Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért próbálkozik folyamatosan...

Szilvi & Argos kérdése:

Miért próbálkozik folyamatosan a határok feszegetésével? (dominancia, falkavezérség, engedelmesség. )

Figyelt kérdés

Sok kérdésre válaszoltam már itt...de most ötleteket kérnék én is :)

Argos kutyám 3,5 éves, roti-nj keverék, ivaros kan. 9 hónaposan került hozzám menhelyről. Bh vizsgás, k99 vizsgarendszerben E3, E5 és Ü3 vizsgái vannak, mind 90 pont felettiek.

Argos alapban nagyon engedelmes, együttműködő, tanulékony kutya, bármilyen másik kutyával barátságos-közömbös-domináns, de nem kezd verekedést alapból, külső szemmel maximálisan teljesít, engem tartanak a falkavezérnek, sokak szerint még túlságosan is betartatok mindenféle szabályt (Fennel, tükör-módszer, Cesar...).

Mégis úgy érzem, hogy valami nem oké...ha már úgy érzem, hogy igen, rendben van a kapcsolatunk, akkor biztos, hogy történik valami...

Így volt ez még tavaly decemberben. Folyamatosan egyre több balhéba keveredett kutyákkal, amihez hozzájárult, hogy sokszor ok nélkül és hirtelen, váratlanul támadták meg...viszont dominálás közben továbbküldhető volt...egyetlen, de nagy baj volt, hogy balhéban nem állt le rászólásra sem, ezért mindig kicsit seggen kellett billenteni. Hozzáteszem, hogy el tudtam, és el is tudok úgy zavarni magunktól másik kutyát, hogy Argos egy helyben marad és rám bízza az egészet.

Tehát december végén a sok balhé után az tette be a kaput, hogy labda miatt összementek egy foxival...nem hagyta abba, és még az odamenő francia bully-nak is neki akart menni, úgy rúgták le...volt ám kizárás, üvöltés, csapkodás, minden, itthon 3 nap teljes kizárás láncon, kaját csak elé vetettem szó nélkül...séta semmi. Aztán sok-sok pórázos séta láb mellett, mindenféle szabály még fokozottabb betartása...pár hét után végre ismét tökéletes volt a kapcsolatunk.

Erre pont 1 hete séta után napozott a kertben, egyszer barátnőm hívott, hogy hol vagyok, mert a kutya vele és a kutyáival van a házunktól 200 méterre a duna parton...hallotta Argos a haverokat, és kinyitotta a kaput, kiment bandázni.

Amit tőlem kapott, azt nem tette ki az ablakba, annyi szent. Azóta, tehát ma pont 1 hete séta kizárólag pórázon (flexin), itthon vagy lakásban, vagy láncon volt vagy gyakoroltunk engedelmest, trükköket, tanultunk...séta láb mellett szigorúan, vagy engedéllyel mehetett dolgára, amíg nem húzta kitartóan a flexit, akkor megálltam, jött ismét láb mellé. Azóta rajta van állandóan egy szöges, egy mini pórázzal...ha nem fogad szót, jön a "nem", újra a parancs, ha ekkor sem, akkor kis rántás, ha most sem, akkor nagy rántás...eddig ha 3-szor kellett nagy rántás.

Tehát korrekció keményen, de dicséret is hatalmas, ha jót cselekszik.

Erre ma séta után közöltem, hogy marad az ajtó előtt, amíg bent lepakoltam. 2 perc múlva jöttem ki, kutya a házában...kihúztam a szögessel, odaraktam ahova parancsoltam, persze kicsit sírt...fájt...érdekes most kint tudott maradni a seggén 2 percig, persze nagy dicséret.

Tehát kérdés...miért nem fogad szót első szóra? miért próbálkozik folyamatosan???

Páran mondták, hogy túl nagyon az elvárásaim...akkor lazítottam kicsit, jó is volt 2-3 hétig, aztán ismét szelektíven hallott, önként ment kutyához, holott engedély nélkül nem mehet...

Tehát ötleteket várnék még a kapcsolat építéséhez, kettőnk közti rangsorbeli távolság növeléséhez...

Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a hosszú monológot!...de így lehet viszonylag teljes képetek a történetről :)

2012. jan. 22. 21:07
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

9-es!

Dehogynem csinálok valamit :D Azon kevesek közé tartozom, akik nem járnak kutyasuliba, nem istenítenek egyetlen módszert sem kizárólagosan...meghallgatok, megnézek mindenféle tanácsot, módszert, és abból összeollózok egy saját rendszert...amelyik eleme beválik, azt használom, ami nem, azt elvetem...

Régebben én is ezeket a konzervatívabb elveket vallottam, használtam, aztán haladtam a korral, kipróbáltam az újabb módszereket...amiket először akár hülyeségnek tartottam. Pl. bevált, hogy ha a kutya kezd hülyére venni, lazul a fegyelme, akkor sokat-sokat megyünk pórázon, szigorúan láb mellett...ugyanis a szinte mindig szabadon történő sétákkal a kutya azt csinál, amit csak akar :)

Mivel nem működött a sokszor kérem meg egy dologra következmények nélkül módszer, ezért raktam rá a szögest, ami éjjel-nappal rajta van, és azzal korrigálom.

De az első engedetlenségért nem fogom letépni vele a fejét, mert akkor mit kap az óriási hibákért? Kap lehetőséget javításra, ha nem él vele, akkor nagy rántás.

És azon persze nem gondolkodik a kutya, hogy mivel engeszteljen ki...de az igaz, hogy ilyenkor az lejátszódik a fejecskéjében, hogy a gazdi, akit eddig itt-ott hülyére tudtam venni, most bekeményített, vezérként viselkedik, nehezen lehet kijátszani...előnyösebb beállni mögé.

2012. jan. 22. 23:00
 12/22 A kérdező kommentje:

Szia Hovarjú! (bocs, de itt általában a nick-kel szólítgatják egymást az emberkét, ahogy látom :D)

Igen, ezért írtam "regényt"...Argos nagyon összetett személyiség, kívülről cuki-muki-engedelmes kiskutyának látszik, pedig-pedig...

A sok balhéig én is úgy gondoltam, hogy minden rendben, ennyi belefér...de amikor a sorozatos balhékat nem tudtam már leállítani egy rászólással, akkor éreztem, hogy gáz van...nagyjából azt helyrehoztuk.

Azt hittem, hogy minden oké...erre ez a szökés...komolyan mondom, itthon utána sírógörcs jött rám és azt gondoltam, hogy ha még egyszer megszökik, akkor ne is jöjjön vissza...ez komoly...azt vallom, hogy ha egy kutya szökik tőlem, az ne jöjjön vissza, keressen akkor másik gazdát, vezetőt...

Kezdetektől engedéllyel léphet ki a kapun, ha nyitva van, ha nem...sőt, ha kihívom az utcára pl hólapátoláskor és magától visszamegy a kertbe, akkor már újból nem jöhet ki magától csak engedéllyel...tavaly ezt megszegte és újra kijött, persze azonnal grabancrázás, helyére zavarás, stb.

Tesztelni is szoktam: nyitva hagyom a kaput, leugrok a szomszéd kisboltba, elmegyek a szemközti sarokig, stb...nem szokott kijönni.

Sőt, általában a kapu közelébe sem jön utánam, csak ha ismerőssel beszélgetek, vagy séta van kilátásban.

És eddig soha, sehol, semmilyen körülmények között nem szökött! (Az más, hogy elfutott kutyához, de már jött vissza mikor látta, hogy gáz lesz :D)

2012. jan. 22. 23:08
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Részemről sok sikert a további módszerek ollózgatásához!

Bár a "szolid" nevelés és a szöges kissé ellentmondásos dolog.

Neten nem lehet az ilyesmit sem alaposan kibeszélni, sem pontos tanácsot adni.

Az sem mindig hoz eredményt, ha az ember az innen-onnan ellesett dolgokat a maga formájára alakítja. Nem biztos, hogy jól működik az átalakítás.

Egyébként a kutya nem egy DVD lemez, amire ráírom az ABC-t, és utána amíg jó a lemez, tökéletesen visszajátssza a ráírtakat.

2012. jan. 22. 23:25
 14/22 A kérdező kommentje:

Köszi szépen!

Igen, tudom, hogy a szöges pont az, amiről mindenkit mindig lebeszélek...még a fojtót se szeretem rendszeresen a "szokásos" módon használni...most azért tettem rá, hogy kipróbáljam, mit reagál, ha tényleg megkövetelem az első szóra való szófogadást. Max. még egy hétig lesz rajta, tovább tuti nem.

Neten keresztül valóban nem lehet nevelni, sem gyógyítani...azért írtam, hogy ötleteknek örülnék.

Találó a hasonlatod :) folyamatosan csiszolgatni kell az élete folyamán...de az embert is, nem? :D

2012. jan. 22. 23:39
 15/22 anonim ***** válasza:
#9,a "napokig haragszom rád" tényleg furcsának tűnhet, de ha jól lett időzítve, tehát a kizárás a megtorolni kívánt cselekedet közben történik, akkor arra emlékszik a kutya, hogy miért kapta. Az időtartama meg lehet akár csak 10 pec is, ha annyi is elég, de a hosszú időtartam alatt a kutyát ketteskéből vissza lehet vágni huszonötösbe, hogy utána eszébe se jusson olyasmi, amiről tudja, hogy tilos. Ez is kutyától függ. Nem csodálom, hogy szkeptikus vagy a hatékonyságát illetően, de tényleg működik, ha jól csinálják. Az nagyon jó ötlet, hogy csőbe kell húzni a kutyát és olyan helyzetbe hozni, ahol könnyen hibázik, és úgy büntetni. Viszont ilyen esetben olyan szintű büntetést kell alkalmazni, hogy többet meg se próbálja!
2012. jan. 23. 06:31
 16/22 A kérdező kommentje:

Na, ma ismét rossz fát tett a tűzre...

A Duna-parton Argos szépen jött mellettem-mögöttem flexin. Találkoztunk két ismerős szukával…Argos-t elengedtem flexiről, miután tartotta egy ideig a szemkontaktot velem...ment dolgát intézni, kicsit ásott, hízelgett a gazdiknak, nagyon boldog volt. Gazdik engedélyével adtam egy-egy tápot a két kutyának, Argos is bejelentkezett persze. Aztán mentünk tovább flexin, kértem tőle menet közben egy-két ültetést, fektetést…megcsinálta, de elég lassan, ment a klikk, de ekkor már úgy kellett szólni neki, hogy hahó, kaja is jár. Pedig este nem is kapott enni. Na ez a bajom…

Aztán a Duna parton jött szembe egy ismerősünk egy másik hapsival és vmi bullféle szukával. Argos-t láb mellé vettem, odajött a szuka, Argos meg rámorgott elég durván…megrántottam szögessel, akkor is morgott, ezért kifektettem oldalára, közben morogtam, ráztam a nyakát, de morgott…pár percig ott tartottam, aztán lábnál követésben mentünk tovább.

Szukára nem szokott morogni, a másik kutya nem is mutatott semmilyen domináns vagy félreérthető reakciót.

Talán azért moroghatott Argos azonnal, mert az ismerősünknek egy kan amstaffja van, akit Argos mindig lemorog, ugyanis a másik kölyökkora óta puncsol Argos-nak...Argos eleinte csak lemorogta, levicsorogta, kikerülte, de a másik ezt nem értette, ezért kétszer neki ment egy picit. Tehát talán Argos hirtelen megszokásból morogta el? De ez azért nem logikus, mert a kutyák messziről kiszúrják, hogy kan vagy szuka jön-e...ugyebár a szaglásuk nagyon jó :)

Na mindegy...

2012. jan. 23. 11:57
 17/22 A kérdező kommentje:

Kedves 15-ös!

Köszönöm a megerősítést, a részletes leírást.

Pont azt szeretném, hogy a köztünk lévő rangsorbeli távolság még nőjön sokat-sokat :)

Csak azt nem tudom, hogyan lehetne kivitelezni egy egész hetes kizárást...hisz nem tarthatom láncon egy hétig minden kaja-séta nélkül...pedig itt azt írták, hogy kizárás alatt kaja sincsen, semmi.

Ha meg szabadon hagyom, az megint csak nem kizárás, mert házőrzés közben jól szórakozik, ismerősök simizik kerítésen keresztül, éjjelre meg be kell hoznom a házba mindenképpen.

Erről jut eszembe: lakásban tartott kutyák kizárását hogyan oldanád meg? Hiszen ott aztán muszáj sétáltatni, különben kellemetlen lenne a takarítás :D

2012. jan. 23. 12:05
 18/22 Hovarju ***** válasza:
100%
Az jutott eszembe ma reggel, hogy mi lenne ha beiratkoznál vele egy tükör örző-védő képzésre? Ott kiélhetné az ösztöneit, Te pedig begyakorolhatnád vele, hogy éles szituációban, bepörögve is eresszen, ha parancsot kap.
2012. jan. 23. 18:31
 19/22 A kérdező kommentje:

Ez nagyon jó ötlet, de tükör sulikban klubon van csak ŐV, ahhoz pedig el kell végezni az alap- és középfokú tanfolyamot horror pénzekért...annyira nem gáz a dolog, most már sokat javult...ma is játszottunk hurkával, majd kitörte a kezem, de eresztett szépen.

ŐV egyébként tervben van...szeretném elkezdeni vele az IPO-t...de ehhez elsősorban pénz kell...majd meglátjuk...őszre már szeretném csinálni :)

2012. jan. 23. 19:55
 20/22 Hovarju ***** válasza:

Dehát Argosnak van engedelmes vizsgája (nem is akármilyen :-) )

Én úgy halottam, hogy akkor nem kell ott tanfolyamot végezni.

Szerintem kérdezz rá a suli oldalán. Egy próbát megér.

2012. jan. 23. 23:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!