Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nektek melyik típusú munkakuty...

Nektek melyik típusú munkakutya szimpatikusabb?

Figyelt kérdés

A kérdés természetesen azokhoz szól akik eleve szeretik a munkakutyákat.

Nos én láttam különböző típusú kutyákat. Nem állítom, hogy tényleg ilyenek vagy csak ilyen létezik, de pl:

munkamániás, akinek: "bárhol, bárkivel, csak csináljunk már valamit"

gazdamániás aki: "a gazdáért bármilyen feladatot megteszek"

Én nem titkolom, nekem a második a szimpatikus.

Sportban melyik a sikeresebb, vagy melyiknek mi az előnye? És szerintetek hogy alakulhatott ki hasonló funkciójú munkakutyák között ilyen különbség?

2012. márc. 18. 14:27
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
És ha így nézzük, akkor a gazdamániásnak meg az a jutalom a sportban, hogy a gazdával van. :) És a gazdamániás nem azt jelenti, hogy utálja a munkát, különben nem lenne munkakutya. Csak azt, hogy ő a gazdával szereti csinálni.
2012. márc. 18. 18:35
 12/15 anonim ***** válasza:
Szerintem a munkamániás jobb valamivel.Ismerek valakit , akinek a kutyája szinte mindent megcsinál a gazdájának , viszont ez meg is látszik a munkáján itt-ott.Egy munkamániás kutya szerintem szebben , jobban törekedve dolgozik mint amelyik csak a gazdi kedve miatt csinál meg néhány feladatot(pl apport).
2012. márc. 18. 18:59
 13/15 anonim ***** válasza:

Mudi: egy gazdája volt, azzal őrizte, terelte a nyájat. Ha megvesztegethető volt, vagy barátkozott az idegennel az negatívum volt-ergo nem kellett olyan kutya, aki mellől el lehet lopni a nyájat. Ettől még okos és kreatív, de a gazdája a mindene, együtt laktak, együtt dolgoztak.

Border: kiment a nyájjal, volt hogy egyedül őrizte, vagy terelte be. Okos, kreatív ő is. Több pásztorral dolgozott együtt.

2012. márc. 18. 19:27
 14/15 A kérdező kommentje:
Ez biztos megeshet, de azt is biztosra veszem, hogy a munkamániásnak is van sok hátránya.
2012. márc. 18. 19:27
 15/15 anonim ***** válasza:

Annyira nem vagyok otthon ebben a témában, bár láttam pár különböző típusú kutyát. Nekem egy egygazdás (tehát gazdafüggő) munkamániás kutya az ami szimpatikus, vagy legalábbis azon fáradozom, hogy legyen a közeljövőben egy ilyenem.

(ÖV, agility, obidience)

A jelenlegi kutyám félig-meddig munkakutya (ÖV típus), még kölyök, de imád dolgozni, tanulni, nem egygazdás, ennek ellenére a munkát velem élvezi igazán, másnak is megcsinálja a feladatokat (idegennek nem), de akkor látszik rajta, hogy azért mert azt kell, nem azért mert örömet okoz pl az engedelmes feladatok gyakorlása. Bár azért néha látom rajta a "na jó megcsinálom, de csak a te kedvedért" nézést, főleg akkor mikor pörögne és valami nyugisabbat gyakorlunk.

A nagyon munkamániás kutyák hátránya, hogy nem elégíti ki őket az, hogy a gazdájával legyen és néha nyugton maradjon, bennük tombol az energia amit muszáj levezetniük, míg egy gazdásabb ha lehet így fogalmazni, pörögne, de a gazdája kedvéért megpróbál nyugton maradni.

2012. márc. 18. 21:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!