Nektek melyik típusú munkakutya szimpatikusabb?
A kérdés természetesen azokhoz szól akik eleve szeretik a munkakutyákat.
Nos én láttam különböző típusú kutyákat. Nem állítom, hogy tényleg ilyenek vagy csak ilyen létezik, de pl:
munkamániás, akinek: "bárhol, bárkivel, csak csináljunk már valamit"
gazdamániás aki: "a gazdáért bármilyen feladatot megteszek"
Én nem titkolom, nekem a második a szimpatikus.
Sportban melyik a sikeresebb, vagy melyiknek mi az előnye? És szerintetek hogy alakulhatott ki hasonló funkciójú munkakutyák között ilyen különbség?
Mind a kettőnek van előnye. Ha terápiás kutyát akarsz például, akkor egy erősen 'gazdafüggő' nem fog szépen dolgozni másnak. Más helyzetben az sem jó, ha a kutya bárki szavára ugrik, csak hogy produkálja magát.
Mind a kettő nagyon jó, én nem is teszek különbséget, mint a hogy egy pásztor és egy vadász kutya között sem lehet eldönteni, hogy melyik a jobb. Olyan kölyköt kell venni, ami megfelel és kész. Mind a kettő sikeres, mind a kettő ugyan úgy tanítható. Nálunk egy gazdafüggő mudi és egy munkamán border dolgozik együtt és nem tudnám megmondani melyik a jobb.
Első vagyok.
Ha CSAK a sportot nézzük akkor a munkamániás, mert annak az is jutalom, ha dolgozik. Mondjuk az sem mindegy milyen sport...
Szerintem úgy alakult ki, hogy egyszerűen erre is szelektáltak a tenyésztésnél. Mert nem volt mindegy, hogy a kutya csak a gazdájára hallgathatott vagy nem. De csak szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!