Hogy lehet hogy egy ivartalanított kan kutya domináns?
Lehetséges-e ez egyáltalán?
Simán lehetséges. Sőt, szerintem az ivartalanított domináns kan kutyák szukákkal szemben is kimutatják ezt. Ez már nem ivari dominancia, hanem jellembeli inkább. Az én kutyám is ivartalanított kan és minden nagy méretű kutyát dominál, legyen az szuka vagy kan, gyakorlatilag nem tiszteli a szukát, mint ahogy ivarosan tenné. A közép- és kistermetű kutyákkal nem foglalkozik, sőt, ha azok kicsit vadabbak, dominánsabbak, inkább elfordul előlük. Persze csak addig, amíg az nem viszi túlzásba. Ez mondjuk ritka, bár akkor vonyítás a vége.
2011. nov. 21. 21:48
Persze. Az ivartalanítás csökkenti a hormonszintet, kevésbé lesz agresszív, de ettől még lehet domináns, pláne ha terrier. Nem lesz belőle macska, csak mert nincsenek golyói :)
2011. nov. 21. 22:08
itt vág vissza az ivartalanítás túlmisztifikálása...
hasznos dolog persze, de NEM agymosás.
a dominancia nem függ a heréktől. legjobb példa rá a szukám, akinek sose volt olyanja, mégis abszolult domináns :P
2011. nov. 21. 22:37
4/10 A kérdező kommentje:
És ezt a dominanciát nevezhetjük egészséges dominanciának? Átcsaphat ez akár agresszív viselkedésbe is? Agresszív dominanciává?
Átcsaphat, ha nincs konrtollálva. A legjobb lenne átvenni a falkavezérséget, hogy a kutya egyáltalán semmilyen helyzetben ne érezze úgy, hogy neki főnökösködnie kell, hiszen arra ott a gazda. De jobb híjján a sima büntetés is megteszi, lehet hogy elég annyi, bár azzal a kutya nem lesz elégedett, de legalább egyben marad.
2011. nov. 21. 23:23
6/10 A kérdező kommentje:
Bármi, ami hat a kutyára. Nincs általánosan működő jó büntetés, mert az egyik kutya a kiabálástól is összepisili magát, a másikat meg a pórázzal is ütheted, rá se fog bagózni. Szóval ha a rászólás elég, akkor az a jó büntetés, ha pórázra kell fogni és hazavinni, akkor az, ha pofon, akkor meg az. Ki kell tapasztalni.
2011. nov. 22. 01:20
Ha tudod kontrollálni, ez még nem baj. És nem a kutya nemén múlik. Nekem szuka (ivartalanított) terrierem van, és nála 5x nagyobb kutyákat egy mozdulattal két vállra fektet, de nem agresszív soha. Velem szemben meg egyáltalán nem domináns.
De ha már 7 hónaposan ilyen nagy a szája, akkor jó, ha ügyelsz rá, mert előbb-utóbb agyonvereti magát valami német juhásszal. Sajnos a méret a lényeg. :)
2011. nov. 22. 07:52
Igen, a falkavezérség fontos. Bármikor leállítom a más kutyákkal domináns kutyám. Az a baj, hogy ezt okosan kell, mert a legtöbb gazda nem tudja leállítani a kutyáját. Sajnos nekem is volt olyan, hogy azt hittem, a másik gazda uralni tudja a kutyáját. Összeugrott az enyémmel, én azonnal közbeléptem, leállítottam az enyémet, körbenézek, a másik gazda toporog, hogy "jajj, most mi lesz", a kutyája pedig még mindig tépi az enyémet. Szerencsére kárt nem tudott benne tenni. Szóval okosan kell, ha a másik gazda nem falkavezér, akkor inkább hagyom, hogy rendezze le a kutyám a másikat. Megölni úgysem fogja, max. össze kell varrni és ebből tanul a másik gazda is és a kutyája is.
2011. nov. 22. 09:16
persze, hogy lehet...!
a nevelésén és szocializációján múlik elsősorban a viselkedése...lehet már kicsit alacsonyabb a hormonszintje de ugyanúgy nem neveli senki...
2011. nov. 22. 20:39
Kapcsolódó kérdések: