Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kaukázusi Juhász neveléséhez...

Kaukázusi Juhász neveléséhez tanácsot kérnék?

Figyelt kérdés
A kutyámmal az a gondom h 1 még nem foglalkoztam nagytestű kutyával soha csak kicsikkel(pincsikkel)! S most vettem egy Kaukázusi Juhászt mivel h minden kutyám szétszedte a szomszéd németjuhásza! Nos de a kutyámmal az a problémám h nagyon makacs meg nagyfejű nem hallgat rám és a kissebb kutyáknál használt nevelési módszerem nem mükszik most 7 hetes valaki tudna segiteni nekem?? Valami tippet h mit tudjak kezdeni vele mert nagyon kevés az az eset amikor hallgat rám!Esetleg ha van valaki olyan akinek nagy tapasztalata van akkor azzal felvenném e-mailban a kapcsolatot h tudjunk értekezni! Előre is köszönöm a segítséget!

2012. ápr. 4. 20:20
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
77%
Nem a nagytestűség a lényeg! A kaukázusi juhászkutya és a leonbergi is óriástestű, össze is keverik őket rendszeresen az utcán az emberek. Mégis teljesen más jelleműek és másként kell őket tartani, nevelni.
2012. ápr. 5. 09:40
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

ha tudtad, hogy makacs és keményfejű, akkor miért utólag kérdezősködsz a neveléséről?

úgy kell kutyát venni, hogy először eldöntöd milyen fajtát szeretnél, aztán elkezdesz jó tenyésztőt keresni, és közben folyamatosan képzed magad a fajtáról. a tulajdonságairól, igényeiről, és a neveléséről... beszélgetsz néhány tenyésztővel, vagy olyannal, akinek volt tapasztalata a fajtával, és ha megvan a kiválasztott kennel, akkor elbeszélgetsz a tenyésztőtökkel is, hogy ő mit és hogyan szokott csinálni, és neked mit javasol. ez normális esetben így megy.

most első felindulásra pincsik után vettél egy kaut, akinek ahogy felpattant a szeme, máris ott villogott előtte az "ÉN VAGYOK A VILÁGMINDENSÉG URA" felirat nagy piros betűkkel.

mikor itt ilyen kérdésekkel találkozom (szerencsére leginkább még a vásárlás előtt van időm lebeszélni a kérdezőket a kaukázusiról), mindig leírom, hogy ezek a kutyák mennyire mások, mint a többi fajta. na, Te most már látod, hogy mennyire más... nagyon.

van még egy kis időd, döntsd el: eladod, vagy belevágsz?

megteheted, hogy veszel helyette egy olyan kaliberű kutyát (de kérlek ez alkalommal már utánajárással!), amivel könnyebb a dolgot, és boldogan éltek együtt majd 13-15 évig.

vagy belevágsz ebbe a kőfejű kutyába, de akkor készülj fel rá, hogy felkötheted a gatyád! most csak a gyorstalpalót vesszük, mert nincs időm ide pötyögni:

1. dominancia, sőt, így: DOMINANCIA bele van kódolva a fejébe, ki sem tudod irtani onnan, legfeljebb szinten tartani. folyamatosan fenn kell tartanod a tekintélyedet vele szemben, és nem csak neked, hanem a családodnak is. aki családtag nem veszi elég komolyan a kutyát, azt a kutya sem fogja komolyan venni! nem arról van szó, hogy bántja - általában - hanem arról, hogy fellöki, felugrál rá, nem engedi előre az ajtóban, illetve hogy nem fogad szót.

2. intelligencia. nem úgy, mint a border collienál, a kau ennél egoistább világnézetű. figyel, jegyez, és pontosan tudja, hogy kinél-meddig mehet el. ha egyszer valamit megengedsz neki, akkor biztos lehetsz benne, hogy következőre már lazán meg fogja tenni, viszont ha valamit tiltasz (maradjunk a felugrálós példánál) akkor ne gondold, hogy univerzális parancsként tekint rá, nem! az nála azt jelenti, hogy RÁD nem ugrál fel... de ha anyu, apu, keresztanyu nem tiltja le, akkor rájuk fel fog. (hangsúlyozom, ez egy példa volt a sok lehetséges kellemetlenség közül)

3. territorialitás. a kau feje terület-alapon működik. ő egy területet őriz. ez a terület lehet az autó is, lehet az a 20 m sugarú kör, ahol már régóta ácsorogtok egy helyben, és természetesen a saját udvara. az a trükk a dologban, hogy nem csupán a telek határáig érzi sajátjának a területet, hanem még bőven az utcafrontig, de ha sétáltatod gyakran (kell!), akkor lehet, hogy 2-3 utcányi távolságig a sajátjának érzi a település azon részét. és ez azt jelenti, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy megvédje! -> börtönkerítés. alul ás, felül ugrik (2-2,5m-t lazán), a drótot meg feltépi. (de olyat is láttam már, hogy a hegesztett hálót feltépte) nem szöknek ők (ha le vannak mozgatva), csak kiugranak, elkergetik a környékről a postást, vagy a kóbor kutyákat-macskákat, aztán visszaugranak.

4. temperamentum. ásnak, nem céllal, csupán brahiból, és nyáron azért, mert melegük van. a magyar állományra jellemző már az is, hogy nem tűrnek meg más kutyát (főleg a kanok), illetve ugye kemény őrzők, tehát ha nem szocializálod elég gondosan (sőt, talán még akkor is), el kell majd zárnod felnőtt korában, ha vendégek érkeznek. a nagy test egyébként ne tévesszen meg, hatalmas mozgásigényük van, abba gondolj bele, hogy anno a nyáj mellett több száz hektár terület volt az övék, amit be is jártak rendszeresen, szóval szüksége van a sétákra, az új szagokra, ingerekre. ezt javasolt már egészen pici korban elkezdeni, és váltogatni a sétahelyeket, mert amit már túl jól ismer, ott egyre inkább "otthon érzi magát", és elkezdi védeni, illetve egyre messzebb csámboroghat.

5. etetés. ismét azt mondom: ne tévesszen meg a hatalmas test. arra találták ki őket, hogy nomád körülmények között teljesítsenek, nincs szükségük annyi kajára, mint pl. egy bernáthegyinek, kb. annyi ételre van szükségük, mint egy labradornak. felnőtt korban is! kutyatápot leginkább semmilyet sem ajánlanék (ami large breed- fajtáknak lett kitalálva azt sem kaura szabták, hanem a bernáthegyire, dogra és társaikra), kölyökkorban hús, tojás, túró, zsír, később (7-8 hónaposan) kaphat hozzá rizst, vagy száraz kenyeret, aztán felnőtt korában kb. a hat hónapos kori mennyiséggel már vígan eléldegél.

gondolkozz el mi legyen, és próbáld meghozni a kutya szempontjából legjobb döntés.

2012. ápr. 5. 10:33
 13/26 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek az utolsókkal!

11-es, éppen ezt akartam írni! Van berni pásztorom és kuvaszom is. Nagy mindkettő, de nagyon nem egyforma nevelést igényelnek!

2012. ápr. 5. 11:59
 14/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippet annak aki írta ezt a hosszú szöveget már arról leszoktattam h harapja a nadrágom vagy h felugráljon rám ezt csak idegenekkel meg a tesómmal meg anyámmal csinálja és többékevésbéé halgat rám ami azt jelenti h 3. hóvásra a legszélsőségesebb esetben is jön szóval megtudok bírkózni vele! Tisztában voltam vele amikor megvettem h mien a kutya meg h mien lessz egy haveromnak is van KözépÁzsiai és ő adott tippeket a neveléshez mert nagyon hasonló a két kutya munkaköre! Én csak arra lettemvolna kíváncsi h egy nálam tapasztaltabb valaki akinek leírhatom h mire akarom ránevelni a kutyám az segítene!
2012. ápr. 5. 20:43
 15/26 anonim ***** válasza:
100%
7 hetes és háromszor kell szólni neki? Nagy bajok lesznek, én mondom. Amit te sikernek érzel, az valójában már kudarc. Egy ilyen fiatal kutyának úgy kéne követnie, mintha az élete függne tőled, akármilyen fajta.
2012. ápr. 5. 22:27
 16/26 anonim ***** válasza:
78%
Szerintem felesleges neki minden érv!:( Nem fogja fel, hogy milyen nagy falat neki ez a kutya!:(
2012. ápr. 5. 22:30
 17/26 A kérdező kommentje:
Lól nem nagyfalat nekem ez a kutya simán megbírkózom vele nem azt mondtam h mindig 3. hívásra jön hanem azt h akármennyire is elfoglet pl eszik vagy játszik a tesómmal akkor is jön elsőre is de van amikor(ritkábban) jön max 3. hívószóra!
2012. ápr. 6. 11:52
 18/26 anonim ***** válasza:

Érdekes, két napja még ezt írtad, hogy "nagyon kevés az az eset amikor hallgat rám". vagy akkor beszéltél hülyeségeket, vagy most.

Lehet dacoskodni, hogy de nem is úgy van, csak azzal a kutyával meg magaddal cseszel ki.

2012. ápr. 6. 18:37
 19/26 A kérdező kommentje:
Senkivel nem cseszek ki csak akkor még azt sem tudtam h mit kezdjek vele de azóta nekiűltem s mostmár ahoz képest h mi volt sokkal jobb a helyzet és minél többidőt töltök vele annál többet tudok meg róla meg minden és mostmár látom a fényt az alagót végén meg lassan megtanulom kezelni is őt!
2012. ápr. 6. 19:33
 20/26 anonim ***** válasza:

Ha érdekel,van egy 15 hónapos kaukázusim. Igazából én is tapasztalatlan voltam ezzel a fajtával kapcsolatban. Igaz, volt 12 évig egy németjuhászom, de az más.

A nagytestű kutya a méretén kívül semmiben nem különbözik a kistestűtől. Csak a kistestűnél nem vesszük észre, ha kajla, mert nem tesz kárt bennünk ezáltal. A kaukázusi valóban megszokta, hogy önállóan cselekedjen, ezért nem is lesz az a kifejezetten szófogadó kutya. 7 hetesen még ne próbáld komolyan nevelni, csak játssz vele. Fontos, hogy ne ugráljon fel, mert megszokja, és később is csinálja, erről neveld le. Állítólag 2 éves korára nő be a feje lágya (már várom), addig játékos marad. Remélem, tudtam segíteni. Írj, ha kérdésed van.

2012. ápr. 13. 20:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!