Hogy szoktattad a kutyádat arra, hogy póráz nélkül jöjjön melletted?
Egyébként forgalmas részen nekem is szabály, hogy mellettem jön, illetve pórázt lecsatolva addig nem mehet el, amíg nem kap "mehetsz" parancsot.
Nekünk az "ide", vagy a "mellém" parancs jelenti, hogy mellettem jöjjön. Ilyenkor nem kell szorosan-pontosan-szemkontakttal jönnie mellettem...a szabályos "lábnál követés" nálunk a "lábhoz", amit csak úgy soha nem mondok ki, mivel ezért MINDIG jár jutalomfalat vagy játék. Ugyanez van a "hozzám"-mal, ami vizsgafeladat mivoltával jutalmazandó feladat, sima behívás a "gyere", az azonnali pedig az "ide".
És ha engedély nélkül, vagy parancs ellenére is ellép mellőlem, akkor szintén "mit csinálsz", szemmel verés, megtolás, odatoppantás, esetleg grabancrázás van...
Első és legfontosabb a falkavezérség. Jöhet kutya, babakocsi, bármi, téged tekintsen vezérnek és ne legyen alkamisüket.
Ezt olvasgasd át, nagyon jó!
Egyébként pedig ajánlom a 101 Kutyatrükk című könyvet, neten megvan tárolt változatban is, az alapok benne vannak, ezen kívül is egy csomó trükk, amivel agyilag is le tudod fárasztani :)
Szerintem mondjuk az utcai irányíthatóságnak nem klikkeres feladatnak kéne lennie, hanem fegyelmi kérdésnek. A tanítás persze egy dolog, de ha megvannak az alapok, akkor nem lehet gond a megfelelő helyen tartani a kutyát minden körülmények között.
A virsliről meg csak annyit, hogy a kutyának is vannak prioritásai. A virsli jó, finom meg minden, de nem fog csak azért több percig melletted bandukolni, mert majd hátha kap egyet. Ha lát valami érdekeset, el fog menni megnézni, hacsak meg nem tiltod neki. Szóval amellett, hogy virslizel meg klikkerezel, legyen annyi tekintélyed a kutyád szemében, hogy tudd irányítani, mert a káoszkodásnak csúnya vége lehet, akár egy auót, egy rosszindulatú ember, vagy csak egy verekedős kóbor kutya miatt.
Azt tudnám még javasolni, hogy csak olyan helyen engedd el a kutyát, ahol nyugodtan szaladgálhat. Kell neki a mozgás, nyilván azért rohangál, amint lehetősége van rá, ez pedig jelzés arra, hogy igénye van erre, amit ki kell elégíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!