Miért próbálkozik folyamatosan a határok feszegetésével? (dominancia, falkavezérség, engedelmesség. )
Sok kérdésre válaszoltam már itt...de most ötleteket kérnék én is :)
Argos kutyám 3,5 éves, roti-nj keverék, ivaros kan. 9 hónaposan került hozzám menhelyről. Bh vizsgás, k99 vizsgarendszerben E3, E5 és Ü3 vizsgái vannak, mind 90 pont felettiek.
Argos alapban nagyon engedelmes, együttműködő, tanulékony kutya, bármilyen másik kutyával barátságos-közömbös-domináns, de nem kezd verekedést alapból, külső szemmel maximálisan teljesít, engem tartanak a falkavezérnek, sokak szerint még túlságosan is betartatok mindenféle szabályt (Fennel, tükör-módszer, Cesar...).
Mégis úgy érzem, hogy valami nem oké...ha már úgy érzem, hogy igen, rendben van a kapcsolatunk, akkor biztos, hogy történik valami...
Így volt ez még tavaly decemberben. Folyamatosan egyre több balhéba keveredett kutyákkal, amihez hozzájárult, hogy sokszor ok nélkül és hirtelen, váratlanul támadták meg...viszont dominálás közben továbbküldhető volt...egyetlen, de nagy baj volt, hogy balhéban nem állt le rászólásra sem, ezért mindig kicsit seggen kellett billenteni. Hozzáteszem, hogy el tudtam, és el is tudok úgy zavarni magunktól másik kutyát, hogy Argos egy helyben marad és rám bízza az egészet.
Tehát december végén a sok balhé után az tette be a kaput, hogy labda miatt összementek egy foxival...nem hagyta abba, és még az odamenő francia bully-nak is neki akart menni, úgy rúgták le...volt ám kizárás, üvöltés, csapkodás, minden, itthon 3 nap teljes kizárás láncon, kaját csak elé vetettem szó nélkül...séta semmi. Aztán sok-sok pórázos séta láb mellett, mindenféle szabály még fokozottabb betartása...pár hét után végre ismét tökéletes volt a kapcsolatunk.
Erre pont 1 hete séta után napozott a kertben, egyszer barátnőm hívott, hogy hol vagyok, mert a kutya vele és a kutyáival van a házunktól 200 méterre a duna parton...hallotta Argos a haverokat, és kinyitotta a kaput, kiment bandázni.
Amit tőlem kapott, azt nem tette ki az ablakba, annyi szent. Azóta, tehát ma pont 1 hete séta kizárólag pórázon (flexin), itthon vagy lakásban, vagy láncon volt vagy gyakoroltunk engedelmest, trükköket, tanultunk...séta láb mellett szigorúan, vagy engedéllyel mehetett dolgára, amíg nem húzta kitartóan a flexit, akkor megálltam, jött ismét láb mellé. Azóta rajta van állandóan egy szöges, egy mini pórázzal...ha nem fogad szót, jön a "nem", újra a parancs, ha ekkor sem, akkor kis rántás, ha most sem, akkor nagy rántás...eddig ha 3-szor kellett nagy rántás.
Tehát korrekció keményen, de dicséret is hatalmas, ha jót cselekszik.
Erre ma séta után közöltem, hogy marad az ajtó előtt, amíg bent lepakoltam. 2 perc múlva jöttem ki, kutya a házában...kihúztam a szögessel, odaraktam ahova parancsoltam, persze kicsit sírt...fájt...érdekes most kint tudott maradni a seggén 2 percig, persze nagy dicséret.
Tehát kérdés...miért nem fogad szót első szóra? miért próbálkozik folyamatosan???
Páran mondták, hogy túl nagyon az elvárásaim...akkor lazítottam kicsit, jó is volt 2-3 hétig, aztán ismét szelektíven hallott, önként ment kutyához, holott engedély nélkül nem mehet...
Tehát ötleteket várnék még a kapcsolat építéséhez, kettőnk közti rangsorbeli távolság növeléséhez...
Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a hosszú monológot!...de így lehet viszonylag teljes képetek a történetről :)
Köszi...úgy érzem, hogy egy cipőben járunk akkor tényleg :)
Alapból tényleg egy keményebb, dominánsabb kutyának tűnik, de másfelől nagyon érzékeny, lelkis típus is :O Ha rossz napom van, ideges vagyok, akkor még rá sem néztem, hozzá sem szóltam, de látszik rajta, hogy "jajj istenem, most mi van, mi a baja"...viszont másrészről sokszor hiába tiltom le többször mondjuk egy szukáról, újra és újra megy a seggébe...annyira ellentmondásos egy alkat...mint én :)
Igen, kaját sem kellett volna kapnia, de azt mondták, hogy azt adjak neki...elég volt nekem ez a 3 nap is, ez nekem is kizárás :( ígyis elkértem barátnőm sheltie-jét, akit Argos imád...volt ám lázadás, lánctépés, láncrágás, vonyítás éjjel, meg mikor a sheltie-vel mentem sétálni Argos nélkül :) Aztán egy éjjel még a láncról is elszabadult...szó nélkül visszaraktam.
Azért volt módom erre a 3 napos kizárásra, mert nagyapám pont kórházban volt akkor :( egyébként erre nem lehetett volna lehetőségem, miként most a szökés után sem volt, ezért jöttek a kemény dolgok...
Igen, a kaja...mivel sokszor kap főtt kaját, nem tudom az állandó kézből, melóra evést véghezvinni, pedig tudom, hogy ez kellene...az is zavar(t), hogy a virslinek sem mindig örül, gyakorláson sem ha egyedül vagyunk...ha ismerősökkel sétálunk, vagy másik kutyával is dolgoznak mellettünk, akkor sima tápért is szaltót ugrik háromszor :D nála vhogy úgy alakult, hogy akkor dolgozik és lelkesedik, ha más kutyásokkal vagyunk együtt...mástól szívesen fogad kaját, tőlem nem mindig...ezért a szökés óta senki nem etetheti, csak én...nehéz, de felfogta a pár kérdéses emberke is :)
Tudományos nevelés:)))))
"ha nem fogad szót, jön a "nem", újra a parancs, ha ekkor sem, akkor kis rántás, ha most sem, akkor nagy rántás...eddig ha 3-szor kellett nagy rántás. "
Tudod, ha az első nem megfelelő viselkedésnél azonnal az utolsó minőségű rántást megteszed,jobban megértette volna, nem helyes, amit csinált.
Az is magas nekem, hogy kimegy a kapun és a büntetése lánc, szoros séta, gyakorlás, mindez egy héten keresztül....
Miből is gondolod, hogy a kapun engedély nélküli kimenetelt a kutya összeköti a lekötéssel, szigorú sétával, stb? Ráadásul egy hétig?
Tudom, hogy nem robot...ha gyakorláson látom, hogy nagyon nem megy, akkor egy könnyű dologra ráerősítek és annyi aznapra...
Nagy problémák nincsenek, nem voltak, 95 %-ban behívható, engedelmes kutya, régebben volt, hogy morgott, ha kajájához nyúltam, azt lerendeztem kétszer...azóta "csak" mereven néz, vagy otthagyja a kaját...szerintem kölyökként érte valamilyen sokk, konfliktus a tálnál, mert akkor sem kedvelte ha a kajájában nyúlkáltam, amikor marékszámra kapta a tálba a kaját, és klikkerrel is megerősítettem, mikor kicsit ellazult...ez hozott dolog lehet.
Csak ez a szökés tette be a kaput nekem, hiszen ez a második legnagyobb bűn, amit tehet egy kutya a nyílt agresszión kívül...otthon voltam, ő meg séta után még ráadásra vágyott
Kedves 6-os!
Igen, tudom, hogy elvileg első parancsmegtagadás után kellene a kemény helyrerakás...de újabban minden fórumon, suliból azt hallom, olvasom, hogy pl behívásnál ha nem fogad szót, akkor számoljunk el hangosan 1,2,3, és ha aztán sem jön, akkor jöjjön a bünti...a fene tud eligazodni köztük :D
Az igaz, hogy a kutya nem tudja összekötni a hosszas feszes gyeplőn tartást, mivel a cselekvés pillanatában kapott reakciókból tanul...de azt érzi, hogy a falkavezér bekeményített, és a továbbiakban még inkább betartatja a szabályokat, tehát a próbálkozások ellenére nem gyengül, hanem még inkább erősödik...vmi ilyesmiket magyaráztak nekem
Vagyis magadtól nem csinálsz szinte semmit sem? A tapasztalataidból?
Miért lenne hatásosabb várni, ha nem reagál a kutya? Bármilyen nevelési módszerek jönnek-mennek, a kutya -kutya marad. Ha számomra nem megfelelő a cselekedete, azonnali retorzió. Annak formája már egyéni lehet. De AZONNAL.
A kutya valóban el fog gondolkodni azon, hogy a gazdám napok óta szigorú, mérges, harapós, akkor jaj, mivel tudnám kiengesztelni?
Részemről a véleményem: egyszer megadni a lehetőségét, hogy ismét önállóan ki akarjon menni a kapun. Aztán ezt megakadályozni számára igen hathatósan és kész. Nem napokig haragszomrádot játszani vele.
Természetesen, nem állítom, hogy igazam van. Mindig is szívesen vettem bármi újat, hasznosat. De ez a két "késleltetett büntetési mód" a gyakorlati hatásosságában igen kétséges számomra.
Szia Szilvi !
Nem gondoltam, hogy Argosz ilyen is tud lenni. Amikor én láttam mindig téged figyelt és egyetlen szóra szót fogadott.
Szeretem nézni, ha együtt csináltok valamit :-)
Ha ott vagy vele és nyílik a kapu, akkor is ki akar menni? vagy csak akkor csinál ilyet, ha nem látod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!