Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen fajta törzskönyvek vannak?

Milyen fajta törzskönyvek vannak?

Figyelt kérdés

Hallottam, van olyan, hogy 'B' típusú törzskönyv, ami gyakorlatilag annyi, hogy a MEOE megnézi a kutyát, ránézésre megállapítja, hogy fajtatiszta e. De ez a 'B' típusú tk nem elég semmire (tenyésztés, kiállítás...stb) és csak magyar fajtáknál van ilyen lehetőség.

És van valamilyen DNS vizsgálat-"os" törzskönyv, az hogy működik? Csak az én kutyám vérét vizsgálják meg, vagy a szüleiét is? Ha nincsenek szülők, akkor is lehet DNS-"es" törzskönyvet csináltatni?

Tudom, hogy a kutyám fajtatiszta és ritka szép egyed fajtán belül, rengetegen dicsérik az utcán, mindenhol, pedig volt már szép kutyám, de ennyi bókot egyik sem kapott.

Tenyészteni nem szeretném, ahhoz egyébként is túl kicsi, veszélyes lenne az egészségére nézve, és amúgy is ivartalaníttatni fogom.

Tudom valahol, valahogy "bizonyítani", hogy fajtatiszta? Külföldön?

Annyira vágyom a törzskönyvre, mert van most egy lehetőség, amivel nem tudok élni, mert nincs bizonyítva a fajtatisztasága...

2012. máj. 5. 18:12
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Kiállításra vihetném, ha lenne törzskönyve, ez például egy elég jó lehetőség szerintem.

Meg szerepelhetett volna a kutya valahol (kapott egy ajánlatot), de ahhoz is kellett volna a tk (nem tudom, miért). És nekem anyagi okokból ez egy jó lehetőség lett volna, a kutya ivartalanítását fizettem volna ebből a pénzből. De mondom, mindegy, nincs törzskönyve, és ezek szerint nem is lesz sajnos.

2012. máj. 5. 20:29
 12/19 anonim ***** válasza:
MKSZ kiállításra törzsköny nélkül is nevezhetsz hobbi kategóriába. És a sportkutyák esetében is talán van valami lehetőség, hogy magasabb kategóriában induljanak, de ezt nem tudom pontosan, kérdezz meg egy illetékest!
2012. máj. 5. 21:16
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
A DNS vizsgálat önmagában többszöröse az ivartalanítás árának, biztos, hogy ez megérné neked? Külföldön meg minden drágább. Még ha lenne is rá lehetőség, mi az üzlet abban, hogy kifizetsz 100.000 forintot egy papírra, majd ivartalaníttatod a kutyát?
2012. máj. 6. 00:37
 14/19 A kérdező kommentje:

Azt írták valahol, hogy a DNS vizsgálat 30 ezer forint. Én nem annyit kapnék, jóval a többszörösét ennek, ha lenne törzskönyv. Ebből lehetne ivartalaníttatni is, satöbbi, még ezer fele lenne mire költenem most. Ha ugyanezt a 30-at költöttem volna ivartalanításra, akkor semmi másra már nem maradt volna. (15 kg-os prémiumtápok, chip...stb)

De nem is 30 ezer a vizsgálat, szal, az egész tévedés...

2012. máj. 6. 09:46
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem hogyan lehet pénzt kapni egy kiállításért? Nekem eddig ez csak a pénzt vitte! Átlagban 30 ezer/kiállítás, de volt már 50 is. Légyszi áruld el, hogy hol fizetnek azért, ha kiállítom a kutyámat, mert akkor mostantól én is oda járok! Én örökletes betegség szűrés miatt csináltattam DNS vizsgálatot svájcban, az 100 euro volt. Nem hiszem, hogy egy fajta meghatározás ennél olcsóbb lenne, még akkor sem, ha esetleg arra a fajtára tényleg van is teszt (mert csak kevés fajtára van), és még akkor is csak ott tartassz, hogy találnod kell egy külföldi szervezetet, aki hajlandó lepapírozni a kutyát. Ez megint sokszáz euro, és még közel sem biztos, hogy azon a kiállításon ahová mennél, ott elfogadják az ilyen papírt. Szóval ha elméletileg lenne is rá lehetőség (szerintem nincs), akkos sem úsznád meg 100 ezer alatt.
2012. máj. 6. 11:24
 16/19 anonim ***** válasza:

"Kiállításra vihetném, ha lenne törzskönyve" - de ha ivartalanítani akarod, akkor a kiállításoknak lőttek, azt ugye tudod? Max. Piripócspusztán egy helyi rendezvényen tudnád szerepelteti, ahol megkapná a nap szépe címet és kész. Ez meg egyenlő a nullával.

Én a DNS vizsgálatról azt hallottam, hogy 300 ezer Ft, de csak akkor végezhető el, ha a szülők törzskönyvesek.

2012. máj. 6. 11:46
 17/19 A kérdező kommentje:

1. Nem kiállításról beszéltem. Miért nulla itt (szinte) mindenki szövegértésből? Kiállítást mondtam, plusz egy ajánlat, amiért fizetnének is. Az ajánlat nem publikus, de köze nincs a kiállításhoz, és nem is vontam össze a kettőt a leírtakban...

2. Tudom, ivartalaníttatni kiállítás után akartam. Sehol nem írtam, hogy előbb ivartalanítás, utána meg kiállítás. Voltam már párszor kiállításon, tudom, hogy oda csak ivaros kutya mehet, kizáró ok, ha ivartalanítva van.

3. Már leírták páran, hogy nem olcsó a DNS vizsgálat, ráadásul a se*ggemet kitörölhetem vele, mert DNS vizsgálatra nem állítanak ki törzskönyvet, csak ha törzskönyves szülők is vannak akikkel megegyezik a kutyám DNS-se.

Szóval innentől kezdve teljesen fölösleges, ha újra és újra ide kommenteli valaki, hogy mennyibe kerül a DNS vizsgálat, mert már tudjuk. TUDJUK. :)))

Egyébként köszi a válaszokat.

2012. máj. 6. 16:13
 18/19 anonim ***** válasza:

1. Na most akkor olvass vissza tegnapi 20:29-es kommentedet. Te saját magad írtad, amit idéztem. De itt van még 1x: "Kiállításra vihetném, ha lenne törzskönyve, ez például egy elég jó lehetőség szerintem." Hát ezt nem tudom még hány féle képpen lehet érteni.

2. Ha nem akarsz több választ kapni, akkor írd ki, miért kell leugatni a másikat aki válaszol?!

2012. máj. 6. 19:21
 19/19 anonim ***** válasza:
Ha homályosan fogalmazol, akkor sajnos lesznek, akik félreértik. Mivel hirtelen senki sem tud mást amiből pénzt lehetne csinálni egy törzskönyves kutyával, csak a kiskutya gyártást, de írtad, hogy túl kicsi és veszélyes lenne az egészségére, ezért ez a lehetőség kilőve. Viszont te jelentős összeget kapnál valamiért, amihez papír is kellene, de nem árulod el, hogy mi az, hát ne csodálkozz, ha beindul a fantáziánk és elkezdünk találgatni és csak azért sem hagyunk békén, hátha végül kibököd! :) Szerintem fordított helyzetben te is kíváncsi lennél, nem?
2012. máj. 7. 00:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!