Miért nem akarja kifizetni a káromat? (többi lent)
Szóval pár napja teljesen véletlenül elütöttem egy nagytestű kutyát,lakott területen belül.Megálltam,megnéztem,kívülről nem látszott,hogy nagyon megsérült volna,de elvittem állatorvoshoz.Szerencsére volt benne chip,úgyhogy tudták azonosítani a gazdáját.
Igaz,hogy látszólag az állatnak semmi baja nem volt,de az orvos 30.000 ezret kért(kiderült,hogy belső sérülése volt) :S Ráadásul az autómban is keletkezett mintegy 50-60.000 ezer forintnyi kár!
Visszavittem az ebet a gazdájának,és kértem,hogy fizesse ki (a kezelés+az autó kárát) a költségeket,de azt mondta,hogy ha elütök egy állatok autóval,kutya kötelességem orvoshoz vinni!Ok,én ezt meg is tettem,még szorult belém annyi emberség,de ő a kutya gazdája,nem???
És arra meg ne fogja,hogy nincs pénze,mert nekem sincs,egy hónapig gürizek minimálbérért és családom van.És mégis orvoshoz vittem az ebet,pedig nem volt fölös 30 ezrem,bocsesz.
Szerintetek? Vagy ha nem akar fizetni,akkor lépjek törvényes útra?
Vagy ilyen kutyatulajok is vannak,akiknek csak jogaik vannak,kötelességeik nem? Én köteles vagyok orvoshoz vinni az ebet,aki tudom,hogy nem tehet róla,hogy hülye a gazdája,de ő bezzeg nem köteles kifizetni a káromat? Egyébként a KRESZ szerint a kutyának semmi helye közúton póráz nélkül.Az ok,hogy vannak kóbor kutyák is,de ez nem az volt.
Lényeg:hogyan hajtsam be rajta?
Légyszi csak normális válaszokat!!
Jelentsd fel az Önkormányzetnál és a Rendőrségen is, Közúti veszélyeztetés és baleset okozása címén az eb gazdáját! Indoklás: azzal, hogy a kutyáját nem tartotta a saját ingatlanán belül, ill. a közetületen, szabadon kóborló eb okozta BÁRMILYEN Jellegű, (személyi sérüléssel ill. vagyoni javakban esett) kárt, az eb tulajdonosa KÖTELES viselni.
Szerencséd van, hogy chippelve volt, így minden kétséget kizárólag azonosítható az eb gazdája, aki kártérítéssel tartozik az igazolt okozott kárért + az állatorvosi kezelésért. (peres eljárás indítása esetén, számlával kell, mindkettőt igazolnod!)
a kutya szabadon volt kint, jogilag kötelesek kifizetni a károdat.
Gyűjtsd össze a papírokat állíts be és mond meg nekik vagy fizetnek vagy most azonnal bepereled őket.
- Kérdezd meg tőle, hogy van-e felelősségbiztosítása (néhány lakásbiztosítás mellé jár). Ha van, akkor a biztosítójához kell bejelenteni a kárt és ki fogják fizetni.
- Ha nincs, akkor ha van cascód, bejelentheted a biztosítódhoz. Kérdés, hogy megéri-e, attól függ, mennyi az önrészed és mekkora a kár.
- Ha cascód sincs, beperelheted (bár kétlem, hogy megéri, mert hiába nyersz - ha nem tud fizetni nem is fog).
Mindhárom esetben az eredeti állapotban kell megtartanod az autód legalább addig, amíg egy független kárszakértő (akit a biztosító rendel ki, vagy ha nincs biztosításotok, akkor te is kihívhatsz egyet) nem rögzíti a kárt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!