A kutyatenyésztésből meg lehet élni?
A pénzkérdést leszámítva (mert nyilván csak akkor kezdenék bele, ha van) én két dolog miatt nem lennék soha tenyésztő.
1. Nem lennék képes odaadni őket. Minden állatkámhoz rettenetesen ragaszkodom, és az a 8-9 hét alatt pont kialakulna a kötődés.
2. A gazdi szűrés. Dolgoztam menhelyen, tudom, hogy a legszimpatikusabbnak látszó emberről is kiderül, hogy álszent és hazug. Nem élném túl, vagy dühömben szívlapáttal megkeresném a gazdit ha kiderülne, hogy szándékosan sérülést okozott, elszökött és nem szólt, nem viszi orvoshoz ha beteg helyette itt kérdezősködik, nem tartja a szerződésben foglaltakat (pl ivartalanítás stb). Sajnos ilyenekre is fel kell készülni. Vagy még rosszabbakra. :(
Rotis lány:
Sajnos nagyon igazad van. Én minden kiskutya után bőgök, mint a záporeső. És már 2 kutyámat kellett visszahozni, pedig nagyon megválogatjuk a gazdikat. 3-at meg simán elhagytak, azt sem tudjuk merre lehet.
Miután így jól egyetértettünk az anyagi részével:), én most megkérdezném - miért is akarsz kutyát tenyészteni? Miért is gondolod, hogy ez csak elhatározás és pénz kérdése?
Ha elbeszélgetnél néhány tenyésztővel, rögtön kiderülne, hogy egyikük se úgy kezdte el, hogy "na, én most holnaptól kutyát fogok tenyészteni. Szeretem is őket, meg pénzem is és időm is van rájuk, nosza, vágjunk bele"
Ez inkább úgy kialakul. Az is lehet, hogy a tenyészszukának választott kutyáddal valami gond lesz (pl. egészségügyi), és tenyésztésre alkalmatlan. Beszerzel egy másikat mellé, az meg nem lesz olyan szép. És 5 évvel a nagy elhatározás után még mindig ott állsz, hogy alom nem volt, de a kedved már elment az egésztől.
Vagy épp megszületik az alom, 7 kan neked meg előjegyzésed van 5 szukára... lesznek vagy fél évesek, mire mindet gazdához adod, féláron. És rettegsz a következő 15 évben, hogy jó helyre kerültek-e egyáltalán, és a hátadon feláll a szőr, hogy mégegyszer csinálj almot.
Szóval ne állj úgy neki, hogy te most tenyésztő leszel, hanem járj nyitott szemmel, és próbáld beszerezni az első szukádat olyan helyről és párosításból, amiből érdemes lesz elkezdened, HA úgy alakul, hogy kölyköket akarnál neki. Aztán majd meglátod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!