata miatt hajlamos arra, hogy a szükségesnél többet ugasson. Gyakran igen erősen kötődik a család valamelyik tagjához.

Társas viselkedése: A mudi jól kijön a többi kutyával és az egyéb háziállatokkal is. A gyermekekkel való kapcsolata szintén zavartalan. Noha ösztöne a család és az otthon védelmére készteti, mégsem túlzottan gyanakvó az idegenekkel szemben. A család barátait általában melegen üdvözli.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Szőrzete nem igényel túl sok törődést, jó állapotban tartásához elég, ha időnként kikefélik vagy kifésülik. A rendszeres fésüléstől tönkremegy a szőre, elveszíti a fajtajellegzetességként lényeges csigásságot.

A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Mivel ez az eb nagyon szeret tanulni, erősen kötődik a gazdájához, és igen értelmes is, a tanítása nem okoz túl sok gondot – bár akaratossága miatt néha türelem és kitartás kell hozzá. Célszerű a gyakorlást játékkal váltogatni, mivel ez elégedetté teszi a kutyát, és így élvezettel fog tanulni ahelyett, hogy megmakacsolná magát. Nem árt figyelmet fordítani a túlzott ugatásról való leszoktatásban.

Mozgásigénye: Ez a csupa energia kutya órákon át képes fáradhatatlanul szaladgálni és dolgozni, de jól tud alkalmazkodni a nyugodtabb életvitelhez is. Nagyon szereti a labdajátékokat, valamint a póráz nélkül való hancúrozást.

Alkalmazásai: Kiváló őrkutya és hűséges társ, amely azonban a hobbiból űzött ügyességi sportokban is jó teljesítményre képes.

2012. máj. 6. 10:19
 2/22 anonim válasza:

A shetlandi juhászkutya (eredeti néven sheltie) egy régi skót pásztorkutyafajta. Mai formája a skót juhászkutyával való keresztezés során alakult ki. Régen kifejezetten terelőkutyaként tenyésztették, manapság kedvencként tartják.A sheltie a hosszúszőrű skót juhászkutya kisebbített mása. Szőrzete dús, erőteljes felépítésű kutya.A sheltienek, révén, hogy pásztorkutya, nagy a mozgásigénye. Érdemes nagy kertben tartani, de elvan a kisebb udvarban is. Emellett napi 1-1,5 óra sétára és futtatásra is szüksége van. Gyors, elegáns mozgású kutya.A sheltie barátságos, embercentrikus, gyerekeket kedvelő kutya. Jelzőkutyának is alkalmazható, de a házőrzés nem tartozik az erősségei közé. Gazdájához nagyon hűséges, családjához ragaszkodik, az idegenekkel szemben kedves.A sheltie szőrzete legalább heti 1 óra ápolást igényel, emellett havonta érdemes megfürdetni. Szőrzete öntisztuló. A sheltie igényli a sok foglalkozást gazdája részéről, hogy megőrizze kedves, kiegyensúlyozott természetét. Marmagasság: 33-38 cm

Testtömeg: 8-9 kg

Várható élettartam: 10-14 év

Táplálékigény: 600 g/nap.

2012. máj. 6. 11:07
 3/22 anonim ***** válasza:
10%
A Sheltie nekem sokkal jobban tetszik, vmiért a magyar fajták felé nem húz a szívem, nekem nem tetszenek, és szerintem megbánnád ha a mudit választanád ha már alapból a másik felé húz a szíved.
2012. máj. 6. 11:16
 4/22 anonim ***** válasza:
0%
Szia.en is a sheltiet ajanlom.kovetezo kutyamnak ilyen fajtat szeretnek.
2012. máj. 6. 11:42
 5/22 anonim ***** válasza:
61%
nekem 3 sheltiem van szóval a szívem feléjük húz... de a mudi is tetszik mondjuk szerintem egy mudiban több maradt a munkakutyából mint a sheltiekben azok inkább ilyen kis aranyos családi kutyák és sport kutyák
2012. máj. 6. 14:34
 6/22 anonim ***** válasza:
0%

Szia!

Én inkább a shelti-t ajánlanám.

A mudi kicsit durvább és csipkedősebb kutya még a shelti egy családszerető és simogatni való kutya.

2012. máj. 6. 17:20
 7/22 A kérdező kommentje:
Tudtok nagyon jo Shelti kennelt?
2012. máj. 7. 07:44
 8/22 anonim ***** válasza:
0%

Silver Dream kennel

Kaleido Star kennel

The South's Star kennel

én ezeket ajánlom

2012. máj. 7. 11:38
 9/22 anonim ***** válasza:
75%

A silver dream sheltie kennelt én nem ajánlom!!!

A hölgy aki ezeket a kutyákat tenyészti, mellette nagyon sok fajtát tenyészt, és nem szocializáltak a kiskutyák, kennelben nőnek fel, ha elmész kennel látogatásra, akkor csak a kinti kutyákat láthatod, a kennelekhez hátra nem mehetsz, én nem ajánlom!!!

2012. máj. 7. 19:07
 10/22 anonim ***** válasza:
68%

Kaleido Star kennelt úgyszintén nem ajánlom!!

The South's Star kennel jónak tűnik, persze ha csak családtag vagy kiállítási kutya lesz belőle, ha munkakutya lenne belőle akkor másik kennelt ajánlanék.

Mysticmoonlight kennel ez szerintem egy jó kennel, úgy nézem itt szépen vannak szocializálva a kiskutyák, bár ez is inkább kiállítási.

2012. máj. 7. 19:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!