Milyen fajta törzskönyvek vannak?
Hallottam, van olyan, hogy 'B' típusú törzskönyv, ami gyakorlatilag annyi, hogy a MEOE megnézi a kutyát, ránézésre megállapítja, hogy fajtatiszta e. De ez a 'B' típusú tk nem elég semmire (tenyésztés, kiállítás...stb) és csak magyar fajtáknál van ilyen lehetőség.
És van valamilyen DNS vizsgálat-"os" törzskönyv, az hogy működik? Csak az én kutyám vérét vizsgálják meg, vagy a szüleiét is? Ha nincsenek szülők, akkor is lehet DNS-"es" törzskönyvet csináltatni?
Tudom, hogy a kutyám fajtatiszta és ritka szép egyed fajtán belül, rengetegen dicsérik az utcán, mindenhol, pedig volt már szép kutyám, de ennyi bókot egyik sem kapott.
Tenyészteni nem szeretném, ahhoz egyébként is túl kicsi, veszélyes lenne az egészségére nézve, és amúgy is ivartalaníttatni fogom.
Tudom valahol, valahogy "bizonyítani", hogy fajtatiszta? Külföldön?
Annyira vágyom a törzskönyvre, mert van most egy lehetőség, amivel nem tudok élni, mert nincs bizonyítva a fajtatisztasága...
A rendes törzskönyv. De elvileg van olyan fajta törzskönyv is, amit DNS vizsgálattal lehet megcsináltatni, és azt igazolja, hogy 100 %-ban egy adott fajta, és nem más fajták keveréke.
Még tavaly láttam is a tv-ben, hogy egy keverék kutyának csináltak DNS vizsgálatot, hogy kiderítsék, pontosan milyen fajták keveréke, és a kutya gazdája a papírról olvasta, hogy 10 % németjuhász, 41 % dalmata... stb. Tehát %-okban kideríthető, hogy milyen fajták keveréke, vagy 100 %-os fajtatiszta e.
Persze nyilván drága mulatság, de ha külföldön van ilyen, akkor Mo.-on is kell lennie.
"Mert Mo.-on csak magyar kutyafajták kaphatnak 'B' típusú tk-et, de értelemszerűen ez egy másik országban nem így van."
Mo.-n sem minden fajta kaphat B törzskönyvet. Csak a nagyon ritka, veszélyeztetett fajták, amiket még mindig lehet találni "vadon". Pl. mudi kaphat B-tkv-t, mert még mindig lehet találni olyan kutyákat, akiket a pásztorok tenyésztettek saját maguknak, nincsenek tkv-s őseik, tehát gyakorlatilag úgy keletkeztek, ahogy a mai tkv-s mudik ősei. Őket lehet tenyészteni. De például egy magyar vizsla már nem kaphatna B-törzskönyvet. Külföldön ugyanez a helyzet. Ott sem B-törzskönyveznek minden fajtát, ott is ezeknek a kritériumoknak kell teljesülni. Pl. egy beduionok által tenyésztett vagy vadon befogott kánaán kutya Izraelben szintén kaphat B-törzskönyvet, mert őket eleve úgy találták az első európai telepesek, egy részük vadon élt, a másik részüket a beduinok használták terelésre és őrzésre. Meg náluk szükség is van az új tenyészállatokra, mert kb. 2000 példány él az egész világon. De ha például hiába viszel egy tk nélküli német juhászt Németországba, ő nem kaphat törzskönyvet, mert belőlük sok van és nem is lehet mondjuk egy pásztornál találni népi tenyésztésű nj-t. Náluk csak az lenne belőle, hogy minden felelőtlen szaporító B-törzskönyveztetni akarná a kutyáját. Itthon a mudiknál is egyre nagyobb probléma ez.
Amúgy minek neked tkv? Miért fontos neked, hogy bizonyíthasd?
Tenyésztőknek állították be magukat. És mikor már ott voltam, hiába tudtam, hogy szaporítók, annyira szerencsétlen volt a kiskutya (beteg is), hogy el kellett onnan hoznom.
Egyébként ismétlem, adódott egy lehetőség, amivel csak akkor tudok élni, ha törzskönyv is van.
Mindegy akkor, ha nem lehet, akkor ezt el kell fogadni. Csak reményt ébresztettek bennem ezek a DNS vizsgálatos tévhitek.
Visszatérve a szaporító kérdésre, én sem támogatom őket, (normális esetben), nagyon sokat keresgéltem a tökéletes kutyát, kaptam email-ben fényképeket a kölyökről, tökéletes volt, elmentem érte, és csak ott derült ki, hogy nincs tk, és hogy kb 50 kutya van a kertben, (tehát egyértelműen szaporítók) kihozták nekem a kiskutyát (sebes volt a feje) és egyszerűen éreztem, hogy nem hagyhatom ott. Az is megfordult a fejemben, hogy ha nem tudják rásózni valakire, agyonütik, vagy ki tudja, nem tudtam otthagyni. Ha vittem volna magammal elég pénzt, akkor talán az egész almot elhozom (még 2 kölyök volt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!